13. nov
 
– Står her i dag som stolte nordmenn
De rømte av frykt for sitt eget liv under Vietnamkrigen. Nå har de bygd opp sin egen nye storhall. Her ønskes de kongelige velkommen.

Publisert: 22.aug.2018 17:00
Oppdatert: 22.aug.2018 15:34

– Vi står her i dag som stolte nordmenn, sier én av de vietnamesiske talerne gjennom mikrofonen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ville gjerne se hvordan det vietnamesiske buddhistsamfunnet har fått det i sin nye storstue på Jessheim. De ble ønsket velkommen med flagg, smil, applaus, spesiallaget te, taler, underholdning og en gave. Gaven var en Quan Am-statue, og ble gitt av åndelig leder Thich Tri Minh.

– For over 30 år siden ble vi tatt imot med åpne armer i Norge. I dag regner vi oss som brødre og søstre med dem som bor i landet. For flyktninger som oss vil Vietnam alltid være med i våre tanker. Det er landet vi vokste opp og der våre forfedre hviler. Etter den opprivende krigen i 1975, der mange var døden nær, vil vi takke dere for hjelpsomheten. Det gjør at vi står her i dag som stolte nordmenn, sier taleren videre.

Måtte ta av seg på beina

Kronprinsparet og alle de frammøtte måtte ta av seg på beina før de gikk inn i det nye Lotus Tempelet. Det er her det vietnamesiske buddhistsamfunnet holder til. Granittblokka i salen veier 150 tonn og 15–20 mann jobbet med hendene sine i ett år for å få den ferdig. Den unike muren og bronsestatuen av den kvinnelige buddhaskikkelsen Quan Am ble heist på plass i det nye bønnerommet.

Det vietnamesiske buddhistsamfunnet er et av Norges største buddhistsamfunn – med over 6.000 medlemmer over hele landet. Samfunnet ble opprettet i 1982, noen år etter at de første vietnamesiske båtflyktningene kom til Norge.

Spennende aktiviteter

Kronprinsparet ble tatt åpent og varmt imot. Etter en velkomstseanse der kronprinsparet fikk blomster av David Minh Sang So (11) og Julie Le Huynh (12), ble de tatt med innenfor hovedinngangen. Der fikk de muligheten til å smake på en spesiallaget vietnamesisk te. Denne ble først servert etter at det var gjennomført en prøverunde med te for å varme opp koppene. Rundt bordet satt også fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland (KrF), ordfører Tom Staahle og visepolitimester Arne Jørgen Olafsen. Inne i Lotus Tempelet ventet en tilnærmet fullsatt sal på de kongelige. Kronprinsparet fikk sitte og følge med på underholdningen og tok etter hvert imot den fine gaven. Til slutt var det duket for en felles fotoseanse. På vei ut av lokalet og tilbake til bilen ventet selvsagt vertskapet med paraplyer slik at de selebre gjestene slapp å bli regnvåte.

Buddhistsamfunnet

  • Det vietnamesiske buddhistsamfunnet er et av Norges største buddhistsamfunn.
  • Teller over 6.000 medlemmer over hele landet.
  • Følger Mahayana-tradisjonen, og jobber aktivt med å veilede buddhister og andre interesserte innen Buddhas lære.
  • Har i dag flere templer i Norge, samt flere tilknyttede lokale foreninger. Har hovedsete i Lørenskog.
 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no