20. aug
BUNADTOG: Kathrine Øynebråten, Aud Gunleiksrud, Willy Kvilten og Marianne Trondsen oppfordrer så mange som mulig til å gå i bunadtoget på 17. mai.
 
- Ta på bunaden og kom til borgertoget
For første gang på flere år blir det for bunadstog på Jessheim.

Publisert: 23.apr.2018 15:00
Oppdatert: 24.apr.2018 13:20

- Vi ønsker å vekke til live en gammel tradisjon. Derfor ber vi så mange som mulig å ta på bunaden og gå i borgertoget sammen med oss.

Det er entusiastene Aud Gunleiksrud og Marianne Trondsen fra Damens aften, som sammen med 17. maikomiteen som lanserer tanken. Nå inviterer de alle som vil til å bli med i en egen avdeling i borgertoget, forbeholdt folk i bunad. Dette ble gjort i mange år på Jessheim inntil for få år siden.

TRIST

Da Gunleiksrud i fjor måtte svare nei på spørsmål fra publikum om det var bunadtog på Jessheim, ble hun trist til sinns.

OPP I OTTA: - Vi må snakke om 17. mai

- De sto og ventet for å være med i bunadstoget, og da tenkte jeg at det er på tide å starte opp igjen. Så nevnte jeg det på Damenes aften, og fikk gehør, forteller hun.

- Hva skjer nå?

- Vi skal bruke sosiale medier og telefonen flittig dagene fremover for å få folk til å komme fra hver krik og krok i kommunen. Mange bruker bunader i Jessheim by på nasjonaldagen, så da kan de like gjerne gå i tog sammen med oss, påpeker Trondsen.

Det er altså borgertoget som skal få sitt bunadinnslag. Sammen med rundt 25 lag og foreninger av alle slag.

- Vi går fylkesvis, og vi håper mange stiller opp. Bunandene setter et ekstra preg på borgertoget, sier kulturkonsulent Kathrine Øynebråten.

- Mange av våre nye landsmenn har flotte nasjonaldrakter. Kan de komme også?

- De er selvsagt hjertelig velkomne med sine drakter, dette er åpent for alle nasjonaliteter, påpeker hun.

SOM VANLIG

Ruta borgertoget tar er som før.

- Vi går ned Rådhusvegen til Ringvegen, derfra til Trondheimsvegen og så inn Storgata før vi returnerer til Rådhusplassen. Det blir et flott skue, sier varaordfører Willy Kvilten.

BILFRI NASJONALDAG: Sperret sentrum 

- Det er så flott å gå nedopver Storgata denne dagen med alle menneskene som står og ser på. Og det er fullt mulig å være med og deretter se russetoget litt senere, utbryter Gunleiksrud.

Ingen av dem har noen intensjoner om å ta glansen vekk fra bunadstoget på Eidsvoll.

- Det er institusjon som vi ikke skal måle oss med, men heller skal lage vårt eget bunadstog, presiserer Kvilten.

- Vi er takknemlige for dette initiativet fordi det skaper engasjement i byen. Vi ønsker selvsagt at Jessheim skal blomstre og ser frem til mange mennesker i flotte nasjonaldrakter, sier Øynebråten.

PROGRAM

Barnetoget starter som vanlig først, før det gjøres klart for barnehagetoget og deretter borgertoget og russetoget. Hovedtaleren i Jessheim på nasjonaldagen er tidligere ordfører Turid Smestad Jakobsen, og det er elever ved musikklinjen på Jessheim videregående som skal stå for underholdningen.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no