22. okt
MOTKRAV: Lunder & Aas’ advokat Stein Fredrik Janzon (t.v.) svarte på kommunens stevning av Lunder & Aas med et motkrav på flere millioner kroner. Her i samtale med daglig leder i rørleggerfirmaet, Baard Aas. T.h: Advokatfullmektig Armin Mehaj.
 
– Urimelig opptreden av kommunen
EIDSVOLL. – Kommunens opptreden er sterkt urettmessig, urimelig, enøyd og ensporet.

Publisert: 12.okt.2017 15:00
Oppdatert: 12.okt.2017 15:02

Advokat Stein Fredrik Janzon kom med ei bredside mot Eidsvoll kommune under andre dag av rettssaken etter byggeskandalen ved renseanlegget i Bårlidalen.

KRAV OG MOTKRAV

Eidsvoll kommune har stevnet rørleggerfirmaet Lunder & Aas på Jessheim for angivelig å ta tatt altfor mye betalt for forbrukt materiell. Kommunen holder tilbake rundt sju millioner kroner, og krever i tillegg å få 5,2 millioner kroner tilbakebetalt fra rørleggerfirmaet.

Lunder & Aas mener derimot at kommunen skylder dem penger og har fremmet et motkrav på ni millioner kroner, inklusivt det tilbakeholdte beløpet.

– JAKTER PÅ SYNDEBUKK

– VVS-arbeidene var ikke for dyre. Lunder & Aas har ikke gjort noe annet enn det som er vanlig i bransjen. Hvorfor er det dette firmaet som skal måles med millimeter. Kommunen jakter på en syndebukk. Det må være samme spilleregler for alle, og de må være åpne, uttalte advokat Janzon.

– ET SLAG I ANSIKTET

Kommunen har også anmeldt rørleggerbedriften og daglig leder Baard Aas for økonomisk bedrageri.

- Dette er et kjempeslag i ansiktet for en liten håndverkerbedrift. Kombinasjonen av tilbakeholdte sju millioner kroner, en stevning og et krav om tilbakebetaling er ikke morsomt, uttalte Janzon i sitt innledningsforedrag.

HEMMELIG RAPPORT

Advokaten tegnet et bilde av et anlegg uten styring, og siterte fra den tilbakeholdte delen av granskingsrapporten som Svendby Bygg Consult utarbeidet da det ble klart at prosjektet ville sprekke med anslagsvis 130 millioner kroner.

– Prosjektet var i fri flyt uten framdriftsstyring og økonomistyring. Ingen hadde oversikt, og det ble ikke iverksatt noe for å få kontroll før i 2015 – over to år etter oppstart, påpekte Janzon.

520 ENDRINGER

Prosjektet ble gjennomført samtidig med at renseanlegget skulle holdes i drift. Det viste seg vanskelig og førte til stadige endringer og provisoriske løsninger.

– Det foreligger 117 tegninger for prosjektet, men disse har gjennomgått 520 endringer, påpekte Janzon.

Advokaten viste til kraftige budsjettoverskridelser på så å si samtlige områder, og poengterte at rørleggerarbeidene som Lunder & Aas utførte, ikke hadde større overskridelser enn andre.

KRITIKK AV KOMMUNEN

Både prosjektledelse og byggeledelse var overlatt til konsulentfirmaer.

– Etter at disse var på plass, spilte ikke kommunen noe aktiv rolle. Det var mange faresignaler i prosessen som skulle gi grunnlag for å ta tak i situasjonen, men det er få spor etter kritiske spørsmål, påpekte Janzon.

– Det ble ikke sørget for administrative rutiner og styringssystemer. Fakturaer ble godkjente og betalt uten at det finnes vedlegg eller dokumentasjon, og krav om tillegg fra prosjekteringsgruppa ble godkjent uten kritiske spørsmål, påpekte advokaten med henvisning til granskingsrapporten.

– Det er godt slått fast hvor dårlig styrt dette prosjektet var, konkluderte han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Salberg Rødfoss »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no