17. sep
Ny bok: Eva Fjeldstad hadde boklansering i Oslo. Søndag ettermiddag har hun hurdalslansering på Kjøkkenhagen.
 
– Slik er oppskriften på bedre helse
Med sin nye bok vil Eva Fjeldstad avlive mytene om at det å spise sunt er tørt og kjedelig. – Spis mat med levende bakterier og mat som nærer bakteriene, sier hun.

Publisert: 18.nov.2017 15:00
Oppdatert: 18.nov.2017 15:14

I sin nye bok «Takk for maten! – Boka som tarmen din har ventet på», forsøker Eva Fjeldstad å gi deg oppskriften på hvordan du kan få mange ulike bakteriegener i tarmen.

– Forskning viser at de som er syke, har få bakteriegener. Boka inneholder mer enn 50 retter som samtidig skal gi bedre tarmhelse. Alle oppskriftene inneholder en begrunnelse for hvorfor akkurat den maten gleder tarmbakteriene og fordøyelsen for øvrig, sier Fjeldstad.

Vi sitter i eneboligen hennes i Hurdal med panoramautsikt over Hurdalssjøen. Fjeldstad har forberedt flere sunne frokostretter, og det blir naturligvis tid til en prøvesmak. Først ut er chiapudding med kokosmelk, chiafrø og kiwi. Deretter er det duket for havregrøt med frø, nøtter og kiwi.

– Jeg vil at folk skal spise mat som inneholder levende bakterier, mat som nærer de gode bakteriene og ikke mat som dreper dem. Vi må ta med kunnskapen fra fortiden inn i framtiden, sier Fjeldstad.

Mye urter og krydder

«Takk for maten!» er oppfølgeren til «Takk for maten?». Denne utga hun i 2015, og analyserte hvorfor og hvordan «butikkmaten» kan gjøre deg syk. Den første boka kom i et førsteopplag på 2000 eksemplarer. Dette ble revet bort. Nå håper hun på enda bedre salg fordi hun mener disse opplysningene er viktige for folkehelsa.

I den nye boka trekker hun blant annet fram de, for mange, glemte fordelene ved bruk av urter og krydder i maten. Boka har også et kapittel om tarmbakterienes sentrale rolle for helse og velvære, og om hvordan du kan bygge opp og endre mikrobesammensetningen i tarmen din, samt et kapittel som tar for seg årsaker til ulike fordøyelsesproblemer. Boka forklarer også hvorfor du blir bedre av eksempelvis å spise mat med lite FODMAP om du har irritabel tarm, og den gir deg konkrete forslag til hvordan du kan bedre problemene og utvide matvareutvalget.

– Kutt ut sukker

Tall viser at cirka 20 prosent av befolkningen har problemer med fordøyelsen.

– Jeg mener maten er mye av årsaken. Vi spiser for lite som nærer bakteriene og for mye som dreper dem, sier Fjeldstad.

– Hvilke matråd vil du gi til folk i den forbindelse?

– Spis surdeigsbrød og annen fermentert mat som melkesyregjærede grønnsaker og vellagrede oster, kok kraft og spis naturlige søtningsmidler. Gjør du det, så gjør du deg selv en tjeneste, sier Fjeldstad.

Her er et par av frokostoppskriftene i boken:

Havregrøt

Grunnoppskrift per porsjon:

1 dl havregryn og 1 ts. rugmel eller 1 dl kuttet havre

3 dl vann

Eventuelt nøtter og frø

Ha alt i kjelen og hell på vannet om kvelden (om du spiser havregrøt hver dag).

Kok opp under omrøring og la grøten koke noen minutter.

Topp grøten med det du måtte ha av tilgjengelig frukt og bær, nøtter og frø.

Chiapudding

1 dl kokosmelk og 1 liten ss røres sammen og settes i kjøleskapet til dagen etter (minimum 3 timer).

Toppingen kan være all slags frisk frukt og bær, kokosflak, ulike typer frø som solsikke, sesam og gresskarfrø. Ulike typer nøtter som valnøtter, pakannøtter og cashewnøtter er nyttig for tarmhelsen.

Drikk gjerne et glass kambucha eller vannkefir til, og du har fått deg en næringsrik frokost som gleder både kropp og sinn – og ikke minst tarmbakteriene.

 
Nydelig mat: Her er en av rettene Eva Fjeldstad serverte til frokost og som hun har oppskriftene på i boken sin.
Friskt: Her er én av de andre rettene.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no