17. jul
FØRST: Martha Tærud var den første som tidligstemte i Nannestad kommunehus. Marlen Lundby ved servicekontoret passet på at det gikk riktig for seg.
 
– Bruk stemmeretten
Det er oppfordringen fra Martha Tærud, 2.-kandidat for Akershus Senterparti til høstens stortingsvalg. Mandag stemte hun i Nannestad kommunehus.

Publisert: 05.jul.2017 09:00
Oppdatert: 04.jul.2017 13:06

– Jeg vil oppfordre absolutt alle i hele Norge til å bruke stemmeretten sin. Nå er det så enkelt og lettvint å få til med tidligstemming fra 1. juli til 9. august. Deretter er det forhåndsstemming. Bruk stemmeretten, sier Martha Tærud.

Hun mener at det er svært viktig at alle bruker stemmeretten sin for å bidra til et så godt demokrati som mulig.

LIKE VIKTIGE

– Jo flere som bidrar til styringa i Norge, jo bedre blir styringa. Alle stemmer er like viktige. Ingen stemme er mer verdt enn noen andre. Ved de siste valgene har det vært for dårlig oppslutning. Jeg vil oppfordre blant annet studenter til å tidlig- eller forhåndsstemme. Det er fort gjort å tenke på mye annet ved starten av et nytt studieår, sier Tærud.

MULIGHETER TIL Å STEMME

Hun peker da på at mange flytter fra hjemstedet sitt når man er ferdig på videregående skole.

– Da kan det fort bli litt utfordrende å komme seg tilbake på valgdagen. Det er derfor helt fantastisk at vi nå har en så lang periode i forkant hvor det er mulig å bruke stemmeretten sin, sier Tærud.

Hun trekker fram at det blant annet er viktig å ivareta bestemte grupper, spesielt ungdom, men også innvandrere.

– Innvandrere har nødvendigvis ikke så god innsikt i det demokratiske systemet vi har i Norge. Opplysning er derfor svært viktig, sier Tærud.

PÅVIRKNING

Hun mener at uansett hva man mener om styresettet bør man bruke sin stemme.

– Det er gjennom stemmeseddelen man kan påvirke. Ønsker man regjeringsskifte, så er det én måte å gjøre det på. Å stemme. Ønsker man at regjeringen skal bli sittende, er det også én måte å gjøre det på. Å stemme. Når folket har talt er det politikernes jobb å imøtekomme det – å lytte til folket og å være et åpent og lyttende styresett gjennom hele perioden, sier Tærud.

KVINNER BEST

Hun viser også til at kvinner statistisk sett har en noe større valgdeltakelse enn menn.

– Det er riktig nok marginalt, men en liten forskjell er det. Så da må mannfolka bli flinkere da, sier Tærud.

Hun ser tillit til politikere som en utfordring.

– Det er viktig at folk føler at de har noe å si, at min stemme betyr noe. Jeg er redd at folk skal føle avmakt i så stor grad at de gir opp. Det kan være ved for eksempel folkeavstemninger, hvor det blir flertall for en sak man selv mener er riktig, men hvor man i ettertid får tredd tvangsvedtak nedover hodet fra oven. Da får man en følelse av at min stemme ikke betyr noe, sier Tærud.

LES OGSÅ: Høie la Kongsvinger sykehus under Ahus

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
AVLUKKE: Martha Tærud på veg inn i stemmeavlukket som er satt opp hos Nannestad kommunes servicekontor.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no