20. jun
OVER HUNDRE: Knapt et sete var tomt under folkemøtet om den planlagte familieenheten i regi av Politiets utlendingsenhet på Dal.
 
– Må tåle å få kjeft som ordfører
Over hundre møtte opp på folkemøtet om utlendingsinternatet og nesten alle var kritiske. Ordfører John-Erik Vika (Sp) beklager at det er gitt for dårlig informasjon om saken.

Publisert: 25.jun.2017 08:30
Oppdatert: 26.jun.2017 11:48

Det er kommet mye kritikk, både under folkemøtet og i sosiale medier. Jeg har forståelse for det, og må tåle kjeft som ordfører også. Det gjør jeg. Det er sterke meninger der ute, og de er kommet fram, sier Vika.

Under folkemøtet beklaget både han og Politiets utlendingsenhet at det er gitt for lite og for dårlig informasjon i forbindelse med planleggingen av et nytt utlendingsinternat i Hellestadvegen 1 rett ved Dal stadion. De aller nærmeste naboene mottok nabovarsler før planene var kjent og et orienteringsmøte var avholdt.

– Dette skulle aldri ha skjedd, og det er bare å beklage, sier Vika.

Det er Eidsvoll kommune selv som har spilt inn tomta som en mulig aktuell plassering for Politiets utlendingsenhet. Vika fikk selv kritikk under folkemøtet.

– Hva med innbyggerne?

– Hva med oss innbyggerne i kommunen? Har ikke du som ordfører også et ansvar for oss? Se på oppmøtet her i dag. Det sier noe om den massive motstanden som er der ute, sa én av de frammøtte. Sikkerhetsaspektet, trafikale utfordringer og kritiske innvendinger mot å legge familieinternatet midt inne i et eksisterende boligområde var temaer som gikk igjen. Støy fra skyteøvelser i nærområdet, det faktum at det er helikoptersektorer over arealet og tidvis også flystøy, ble også brukt som argumenter mot en etablering.

Vika viste forståelse for at spørsmålet ble stilt. Samtidig mener han en del av innvendingene er kraftig overdrevet. Han ser ikke med bekymring på planene, slik de foreligger i dag.

Bakgrunnen for at det letes etter en ny tomt til familieenheten er at Politiets utlendingsenhet og Norge som land har fått massiv kritikk for at de har barnefamilier stasjonert inne på utlendingsinternatet på Trandum. Derfor kom det nylig en politisk bestilling på at det skal bygges en særskilt enhet med fasiliteter for barn og barnefamilier. Enheten skulle også bort fra flystøyen.

I det ekstraordinære formannskapsmøtet onsdag besluttet politikerne enstemmig å leie bort den regulerte barnehagetomta på Dal for 420.000 kroner årlig, under forutsetning av at den omsøkte bruken av tomta til familieenhet godkjennes etter plan- og bygningsloven.

Ser på Letohallen-tomt

EUB får bekreftet at Politiets utlendingsenhet også har en tomt ved Letohallen under vurdering i forhold til det nye utlendingsinternatet.– Vi hadde en samtale med dem, og da ble en tomt ved Letohallen på Dal også spilt inn som et mulig alternativ. Jeg vet at dette er ett av flere steder de har vurdert, men etter det jeg forstår nå er kommunens tomt i Hellestadvegen 1 på Dal nå den mest aktuelle plasseringen, sier Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp). Han sier saken om det mulige utlendingsinternatet for barnefamilier på Dal vil bli endelig avgjort politisk i slutten av august.

– Inntil den tid vil jeg oppfordre alle om å si sin mening, gjerne skriftlig, til kommunen. På den måten får vi en tilbakemelding om hva innbyggerne i kommunen mener, sier han.

Tomta det er snakk om ved Letohallen er ikke i kommunens eie i dag. EUB klarte ikke å oppnå kontakt med grunneieren.

LEDER: Informasjon på overtid

Fakta utlendingsinternat

  • Politiets utlendingsenhet har hatt møte med Eidsvoll kommune, og de spilte inn tomta i Hellestadvegen 1 som alternativ for etableringen av en ny familieenhet tilknyttet Trandum utlendingsinternat.
  • Tomta er på 5,6 mål. Mulig årlig leie til kommunen vil bli 420.000 kroner.
  • Vika bekrefter overfor EUB at saken skal opp til endelig politisk behandling i august.

 
BEKLAGET: Ordfører John-Erik Vika (Sp) beklaget at informasjonsmøtet i Dal Grendehus ble gjennomført etter at nabovarsel var sendt ut.
SVARTE: Kristina Lægreid, avdelingsleder på Trandum utlendingsinternat, svarte på mange spørsmål i folkemøtet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no