17. aug
LETTERE: Kristoffer Aalborg Sande (bak f.v.) Tonje Iversen Lysjø, Amanda Størseth og Vegar Merkesdal Dahle er elever ved EVS. De mener det må bli større åpenhet rundt psykiske lidelser blant ungdom.
 
– Lettere å fortelle at man er homofil enn at man sliter psykisk
Elever ved Eidsvoll VGS savner større åpenhet rundt psykiske lidelser blant unge. Undersøkelser viser at mange unge sliter, men i denne kartleggingen har ikke Eidsvoll og Hurdal deltatt.

Publisert: 05.sep.2017 15:00
Oppdatert: 05.sep.2017 10:56

– Det er press fra alle kanter. Vi skal være flinke på skolen, vi skal ta oss godt ut, ha merkeklær og dyre vesker og slike ting. Dette er helt generelt, og ikke spesielt for Eidsvoll videregående skole. Fokuset på å være vellykket er så stort, og med internett ser vi mer enn utenfor vår egen dørstokk. Der er jo alle perfekte, sier Tonje Iversen Lysjø, og får støtte av medelevene Amanda Størseth, Kristoffer Aalborg Sande og Vegard Merkesdal Dahle i 3 STB ved Eidsvoll videregående skole.

PRESS FRA ALLE KANTER

– Vi gutter sliter nok mer med kroppspress, særlig om du driver med idrett. Det er et press om å ha den fineste kroppen, ikke om å være sunnest, sier Kristoffer Aalborg Sande.

Vegard Merkesdal Dahle har måtte føle mobbing på kroppen.

– Jeg har selv blitt mobbet, både fysisk og psykisk, fordi jeg er stor. Dette sluttet da jeg begynte på videregående.

Amanda har slitt med panikkangst, noe hun synes var vanskelig å våre åpen om.

– Men etter at jeg våget det, er det blitt lettere. Her på skolen er det både rådgivere og helsesøster som gir hjelp, sier hun.

De fire elevene er enige om at psykisk helse bør få større plass på timeplanen.

– Vi lærer om seksuelle legninger og sex, men ikke om psykisk helse. På samme måte bør psykisk helse få større plass på timeplanen. Da hadde det kanskje blitt mer sosialt akseptabelt, mener de fire elevene.

15 PROSENT SLITER

15 prosent av ungdommen i Ullensaker sliter psykisk, viser resultatene fra Ungdataundersøkelsen, som er et ledd i myndighetenes arbeid for å styrke folkehelsen.

– Resultatene forteller hvordan ungdommen vår har det i dag. De aller fleste har det bra, men det er også noen som sliter. Vi tar resultatene på alvor og tar de med oss videre i prosessen for bedre unges folkehelsesituasjon. Vi jobber nå for å finne gode tiltak, sier folkehelsekoordinator i Ullensaker, Ingrid Bergande.

Deltok ikke

Undersøkelsen i Ullensaker er gjennomført i år, mens Nannestad hadde sin i fjor. Den konkluderte med at 13 prosent av ungdommene har problemer på et eller annet område.

Eidsvoll og Hurdal, derimot, har ikke gjennomført slike undersøkelser i det hele tatt.

– Det er helt riktig at vi ikke har hatt undersøkelsen, men vi har bestilt den og skal gjennomføre den på nyåret 2018. Vi har sett at behovet er der, sier assisterende rådmann i Eidsvoll kommune, Marthe Hoel.

Også virksomhetsleder for Familiens hus, Nina Nilssen Handegaard, sier at resultatet av undersøkelsen er et viktig grunnlag for kommunens rus- og psykiatriarbeid rettet mot ungdommen.

– Den er bestilt og skal gjennomføres, sier hun.

Personal- og organisasjonssjef Janne Lind i Hurdal kommune sier at hun er ny i kommunen og at hun derfor ikke vet hvorfor undersøkelsen ikke er gjennomført.

LES OGSÅ: Elever fra videregående skole på studietur

Fakta

  • Ved å bruke undersøkelsen Ungdata kan kommunene målrette tiltak mot grupper av ungdom på områder som rus og psykisk helse.
  • Målgruppen er alle elever i kommunen mellom 13 og 18 år. 
  • Undersøkelsen har avslørt at 15 prosent av de unge i Ullensaker sliter, mens i Nannestad er 13 prosent plaget av psykiske symptomer. 
  • Eidsvoll og Hurdal har ikke gjennomført undersøkelsen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no