23. jul
ANSVAR: John-Erik Vika, ordfører i Eidsvoll, ber alle foreldre komme på banen i kampen mot alvorlig vold i skolen.
 
– Man må snakke med ungene sine om hvor stygt dette egentlig er
Ordfører John-Erik Vika i Eidsvoll er skremt over situasjonen på Råholt ungdomsskole.

Publisert: 03.okt.2017 11:00
Oppdatert: 03.okt.2017 11:03

Ordføreren har en innstendig oppfordring til alle ungdomsforeldre når det gjeldertilfellene av vold på skolen EUB har omtalt:

– Disse episodene vekker noen tanker i meg om hvordan vi voksne oppfører oss på nett. Måten vi uttaler oss på og utsetter andre for hets. Dette kopierer barna, sier ordfører John-Erik Vika.

FORTSETTER ETTER HENDELSEN

Ordføreren mener det er kritisk at episodene ikke stopper ved selve voldshendelsen. At det også filmes og legges ut på sosiale medier er en svært farlig trend, mener han.

– Det er populært å filme det man holder på med og legge det ut nærmest som en tøffe-seg-video. Det må vi ta avstand fra, den formen for videreformidling må stoppes.

– Man må snakke med ungene sine hvor stygt dette egentlig er. En ting er selve hendelsen, en annen ting er at de blir utsatt for et nytt overgrep ved at det blir postet på nettet. Man tror kanskje at dette skjer i alle andre steder enn i sitt nærområde, men det er ikke sånn. Det skjer her og nå, sier ordføreren.

VIL TA ÅR

Han mener det må et altomfattende holdningsskapende arbeid til for å få bukt med situasjonen. Dette arbeidet vil ta år.

– Det er en prosess som tar tid. Det er mage parter som må kobles inn: Foreldre, politikere, administrasjon, politi, barnevern, skolen og ungdommene selv. Jeg tenker på den tida jeg selv hadde som forebygger i politiet. Den ene siden av saken er å gi og bruke informasjon man får, den andre er å være en aktiv forelder som er til stedet i ungdommenes liv. Disse hendelsene begrenser seg ikke bare til skoletida, men strekker seg langt utover det skolen har ansvar for. Det er foreldrene som har den viktigste oppdrager-rollen, og nå må alle foreldre på banen, sier ordføreren.

– Vi har en stor jobb foran oss. 99,9 prosent av ungdommene er fornuftige, men desto viktigere å ta tak i det. Vi må tørre å bry oss. Vi må engasjere alle, sier han.

SKREMT OVER UTPRESSING

Spesielt er ordføreren skremt over at ungdommene utpresser hverandre.

– Det er et kjent fenomen, sier John-Erik Vika.

– Mange unge blir utsatt for at dersom du ikke sprer budskapet, er du ikke med i gjengen og blir dermed et mobbeoffer selv. Det å tørre å stå imot er en stor byrde for den enkelte. Her er det ekstremt viktig at vi som voksne lærer barna våre at det er riktig å stå imot, og gi dem det motet som trengs for å gjøre det – og samtidig verne dem.

– Barna lærer denne oppførselen et sted. Det må vi voksne tenke på, sier John-Erik Vika.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no