21. jul
DRØYT:- Med topp eiendomsskatt må jeg ut med mellom 25.000 og 30.000 kroner i året. Det blir drøyt, sier Henrik Holum.
 
– Over 25.000 kr i året blir vel drøyt
– Ligningsverdien på huset mitt er på vel én million kroner. Det betyr at jeg med topp eiendomsskatt må ut med over 25.000 kroner i året. Det blir litt drøyt, sier Henrik Holum.

Publisert: 06.nov.2017 21:00
Oppdatert: 07.nov.2017 13:39

Holum bor i villa i Eggervegen nær Eidsvoll stasjon sammen med kone og tvillinger på to år.

– Jeg forstår at kommunen trenger penger. Jeg ser behovet, og innføringssatsen på to promille er ikke noen krise. For meg betyr det en ekstra utgift på 6.000-7.000 kroner i året, forteller han.

Holum har de tre siste årene drevet sitt eget IT-konsulentfirma.

- Nå går det rundt, men for to år siden ville eiendomsskatt blitt tøft, sier han.

KALKULATOR: Sjekk hva du må ut med i eiendomsskatt

– MER ENN JEG REGNET MED

Kommunens opptrappingsplan betyr eiendomsskatt på sju promille det fjerde året.

– Da treffer det veldig hardt. Dette blir mer enn jeg hadde regnet med. Det er jo snakk om like mye som en liten bil i året, sier han.

– Det blir ekstra surt med eiendomsskatt når den blåblå regjeringen gir enorme skattelettelser til superrike i stedet for å prioritere overføringer til kommuner som trenger det, sier Holum.

DROPPER SKATTENE I 2018

Fredag vedtok Arbeiderpartiet å gå imot rådmannens budsjettforslag om å innføre eiendomsskatt allerede i 2018. Partiet vil dekke inntektstapet på 30 millioner kroner ved å bruke oppsparte midler.

– Hva det blir til med eiendomsskatt i 2019 må vi komme tilbake til. Vi må se hva finansutvalget som nå skal nedsettes, kommer fram til, sier partiets styreleder, Ole Guttorm Brenden.

SPAREPENGER

For å saldere hele handlingsplanen fram til og med 2021, er partiets nåværende løsning å ta av sparepengene hvert år.

Forslaget har falt den politiske opposisjonen tungt for brystet, selv om alle de borgerlige partiene kjemper mot innføring av eiendomsskatt.

HØYRE OM EIENDOMSSKATT: Horribelt med hasteinnføring

– Som å tisse i buksa

– Vi kan ikke bare bruke fondsmidler for å saldere budsjettet. Det er som å tisse i buksa. Vi må effektivisere drifta, sier Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter.

– Jeg er ekstremt opprørt over Aps forslag, sier Danielsdatter.

– Jeg er glad for at det ikke blir eiendomsskatt neste år, men Ap tenker ekstremt kortsiktig og gjør bare problemene for kommunen større i årene framover.

Ap har uttalt at de ikke vil gjøre noe med det kommunale tjenestetilbudet.

– Når de ikke vil redusere tjenestetilbudet, er det ensbetydende med å øke forbruket på drift. Dette blir en vinglete måte å styre kommunen på, sier Danielsdatter.

– Vi må effektivisere drifta og se på hva vi bruker pengene på. Og vi må selge eiendommer, sier Danielsdatter.

TAPER 105 MILLIONER KRONER

– Med det forslaget taper vi 105 millioner kroner i løpet av de kommende fire årene, påpeker økonomisjef David Eriksen. Både han og rådmannen er bekymret for kommuneøkonomien.

– Det får følgekonsekvenser dersom vi utsetter innføring av skatten ett år, påpeker Eriksen.

Med nåværende opplegg kan skatten starte på to promille av eiendommens verdi. I de påfølgende årene kan satsen økes til fire promille året etter, så seks og til toppnivået på sju promille det fjerde året.

– I handlingsplanen har vi lagt inn 30 millioner kroner i 2018 og 60 millioner kroner i 2019. Skal vi ikke starte før i 2019, får vi da inn bare 30 millioner kroner og slik fortsetter det. Totalt for handlingsplanperioden taper i 105 millioner kroner i forventet inntekt. Endrer regjeringen opptrappingsplanen for eiendomsskatt slik de har foreslått, blir tapet enda mye større, sier økonomisjef David Eriksen og påpeker at inntektstapene må dekkes av disposisjonsfondet. Det er i dag på knappe 270 millioner kroner.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KORTVARIG VARME: - Aps opplegg er som å pisse i buksa, sier Høyres gruppeleder Tone Cicilie Danielsdatter.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no