24. apr
I harnisk: Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp) reagerer kraftig på politiets ønske om å legge ned passkontorene på Råholt og Jessheim. – For Eidsvoll sin del og andre er det snakk om statlige arbeidsplasser. Vårt lokale lensmannskontor har over 3.000 passøknader i året, sier Vika.
 
– Skuffet over min egen etat
Får Politidirektoratet det som de vil blir passkontorene på Råholt og Jessheim nedlagt. – Dette er distriktsfiendtlig, sier Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika (Sp).

Publisert: 28.mai.2018 21:00
Oppdatert: 28.mai.2018 15:27

Politidirektoratet hevder kvalitet og sikkerhet krever færre passkontorer, og i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett foreslår de passutstedelse på 72 utstedelsessteder. På den foreslåtte listen for Øst Politidistrikt står verken lensmannskontoret på Jessheim eller Råholt. Dermed kan barnefamilier og andre måtte reise større avstander for å få ordnet nye pass. For barn fra 0 til 5 år er passet kun gyldig i to år, mens det for aldersgruppen 5–10 er gyldig i tre år.

Skuffet over egen etat

– Gardermoen kan ikke regnes som noe annet enn flyplassenhet, og i praksis vil de ikke kunne utøve service for lokalbefolkningen. Dette er bare trist og i tråd med hvordan Politidirektoratet og politimesteren i Øst har jobbet for hele veien. Argumentene som benyttes er vage og etter mitt syn konstruerte. Dette er både distriktsfiendtlig og i strid med intensjonen om et nærpoliti, sier ordfører John-Erik Vika. Han har selv politibakgrunn, og kjenner etaten bedre enn de fleste.

– Jeg er skuffet over min egen etat. Fra Politidirektoratets side hevdes det at det er en risikofaktor å ha det ute på lensmannskontorene og at fagmiljøene blir for små. Dette er etter mitt syn bare tull, sier Vika.

I dag utsteder mer enn 100 passkontorer under 5.000 pass i året i Norge. Etter det EUB erfarer ønsker Regjeringen gjennom revidert nasjonalbudsjett at et passkontor som skal overleve bør behandle mellom 4.000 og 5.000 saker årlig.

– Letes etter argumenter

Vika mener det letes etter argumenter for å kunne fjerne tjenester.

– For Eidsvoll sin del og andre er det snakk om statlige arbeidsplasser. Vårt lokale lensmannskontor har over tre tusen passøknader i året. Tidligere i prosessen var argumentet at passkontorene måtte ha minimum ett tusen for å bestå. Det er nok opplæring, praksis, kontinuitet og ikke minst lokalkunnskap for å kunne ta imot og godkjenne passøknader på en god måte, poengterer Vika, som minner om a passene blir sendt i postkassen hjem til folk.

– Dette kan heller ikke betraktes som sikkert, dersom dette er ett av argumentene, sier han.

Saken skal behandles i Stortinget før sommeren.

– Må ha passkontor

Ordfører Tom Staahle (Frp) er krystallklar på at flyplasskommunen må beholde passkontoret på Jessheim.

Han rister på hodet over ønsket til Politidirektoratet. Staahle poengterer at Jessheim er det naturlige regionsenteret for over 100.000 innbyggere i de seks kommunene på Øvre Romerike. 

– Det er reinspikka idioti at en by som Jessheim et steinkast fra landets hovedflyplass ikke skal ha et passkontor. Jessheim er en naturlig smeltedigel for på Øvre Romerike. Jeg kan ikke forstå hvorfor innbyggerne her skal måtte reise til Lillestrøm eller i verste fall Oslo for å få ordnet seg pass. Det hører ingen steder hjemme, sier Staahle til EUB.

Inntil det foreligger nye teknologi som for eksempel kan gjøre det mulig å ordne seg nytt pass over nett hjemmefra mener han passkontoret må bevares.

– Passkontoret på Jessheim må beholdes. Punktumfinale.

Skal nås innen én time

90 prosent av befolkningen i alle politidistrikter skal nå et passkontor i løpet av én time, ifølge Politidirektoratet.

I politidistrikter hvor dette skaper utfordringer med tanke på sikkerhet og kvalitet i tjenesten vil man se på andre/kompenserende tiltak, for eksempel bruk av mobile enheter, sier fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i en melding. Ønsket til Politidirektoratet er å samle kompetanse og etablere sterke fagmiljøer med kapasitet.

– Politimestrene har på oppdrag for Politidirektoratet kartlagt hvor de mener at pass bør utstedes i framtiden. Totalt foreslår politiet passutstedelse på 72 utstedelsessteder. I tillegg vil det også utstedes pass på Svalbard og på flyplassene Gardermoen, Sola og Flesland, sier Roll-Matthiesen.

Justis- og beredskapsdepartementet skal ta stilling til forslaget. EUB fikk ikke tilbakemelding på sine spørsmål til Politidirektoratet før denne saken gikk i trykken.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Nye pass: For barn fra 0 til 5 år er passet kun gyldig i to år, mens det for aldersgruppen 5 til 10 år er gyldig i tre.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no