17. jul
Treningsinstruktør May Klingenberg Limbodal og Eidsvoll Revmatikerforening ber om fotoforbud i Råholt Bad. Her er hun sammen med Thorhild Eikhom, Randi Solberg, Elfrid Årdal, Torunn Tandberg og June Andresen utenfor Råholt Bad.
 
– Tok bilder i badet og kom inn i damedusjen
Først skal de tre mennene ha tatt bilder med mobiltelefon i velværebassenget. Deretter kom minst én av dem inn i damedusjen hvor flere var nakne. – Vi opplevde dette som et grovt overtramp, sier May Klingenberg Limbodal.

Publisert: 11.apr.2018 21:00
Oppdatert: 11.apr.2018 20:32

Nå krever hun og Eidsvoll Revmatikerforening fotoforbud i Råholt Bad.

– Vi ønsker at Råholt Bad og Eidsvoll kommune går gjennom sine rutiner og nedlegger fotoforbud i Råholt Bad. Da slipper vi mer av disse ubehagelige episodene, sier Klingenberg Limbodal, treningsinstruktør i Eidsvoll Revmatikerforening.

Hun og revmatikerforeningen hadde trening ivelværebassenget den aktuelle kvelden. Samtlige reagerte kraftig på de ubehagelige hendelsene som oppsto.

Kom inn i jentedusjen

– Vi hadde først trening i velværebassenget, og la merke til tre menn, der den ene flittig brukte mobiltelefonen sin til fotografering i bassenget. Dette følte vi ble svært ubehagelig. Vi trodde faktisk at det ikke var lov å fotografere i bassengområdet, sier Klingenberg Limbodal.

Etter at økten var ferdig gikk de i dusjen. Det samme gjorde damer fra Eidsvoll svømmeklubb.

– Plutselig dukket én av mennene opp i damedusjen. Der ble han stående og glane en liten stund. Han hadde da også med seg telefonen, men om han også tok bilder der vet vi ikke. Uansett opplevde vi dette som et grovt overtramp. Han påsto at han hadde gått feil, men etter hva vi ble fortalt av andre i dusjen hadde han gått feil én gang tidligere samme kveld, sier Klingenberg Limbodal.

Hun sier de meldte fra til ansatte i Råholt Bad, som umiddelbart tok tak i saken.

Krever fotoforbud i badet

– De tok saken på største alvor, og det fortjener de ros for. Det var flere nakne jenter da mannen kom inn i dusjen og det kunne se ut som han begynte å ta bilder der også, sier Klingenberg Limbodal.

Hun var én av dem som meldte fra til politiet om hendelsene.

– Jeg forstår godt at ungjenter ikke våger å ta av seg badedrakten når de skal dusje når slike ting oppstår. Det er åpent inn i dusjen fra selve anlegget, ingen dør inn. Plutselig står noen av motsatt kjønn der. Det oppleves som grufullt, sier Elfrid Årdal.

Også i Eidsvoll Svømmeklubb reagerer de på det som skjedde.

– Alle kan gå inn i feil dusj, men ikke to ganger samme kveld. Da blir det mistenkelig. Råholt Bad bør vurdere å endre rutinene sine for fotografering inne i anlegget, sier Birgit Dønnum Jensen i svømmeklubben.

Hun bekrefter at også de varslet politiet om hendelsen. EUB har også vært i kontakt med Nes Svømmehall. De sier følgende om fotografering i sitt anlegg.

– Nes svømmehall har forbud mot all fotografering i svømmehall, dusjene og garderobene. Ikke av god vilje, men av hensyn til personvern for badegjestene. Badevaktene i svømmehallen har oppsyn med gjestene, og forsøker å holde alt elektronisk utstyr ute av svømmehallen. Vi har i tillegg skilter med «Kamera og mobiltelefon forbudt», samt at vi har bestilt skilter hvor det står at alt elektronisk utstyr er forbudt. Vi har så langt bare hatt enkelte episoder hvor gjestene gjerne har villet bruke mobiltelefoner i hallen. Men etter dialog med dem, har de fleste på en god måte gått tilbake i garderoben med mobilen, og tatt en bok med seg. Vi føler at forbudet gir trygghet for gjestene og at de kan svømme, leke og ha det gøy uten å skulle være bekymret for bilder på Facebook dagen etter, sier daglig leder Teis Lund Gregersen.

– Totalt uakseptabelt

Daglig leder Jan-Christian Ulleberg bekrefter at han mottok en avviksrapport etter hendelsene.

– Jeg fikk en avviksrapport fra bademester. Så fikk jeg besøk av to foresatte til ei jente fra Eidsvoll svømmeklubb dagen etter. Jeg ble også oppringt av politiet, som fortalte at de hadde fått tre henvendelser om fotografering og besøk av uvedkommende i jentedusjen, sier Ulleberg.

Han sier Råholt Bad har gjennomgått sine rutiner, og at de heretter uoppfordret vil kontakte politiet om noe slikt skulle skje igjen.

– Blir det fotoforbud i badet?

– Nei, det har vært og vil fortsatt være anledning til å fotografere i familieanlegget. Badegjester må gjerne fotografere egne barn eller andre som er ifølge med fotografen, men fotografering av uvedkommende er helt uakseptabelt. Én av arbeidsoppgavene til badevaktene er å veilede og orientere når det fotograferes, slik at det ikke tas bilder av uvedkommende. Det er heller ingen låste dører inn til dusjene og garderobene. Det kan dermed oppstå situasjoner hvor noen går inn i feil garderobe. At en mann «står og glaner» på dusjende badegjester av det motsatte kjønn er selvsagt uakseptabelt. Hvis badebetjeningen blir orientert om slike episoder, så vil det bli fulgt opp, sier Ulleberg.

Politiet: Tas på alvor

Politioverbetjent Tore Larsen ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor ser alvorlig på de aktuelle hendelsene.

– Saken ble fulgt opp fra vår side så fort vi fikk beskjed fra melderne. Det hadde vært en person med mobil i hånda inne i damedusjen, og i tillegg vært fotografering inne i anlegget som folk reagerte på. Vi har vært i kontakt med Råholt Bad, og det var ikke videoovervåking å hente fra hendelsen, sier Larsen til EUB. Han sier de tar hendelsene på største alvor.

– Går man inn i en dusj for å ta bilder ser vi naturligvis alvorlig på situasjonen. Det er hendelser vi vil straffeforfølge der det er mulig. Vi forstår godt at folk reagerer på dette, sier Larsen. Han legger til at det for alle er mulig å gå inn i feil garderobe, men at dette skjer sjelden og neppe to ganger samme kveld.

– Vi har en god dialog med badet, og får beskjed om noe slikt gjentar seg, sier Larsen.

Fotoregler

  • En del militære områder har fotoforbud, uavhengig av hvor du fotograferer fra.
  • Hvis du har tatt et bilde av en person, kan du ikke publisere bildet på internett eller vise det offentlig uten samtykke fra den som er avbildet.
  • Du kan heller ikke fotografere på en slik måte at du «ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred».

Gladmelding fra kommuneoverlegen: Klart for bading i klorvann

 
Tok tak i saken: Treningsinstruktør May Klingenberg Limbodal synes ikke noe om de ubehagelige hendelsene som skjedde i Råholt Bad.
Dusjene: Slik ser det ut – uten mennesker – i guttedusjen i badet.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no