21. nov
DYREFÔR: Da det så ut til at årets kornavling ble dårlig valgte Erik Kommisrud å pakke det sammen til rundballer så det kan benyttes som dyrefôr.
 
På utkikk etter andre alternative fôrmidler
Erik Kommisrud driver hovedsakelig med ammekuer, og da det så dårlig ut for årets kornavling bestemte han seg for å bruke det som dyrefôr.

Publisert: 02.aug.2018 20:30
Oppdatert: 02.aug.2018 22:19

Kommisrud leier jord ved Marienlyst gård på Myrer i Eidsvoll. Der produserer han vanligvis korn, men på grunn av årets tørke ville det ikke blitt en bra avling. Han bestemte seg derfor for å benytte det som grovfôr da han i likhet med mange andre bønder i området opplever fôrmangel.

– Vi må gjøre det vi kan for å skaffe nok fôr så det holder gjennom vinteren. Dette her skaffer nok mat til 40 kuer i cirka en og en halv måned, og på denne måten kommer jeg litt nærmere målet, forklarer bonden.

HALV AVLING

Da gresset som skulle bli kuenes vinterfôr ble slått sto bonden igjen med halvparten av det vanlige resultatet. Andreslåtten fikk han ikke noe ut av, og løsningen ble å ta kornet før det modnet så det kunne pakkes inn i rundballer. På denne måten ble ressursene utnyttet på best mulig måte.

FÅR GOD HJELP

Bondens egne beiteområder er oppbrukte, men den foreløpige planen er at kuene skal fortsette beitesesongen en stund framover.

– En nabo har tilbudt noen beiteområder. Det viser at folk ønsker å hjelpe, og jeg er veldig takknemlig for det, sier Kommisrud.

– Jeg har også hørt at noen kornbønder tilbyr åkeren sin til fôr, og det er veldig positivt.

TANKEVEKKENDE

Bonden påpeker viktigheten av at man står sammen, og hjelper hverandre så godt man kan når mange er i utfordrende situasjoner.

– Det er nok mange frustrerte bønder nå som det ikke vokser noe i bakken. Dette er veldig tankevekkende. I Norge har vi for eksempel ikke noe stort kornlager, og vi tåler ikke flere år som det her på rad. Mat må vi ha, og dette svekker matvaresikkerheten på sikt, sier Kommisrud.

LØSNINGSORIENTERT

Nå er bonden blant annet opptatt av å se etter andre alternative fôrmidler som kan benyttes hvis det blir nødvendig.

– Når poteter og gulrøtter tas opp kan det som sorteres vekk og ikke sendes inn til butikker gå som dyrefôr, og det er viktig at dette gjøres tilgjengelig for bønder som har behov for det. Man må se mulighetene som finnes, men det krever jo mye når underskuddet er så stort for alle, forklarer han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no