20. okt
RIVE. Det er store planer for Søndre Samfund-tomta. De innebærer at det gamle bygget rives. Kommunen vil ikke selge til private aktører, men selv stå for byggingen av to nybygg. Erik Lunde, virksomhetsleder drift og vedlikehold (t.v.), og ordfører Einar Madsen presenterte de første skissene i går.
 
- Mange vil nok synes at det er synd at Søndre Samfund rives, men utviklingen må gå videre
RÅHOLT. Søndre Samfund må vike for nybygg.

Publisert: 02.sep.2015 13:15
Oppdatert: 27.jan.2017 13:27

- Mange vil nok synes at det er synd at Søndre Samfund rives, men utviklingen må gå videre, sier Eidsvolls ordfører, Einar Madsen

Det gamle samfunnshuset ligger på indrefilet-tomta i sentrale Råholt. Madsen mener at det er kommunen selv, som eier, som bør bygge og utnytte tomta til befolkningens beste. En del av finansieringen kan ligge i salg av leiligheter i to adskilte bygg.

MULIGHETSANALYSE

I går presenterte ordføreren og Erik Lunde, virksomhetsleder drift og vedlikehold, en mulighetsanalyse for hvordan man ser for seg utviklingen av Søndre Samfund-tomta.

Det er Asplan Viak som har utarbeidet mulighetsstudien for Eidsvoll kommune. Berørte grunneiere er invitert til møte denne uka.

- Vi ønsker å informere og få innspill fra grunneierne, sier ordføreren, som understreker at dette er første steg i en lang prosess.

- Hvorfor ikke selge hele tomta til private utbyggere, Madsen?

- Vi ønsker ikke at dette skal bli et sted for butikker og forretningsvirksomhet. Vi vil utvikle tomta og bygge hus som fremmer myke sentrumsverdier,

OMSORGSBOLIGER OG LEILIGHETER

- Spørsmålet er hvordan kommunen skal utnytte eiendommene sine. Midt i det sentrale Råholt ligger Søndre Samfund på ei stor tomt. Huset er stort, påbygd i flere etapper og ikke tilpasset dagens behov, påpeker Erik Lunde.

- At det nå foreligger forslag om å rive Ap-bastionen Søndre Samfund, vil nok falle mange tungt for brystet. Jeg synes personlig at det heller ikke er lett, men verden går framover. Vi må tenke på dagens behov, mener Madsen.

På tomta er det tenkt oppført to separate bygninger. Den ene bygget er tegnet med en underetasje med plass til servicefunksjoner som for eksempel lege, men de to etasjene over er tiltenkt omsorgsboliger. Toppetasjen er satt av til leiligheter for salg.

I tett tilknytning er det tenkt et bibliotekhus, som også skal fungere som en sosial møteplass med kafé. Dette rager et par etasjer over det andre bygget, akkurat som en del av eksisterende Søndre Samfund.

I etasjene over biblioteket er det tegnet inn leiligheter, alle for salg.

- Tanken er at leilighetene i begge bygg skal finansiere prosjektet, sier Madsen.

KINOSALEN BLIR BORTE

Søndre Samfund har en kinosal som har blitt brukt både som øvingslokale og til andre arrangement.

- Mister sørbygda nå mulighet til å ha slike arrangementer?

- Nei, i det nye tilbygget til Råholt ungdomsskole ligger det et flott amfi som er tiltenkt slik aktivitet - og vi må ikke glemme Eidsvolls storstue, Panorama, svarer Madsen.

Men det er langt fram til realisering. Politikere og alle berørte parter skal si sitt og planen er ikke ferdig før en gang i 2016.

LES OGSÅ: Dette badet har eget bibliotek - nå får det også trimrom

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no