26. apr
 
- Mandatet vårt er å få folk i arbeid
I ett år har kantina i rådhuset vært en lærearena med grytene som verktøy.

Publisert: 30.mai.2018 19:00
Oppdatert: 30.mai.2018 15:29

– Vi må gi folk mulighet til å være den ressursen de faktisk er. Og da er Gnist et godt springbrett til neste trinn i livet, sier Magnus Tvedt-Øresland, som er kokk, kjøkkensjef, mentor og daglig leder hos Gnist i Ullensaker rådhus.

– Dette er kantina for 400 ansatte. Vi lager all maten som serveres her og til alle møter på huset, i tillegg driver vi kiosken, billettsalget og serverer ved kulturarrangementer, sier han.

integrering

Gnist er et verktøy Ullensaker kommune har for å tilby arbeidstrening. Her er folk fra ymse bakgrunner og land samlet over grytene og bak disken, i et samarbeid mellom kommunen, Nav og flyktningetjenesten.

FLYKTNINGER MÅ PÅ KURS: Forteller om gode resultater

– Dette handler om integrering av mennesker i samfunnet. De er her av ulike årsaker, det kan være for å lære norsk, at noen har en form for begrensning, hull i cv-en eller hva det måtte være. At slike mennesker sitter hjemme alene er å kaste bort talenter og ressurser. Alle fortjener en mulighet til å være en del av samfunnet, og alle kan gjøre en jobb, påpeker Tvedt-Øresland.

GOD LÆRING

Han er overbevist om at det positivt for mennesker å være i aktivitet.

– Man blir fort tungsindig av å gå arbeidsledig. Her gir vi folk sjansen til å prøve seg og vi møter dem alle med hjertet og respekt. Sammen jobber vi mot ett felles mål, og gir dem troen på seg selv.

– Hva lærer man av å stå bak disken i en kantine eller kiosk?

– Bare å snakke med fremmede mennesker er en terskel å krysse for noen. Derfor er de er god arbeidstrening å være i interaksjon med andre. Her blir maten et bindemiddel mellom mennesker, sier kjøkkensjefen.

BLANT DE BESTE: Ullensaker scorer høyt på integrering

I utgangspunktet er folk hos ham i minst tre måneder. Noen klarer seg selv før den tid, andre trenger mer tid.

– Her blir til de er klare til å gå videre.

– Hvordan har dette året vært?

– En ubetinget suksess. Vi måler ikke antall likes, men menneskelige resultater. Mange her sier de har det så bra at de ikke vil forlate oss. Jeg har mange solskinnshistorier å fortelle om mennesker med dramatiske bakgrunner, og det har vært en del tårer. Men mest gledestårer, sier Tvedt-Øresland.

For besøkende i kafeteriaen er det umulig ikke å høre latteren og den gode tonen blant menneskene ved disken og komfyren. Om man kommer fra Ullensaker, Afghanistan eller Kosovo spiller ingen rolle, alle er like mye verdt.

– Hvis vi klarer å dra nytte av hverandre, lage vi et et godt samfunn. Jeg møter fantastiske folk med en utrolig kapasitet og arbeidsmoral. Det er fryktelig dumt å stue bort slike mennesker uten å bruke dem, sier Tvedt-Øresland.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no