24. apr
BYGD. Feiring er en egen bygd med egen regjering som i disse dager fyller ti år.
 
- «Regjering» - det var en genistrek
FEIRING. Da alle utviklingspiler pekte nedover i Feiring, tok innbyggerne grep og dannet Feiringregjeringa.

Publisert: 13.jan.2015 07:49
Oppdatert: 27.jan.2017 12:50

For ti år siden var folketallet på full fart nedover. Antall skoleelever fulgte samme negative trend. I 2005 samlet innbyggerne seg. De ville stoppe den negative utviklingen og ha lys i hvert et vindu.
- En ordinær velforening holdt ikke. Vi ville vekke oppsikt, og etter modell fra Næroset dannet vi Feiringregjeringen. Det viste seg å være en genistrek, sier den første Feiringministeren, Leif Melby.

FØDT UNDER ET FELLESMØTE

Melby forteller at ideen til en egen regjering ble født under et fellesmøte hvor flere satt og kastet ut forslag og ideer.
- Plutselig var vi der. Feiringsregjeringen var et faktum etter Næroset-modellen. Vi organiserte oss i departementer med egne ministere. Vi var nok litt for ambisiøse i starten. Regjeringen besto av hele 55 personer de to første årene. Vi har justert oss ned med årene, sier Melby, som totalt satt i fire år som Feiringminister.

VAKTE OPPSIKT

- Hvorfor holdt det ikke med en velforening slik som i andre grender?
- Vi ville vekke oppsikt. Vi var for ambisiøse til en vanlig velforening. Strategien vår virket. Vi inviterte Åslaug Haga, den gangen kommunalminister fra Sp, til et fellesmøte på et fullsatt Fløygir i februar 2006. Der lovet hun oss statlige midler. Vi reiste inn til departementet, og resultatet ble 150.000 kroner i støtte til bygdeutvikling. Det tror jeg ikke vi hadde fått om vi hadde kalt oss Feiring Velforeningen. Vi gikk høyt ut på banen og oppnådde det vi ønsket. Media oppdaget oss, både lokalt og sentralt. Nationen hadde et godt oppslag om Feiring, sier Melbye, som husker at de også søkte om 50.000 kroner fra Eidsvoll kommune.
- Rådmannen den gangen mente at vi ikke var mer enn en vanlig velforening, og avslo søknaden, men politikerne bevilget til slutt 15.000 kroner, erindrer Melbye.

FULL FART

- Dette er en suksessoppskrift på bygdeutvikling, mener Melbye.
Det er nok å se på tallene for å se at det stemmer. I 2005 var elevtallet ved Feiring skole på rundt 90, og alle prognoser viste at det ville synke. I dag har skolen 123 elever.
Folketallet lå på 865, inklusive de som bodde på aldershjemmet.
- Da det ble lagt ned, forsvant 25 innbyggere ut av Feiring. Altså var vi nede på 840 for noen år siden. Ved inngangen til 2014 hadde 948 mennesker bosted i Feiring. Det er en stor prosentvis befolkningsøkning, sier Melbye.

UNGDOMMEN KOMMER TILBAKE

- Hvem er så disse menneskene som bosetter seg i Feiring?
- Det er flere type mennesker, men vi ser at Feiring-ungdommen vender tilbake etter endt utdannelse. Feiring har blitt kjent som ei kulturbygd, blant annet for jernverksspelet. Mange utøvende kunstnere har også slått seg ned her, forteller Melbye, som sier at det er nesten blitt nedlagt forbund mot å syte og klage.
- Vi skal vise optimisme, sier han.
- Er det heller ikke lov til å syte over at Feiringklinikken blir flyttet til Jessheim?
- Det er klart at å miste en slik institusjon betyr mye for oss. Feiringklinikken er kjent over hele landet og alle forbinder den med noe positivt. I stedet for å syte over at den blir borte, får vi heller se i spenning på hva som nå blir erstatningen i de flotte lokalene, sier Melbye.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no