18. aug
Daglig leder Bjørn Martin Akre i Nordbohus Romerike AS sier det må bli oppsigelser i firmaet dersom Eidsvoll kommune innfører bygge- og delingsforbud i tomteområdene de nå har hektisk aktivitet. – Vi fester nå vår lit til at ansvarlige politikere og administrasjon tar de riktige beslutningene, sier han.
 
Har investert 100 millioner i tre store Råholt-prosjekter: – Nå trenger vi ansvarlige politikere
Byggefirmaet har investert nær hundre millioner i tre store prosjekter. Et byggeforbud fra kommunen vil føre til oppsigelser. – Nå trenger næringen vår ansvarlige politikere, sier Bjørn Martin Akre.

Publisert: 16.nov.2017 06:00
Oppdatert: 15.nov.2017 21:30

Onsdag snakket den daglige lederen i Nordbohus Romerike AS kontakt med EUB i forbindelse med tre Råholt-prosjekter de enten har startet utbygging eller planlagt store prosjekter på.

– Her på Granhaugåsen var vi ferdige med høringsrunden for vedtatt reguleringsplan for halvannen uke siden, og fikk samtidig igangsettingstillatelse på infrastrukturen. Grunnentreprenør Sigurd Furulund Maskin AS startet arbeidene med vei, vann og avløp mandag denne uka, sier Akre.

Nabokommunen tok grep

Han står og speider utover tomta på Granhaugåsen. Gravemaskiner og lastebiler jobber på spreng i bakgrunnen. I mellomtiden glir flere fly i retning hovedflyplassen forbi oss. Avinors nye støysonekart i forbindelse med planleggingen av tredje rullebane, har fått Ullensaker kommune til å gå inn for et bygge- og delingsforbud på til sammen 2.000 eiendommer i områdene med gule, røde og tilliggende stiplede linjer. Bare i Ullensaker vil 4.000.5.000 innbyggere bli direkte berørt.

Ordfører John-Erik Vika: – En tredje rullebane kan gi en helt ny støytidsalder

Store millioninvesteringer

Nå knytter det seg stor spenning til hva de øvrige kommunene på Øvre Romerike vil foreta seg. Eidsvoll og Nannestad kommune har gått sammen for å innhente en juridisk betenkning (se egen sak). For Nordbohus Romerike AS og en rekke firmaer vil en fryssituasjon på opptil seks år for nye prosjekter være en katastrofe. Her er noen av investeringene byggefirmaet har gjort:

  • På Granhaugåsen har de brukt over 40 millioner kroner bare til tomtekjøp og oppdragsavtale med grunnentreprenøren. Der er det detaljregulert til 55 boliger. Flere boenheter er solgt.
  • På Råholtåsen – kun et par steinkast unna – er investeringssummen oppe i nærmere 50 millioner kroner. I den summen ligger grunninvesteringer, tomt, infrastruktur og utviklingskostnader. 38 boenheter er klare. I første omgang skal det opp 125. Feltet er dimensjonert for 450 totalt. På førstedelen av prosjektet har de fått igangsettingstillatelse.
  • På Råholtsmoen – på jordet over veien for Råholt Blomster – var det planlagt førstegangsbehandling ved juletider. Der vil firmaet bygge 105 boliger.

Alle de tre eiendommene ligger i den gule sonen i Avinors nye støysonekart. Gjør Eidsvoll, som naboen Ullensaker, vil firmaet dermed rammes hardt av et bygge- og delingsforbud.

– Det sier seg selv hva slags utfordringer det vil sette bransjen i på Øvre Romerike dersom det skulle komme et bygge- og delingsforbud. Det setter prosjekter på vent og ut i usikkerhet. Vi har planlagt sysselsettingen vår ut fra disse prosjektene. Et helt korps bestående av tømrere, byggeledere og formenn skal begynne å sette opp boliger på Granhaugåsen i januar. Vi har boligkjøpere som forventer å kunne flytte inn i 2018, sier Akre.

– Får vi byggeforbud må det bli oppsigelser. Det må ikke skje. Vi fester nå vår lit til at ansvarlige politikere og administrasjon tar de riktige beslutningene. Prosjekter som er kommet så langt kan ikke få stoppordre nå, sier Akre.

Innhenter juridiske råd

Eidsvoll kommune vurderer nå hva de skal foreta seg i forbindelse med Avinors nye støysonekartene.

– Ullensaker er planmyndighet i denne saken, og ligger litt foran oss andre tre kommunene (Eidsvoll, Nannestad og Gjerdrum, journ.anm.) i forhold til å håndtere tematikken rundt støy i forbindelse med tredje rullebane. Det er også variasjoner i hvordan alle fire kommunene blir berørt, og Eidsvoll henter nå inn en juridisk betenkning i samarbeid med Nannestad kommune. Eidsvoll kommune har ikke fått en formell henvendelse fra Avinor i denne saken. Avinor har lovet at de skal sende ut et orienteringsbrev vedrørende tredje rullebane til nabokommunene i løpet av denne uka. Støykart som tar hensyn til plasseringen av 3. rullebane vil følge som vedlegg til dette brevet, sier Tonje Valborg Bekkadal Eik, virksomhetsleder kommunal forvaltning i Eidsvoll kommune.

Hun legger til at kommunen har et godt samarbeid med Ullensaker, Nannestad og Gjerdrum kommuner. 

– Vi vil komme tilbake i denne saken når vi har mottatt denne orienteringen fra Avinor, og vi i tillegg har mottatt den bestilte juridiske betenkningen, sier virksomhetslederen, som holdt en kort orientering om saken i tirsdagens kommunestyremøte.

Fakta tredje rullebane

  • Stortinget vedtok i juni å gi klarsignal for videre planlegging av den tredje rullebanen på Gardermoen øst for dagens hovedflyplass, altså i Ullensaker kommune.
  • Tredje rullebane er nå under planlegging.
  • Avinor har tidligere opplyst at det vil være behov for den tredje rullebanen innen 2030.
  • Ny kommuneplan i Ullensaker kommune vil etter alle solemerker vedtas desember 2018.

LES OGSÅ: Formannskapet hadde ingen innsigelser mot bygge- og delingsforbudet

 
Råholtåsen: Her håper Nordbohus Romerike å bygge 450 boenheter.
Råholtsmoen: Her ønsker de å bygge 105 boliger.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no