21. jul
Positiv: Bonde og skigåer, Lars Halvor Stokstad Oserud, er i utgangspunktet positiv til skiløyper på jorder rundt omkring.
 
– De fleste sier ja under forutsetning at de får mene noe om hvor løypa skal gå
God dialog i forkant av skisesongen vil sikre løypeløsninger alle kan leve med, hevder Nannestad Bondelag. De er klare på at hver enkelt grunneier må kunne si ja eller nei til skiløyper over eiendommen sin fra år til år.

Publisert: 28.feb.2018 06:00
Oppdatert: 28.feb.2018 06:33

Lørdag skrev EUB om løypekjører Rune Granås som fortviler over grunneiere som nekter dem å kjøre skiløyper over eiendommen deres. Han mener det er et rart utgangspunkt med bønder som regner ut avlingstap for striper med skiløyper over jordet.

– Loven er veldig grei. Det er opp til hver enkelt grunneier. Det er rett, realt og greit. Ikke alle bønder liker å få ulempen med reduksjon i inntektene. Det er naturlig at ikke alle er med på spleiselaget dette innebærer. Ikke alle er med på andre spleiselag heller, poengterer leder Erik Haga.

Stiller på møtet i kommunen

Han sier bondelaget har planer om å delta på det planlagte møtet om saken i regi av Nannestad kommune.

– Det må gjennomføres snart. Det er viktig at dette blir tatt opp og diskutert i god tid før neste skisesong, sier Haga.

– Hvordan opplever du at stemningen blant bøndene er i forhold til skiløyper på eiendommene sine?

– Flertallet sier ja, men du har også dem som sier nei. Vår oppfatning er at de fleste sier ja, under forutsetning at de får lov til å mene noe om hvor løypa skal gå. Noen steder ødelegger den også mer enn andre. Vårt råd er derfor at løypekjørerne innhenter samtykke i forkant, i stedet for at det blir støy i etterkant, sier Haga.

Skiløyper til juni

Han kjører selv skiløyper på egen tomt og et par naboeiendommer. Redskapen er traktor og fres.

– De store løypemaskinene pakker snøen på en helt annen måte. De gjør at telen går lenger ned i terrenget. Jeg har selv sett spor etter skiløyper på jorder lang utover i juni. Vi må respektere de som ikke ønsker å ha det, poengterer Haga. Bondelaget mener derfor at mye løses ved at løypekjørerne innhenter nytt samtykke fra grunneierne i forkant av hver skisesong.

– På den måten unngår vi misforståelser eller dårlig stemning i etterkant. God dialog er et godt utgangspunkt for løsninger alle kan leve med, sier Erik Haga.

Lars Halvor Stokstad Oserud – bonde og skigåer – forstår begge sider av bordet i denne saken.

– Men som bonde er det min oppfatning at du i utgangspunktet bør være positiv til skiløyper på jordene om vinteren. Det vinner vi mest på. I hvert fall om det har vært skiløyper på samme sted i alle år, sier Stokstad Oserud.

Allemannsretten

Allemannsrettens hovedregel står i friluftsloven §2 første ledd: «I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet».

Hensynsregelen står også i friluftsloven § 11: «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade (...)».

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no