18. aug
Alle i behold: Terje Strand har 32 sauer beitende hjemme på gården i Strandsvegen i Eidsvoll. Han er glad for at alle fortsatt er i live etter at ulven kom på besøk.
 
– Ulven tuslet rundt her. Den var ikke redd
Med 32 sauer beitende hjemme på gården synes ikke Terje Strand og kona May Britt Våge Strand det var noe hyggelig da ulven plutselig tuslet rundt.

Publisert: 05.okt.2017 09:00
Oppdatert: 05.okt.2017 09:05

Tre hunder ble angrepet av ulv forrige helg. Søndag ble hunden til Bjørn-Arild Aalborg angrepet og bittskadd. Minutter senere fikk familien Strand besøk av ulven hjemme på gården i Strandsvegen 184 i Eidsvoll.

– Kona var ute og gikk tur nedover veien her, mens jeg sto i vinduet. Plutselig fikk jeg øye på ulven. Først gikk den på veien forbi huset og opp mot postkassestativet. Deretter snudde den, løp opp i skogen og ble stående ved en lyktestolpe og speide utover. Den satt der oppe i to-tre minutter. Ulven tuslet rundt her og var ikke redd, sier Terje Strand til EUB.

Ekteparet ble naturlig nok overrasket av opptrinnet.

– Vi har bare mobilkameraer begge to, og var litt for langt unna til at det hadde blitt noe greie på eventuelle bilder, sier Strand.

Kan være samme ulven

Søndag ble ulven først observert av Harald Kværner på et jorde like utenfor Jessheim sentrum. Deretter angrep den hunden Mila – til Linda Alice Kristiansen – i skogen på Nordkisa. Timer senere var den altså på ferde igjen over Strandsåsen i Eidsvoll, før familien Strand gjorde sin observasjon. Denne er nå dokumentert som en synsobservasjon av Statens Naturoppsyn (se egen sak).

– Hadde det ikke vært for bilen som kom hadde den nok gått ned på gårdstunet her, sier May Britt Våge Strand.

– Etter hvert kom det en bil kjørende på veien. Det var antakelig den som gjorde at ulven løp opp i skogen igjen, sier Terje Strand.

– Hva tenker du om at ulven kom så tett innpå dere?

– Det er jo ikke noe hyggelig. Som saueeier er jeg naturligvis ikke spesielt glad i ulven. Etter at den hadde vært her gikk jeg bort til sauene og fikk de inn i låven. Men dit kan jo ulven gå også, så helt trygge er de jo ikke.

Holde seg i ulvesonen

Nå priser paret seg lykkelige for at de begge var hjemme da ulven kom.

– Hvis ikke er det umulig å si hvordan det ville gått med sauene. De kunne fort blitt angrepet, sier Strand, som tidligere har mistet én sau og fått skadet tre da én løs hund skal ha gått til angrep.

– Hva tenker du om at ulven beveger seg rundt i nærmiljøet og det rapporteres om skader på sauer og hunder?

– Jeg mener det burde vært en stående fellingstillatelse på ulver utenfor ulvesonen. Ulven vet jo ikke hvor sonen er. Den går dit maten er, og så går den videre, sier Terje Strand.

– Vil komme flere ulv

Rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen bekrefter synsobservasjonen til familien Strand. Han sier vi bare må være forberedt på å se mer ulv i årene framover.

– Ja, dette er bare starten. I sommer var det plutselig én ulv som fant ut at den skulle holde til i Skrukkelia i Hurdal. Det kommer allerede mange ulver fra Sverige. Bare der er det 41 flokker etablert og det går gjerne 28 ulver i følge. Det betyr at det må ut en del hvert år, og de må komme vestover. Og her bor vi. Et sted mellom 30 og 120 ulver i året må ut fra Sverige. Det er ikke lenge siden det ble observert to ulver i Tønsberg og i helga ble, som dere har skrevet, tre hunder angrepet av ulv. Vi har bare sett starten på all nærkontakten med ulven i vårt distrikt, sier Hans Petter Klokkerengen.

Han reiste bare rundt Strandsåsen til familien Strand etter å ha dokumentert skadene på hunden Max i Aalborgvegen noen få kilometer unna. 

INGEN LØSE JAKTHUNDER: Vil holde hunden i bånd under elgjakta

Fakta om saken

  • Tre lokale hunder (Nordkisa, Eidsvoll og Brårud) er blitt angrepet og skadet av ulv bare siden fredag.
  • Skadene er dokumentert av Statens Naturoppsyn.
  • Statens Naturoppsyn opplyser til EUB at 23 hunder (inkludert helgas angrep) er registrert angrepet av ulv bare i Akershus de siste 15 årene.
  • EUB får opplyst at alle var jakthunder og at det var cirka halvparten som overlevde. 


 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no