20. nov
 
1 av 4 dropper ut: – Selvsagt kjipt å slutte på skolen
Hun blogger, har hundrevis av følgere i sosiale medier og jobber i klesbutikk. Nå forteller Cecilie Hansen (20) for første gang åpent at hun ikke har fullført videregående. – Jeg håper større åpenhet kan hjelpe andre.

Publisert: 03.sep.2018 20:30
Oppdatert: 03.sep.2018 15:08

– Selvsagt er det kjipt å slutte på skolen. Alle har jo et ønske og en drøm om å fullføre. Men for meg har det foreløpig ikke gått slik, sier Cecilie Hansen til EUB i dag.

Det har vært mye fokus på skolefrafall de siste tiårene, men fortsatt betraktes det som et tabubelagt tema. Dette til tross for at det angår svært mange. Siste publiserte SSB-tall viste at 74,5 prosent fullførte videregående med studie- eller yrkeskompetanse i løpet av fem år.

Mobbet i flere år

Ved å fortelle sin historie ønsker Cecilie Hansen fra Eidsvoll å bidra til større åpenhet rundt temaet. Hun gikk studiespesialisering på Eidsvoll videregående skole, men valgte å slutte midt i 2. klasse. Nå sitter hun igjen uten generell studiekompetanse.

– I perioder var jeg livredd for å gå på skolen. Jeg våget ikke å gå ut av bilen, ble bare sittende. Fraværet ble til slutt så høyt at det var umulig å fullføre, sier 20-åringen.

Tidligere i skoleløpet opplevde hun å bli mobbet på grunn av et fødselsmerke på kinnet. Mobbingen pågikk over flere år.

– Alle disse ubehagelige opplevelsene har nok preget meg mer enn jeg har villet innrømme. Det var ekle blikk og stygge kommentarer. Alt på grunn av et fødselsmerke, sier hun.

Fødselsmerket har Cecilie nå fjernet ved hjelp av plastisk kirurgi. Først og fremst av medisinske grunner.

«Jeg oppfordrer heller ikke til operasjoner generelt. Det er på generell basis et privat valg, men ikke noe som skal oppfordres til (...) Og mitt tips til alle der ute; Vær snille med hverandre og respekter hverandre slik dere er. Men også valgene dere gjør», skriver hun på bloggen sin.

– Jeg fjernet fødselsmerket grunnet hva det framtidig kan utvikle seg der, i form av kreft eller andre plager. Jeg fikk en del problemer og komplikasjoner under dette inngrepet. Dette viser at det er risiko ved alle operasjoner. For meg er det viktig å understreke at fødselsmerket aldri ble fjernet på grunn av mobberne, men grunnet framtidig helse og eventuelle andre komplikasjoner, sier Hansen.

På skolen slet hun med å finne sin plass – også etter at det ble mindre mobbing.

Psykolog og coach

– Jeg valgte en studieretning som var svært teoretisk. Underveis kjente jeg at jeg trives bedre med en mer praktisk retning, sier hun.

Hun oppsøkte etter hvert en psykolog og en coach.

– Psykologen fant ut at jeg hadde utviklet en form for sosial angst. Ikke nødvendigvis for å møte folk, men i forhold til prestasjoner og det jaget som ligger der for alle i dag, sier Hansen.

I dag jobber Cecilie Hansen i klesbutikken Shimmering Clothing i Sundet. I tillegg har hun sin egen nettside og blogger om temaer som mote og interiør.

– Hvor er du om ti år?

– Da er målet å ha en fullført utdanning. I tillegg vil jeg jobbe med noe jeg liker. Jeg kommer nok også til å ha bloggen ved siden av. På sikt har jeg også lyst til å prøve meg som modell, sier hun.

Cecilie håper også holdningene til mobbing er endret om ti år.

– Jeg håper mobbing da er noe folk synes det er et nederlag å delta på og at vi ser langt mindre av det. Det bør ikke fortsette å gå i den retningen det gjør i dag. Jeg håper også psykisk helse har fått et helt annet fokus enn det har i dag. Slik at jeg slipper å lese i media om folk som blir mobbet, slutter på skolen på grunn av sosial angst og lar seg knekke av andre, sier hun.

– Hvilke råd vil du gi til andre som måtte være i samme situasjon?

– Vær sterk, hev deg over ubehagelige opplevelser og ikke tenk på hva alle andre måtte mene om deg. Sørg også for å være ekstremt nøye i valg av studieretning. Det betaler seg garantert på sikt, svarer Cecilie Hansen.

– Jobber for fullføring hver dag

Rektor Ingvild Askheim sier Eidsvoll videregående skole hver dag gjør alt de kan for at elevene skal fullføre skoleløpet.

– Sammenligner vi oss med andre skoler ser vi at vi kommer godt ut med å tilrettelegge for enkeltelever og tilpasse opplæringen. Vi har gode rutiner og mange dyktige folk på skolen som settes i sving om det skulle være behov for det. Kontaktlærer, rådgiver, helsesøster og ppt følger opp fra første dag, sier Askheim.

Hun kan ikke kommentere enkeltelever, men sier følgende om skolefrafall på generelt grunnlag.

– Det er mange grunner til at noen ikke fullfører et skoleår. Elevenes behov har alltid hovedprioritet. Vi ser, blant annet etter satsingen i Akershus fylkeskommune, at enda flere fullfører. Vi er også blitt flinkere til å legge til rette for behovene den enkelte har. Vi har et stort ansvar, og jobber for fullføring hver dag, sier Ingvild Askheim.

Stadig flere fullfører

Det er fortsatt mange som dropper ut, men Akershus fylkeskommune ser tydelig bedring.

Mens 74,2 prosent hadde fullført og bestått videregående opplæring i Akershus for sju år siden, hadde andelen økt til 79,5 prosent i fjor. Det viser tall EUB har fått oversendt fra fylkeskommunen. 

– Grunnen til at ungdom ikke fullfører videregående opplæring er ofte sammensatt, sier Jorunn Lajord, seniorrådgiver avdeling for videregående opplæring.

Skolefrafall måles fem år etter at kullene skulle ha fullført og bestått. Akershus fylkeskommune har tre strategiske hovedmål for videregående opplæring: Flest mulig elever og lærlinger skal fullføre og bestå videregående opplæring i skole og bedrift, Akershusopplæringen har en forbedret kvalitetssikring av opplæringen slik at alle lærer mer og alle skal ha et godt lærings- og arbeidsmiljø fritt for mobbing og krenkelser. 

Cecilie Hansen

20 år fra Eidsvoll.

Jobber i klesbutikken Shimmering Clothing i Sundet.

Blogger og har sin egen nettside.

Har over 2.500 følgere på Instagram.

Ønsker å være åpen om at hun sluttet på videregående skole. Forteller sin historie i håp om å hjelpe andre gjennom skoleløpet.

Drømmer om å bli modell.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no