25. apr
FORBEREDT: Ordfører John-Erik Vika, rådgiver plan og miljø, Thor Fodstad, og Thomas Meisfjord, leder kommunalteknikk er forberedt på høy vannstand i Mjøsa og Vorma.
 
– Vannet i elva steg med 2 cm i timen
Flommen har nådd Sundet. Vannet i Vorma har nå overtatt paviljongen, standpromenaden og brygga. Nå følger kommune-ledelsen utviklingen nøye.

Publisert: 14.mai.2018 21:00
Oppdatert: 14.mai.2018 21:10

NVE har varslet et vannivå én meter under 1995-nivået. I fjellet smelter store snømengder i rekordfart. Fredag var det regn. Det er en kombinasjon som ikke er god når det kommer til flom. Thomas Meisfjord, leder kommunalteknikk, rådgiver plan og miljø, Thor Fodstad og Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika er forberedt på høy vannstand i Mjøsa og Vorma.

STRYPER VORMA

– Det er store samfunnsinteresser som står på spill. Når byer som Fredrikstad, Lillestrøm og Sarpsborg trues, struper de vannet ved Svanfossen. Vi er en brikke i et stort spill og de blir prioritert foran oss. Slik er det, sier ordføreren og skuer utover vannet som flommer i strie strømmer nedover i Vorma.

Til tross for at strandpromenaden, bryggene og paviljongen nå ligger under vann, er det slik som kommunen har blitt forespeilet.

– Faktisk er mindre vannføring enn hva vi ble forberedt på i vinter. Når det er flom i Sundet, så skal det overstiger disse bryggene. Der er laget for å takle en slik situasjon, sier ordføreren.

RUNDT 2013-NIVÅET

Vika regner med at vannet vil stige til rundt 2013/2014-nivået. Og da er det enda en meter opp til 1995-vannstanden.

– Det er ingen indikasjoner så langt på at det vil nærme seg flommen da vi måtte sikre Sundet med sandsekker. I forhold til varslet vannstand, har vi full kontroll. Vi er godt forberedt og har beredskapen klar. Hver morgen har kommunen flom-møte hvor vi diskuterer situasjonen og aktuelle tiltak og hvor vi har kontakt med NVE, forteller ordføreren.

Vannet renner nå tett rundt det nye Dæhlie-bygget.

– Vi ser ikke bort fra at det kan bli vann i kjelleren, men det er det tatt høyde for ved et slusesystem som skal lede vannet ut igjen.

TO CENTIMETER

Søndag var det stor dugnad i Sundet. Ordføreren forteller at da arbeidet startet, var brygga tørr. Da dugnaden var over etter noen timer, sto vannet over. Kommunen har satt ut betongblokker for å holde brygga nede.

– Fra fredag til lørdag steg vannet en periode med to centimeter i timen. Nå har elva steget i snitt rundt en centimeter per time, sier Thor Fodstad.

Etter at kommunen i går ettermiddag var i kontakt med NVE, sier ordføreren følgende:

– Svanfossen står åpen, det har den gjort hele tiden og det er ingen planer å stenge slusene. Vi fikk opplyst at flommen skal kuliminere 18. mai. NVE regner med at vannstanden i Vorma stiger på det meste til 124,6 meter over havet. I går var den på 123,8 meter - det vil si at elva skal stige ytterligere 0,8 meter. NVE opplyste at Glomma er på veg ned nord for Årnes, men at den øker der Vorma kommer ut. Lågen er på veg ned, og nå er det Mjøsas store vannmengder som skal inn i Vorma, sier Vika til EUB.

Vann i kjelleren

Søndag flommet vannet inn i kjelleren i forretningsbygget i Vormavegen 28.

Gårdeier Olaf Dønnum roser brannvesenet for innsatsen de gjorde for å redde det som var lagret i kjelleren.

– Det var veldig vått der nede. Kjelleren er full av ting. Det er lager for skobutikken, leietakerne har boder der, og det er konsertlokalet og kjøkkenet til Lille Barolo hvor i har musikk- og lydutstyr, forteller Dønnum. 

– Vi fikk reddet ut det meste, men nå har vi en stor jobb med å få tørket og vasket ut. Det ble jobbet på spreng i hele går og vi greide å begrense skadene, sier gårdeieren. 

Han forteller at det nå går pumper i kjelleren som pumper ut grunnvannet. 

– Men vannet fortsetter å stige. 

– Ja, dessverre. Vi er på vakt og har godt kontakt med Eidsvoll kommune, forteller Dønnum.

Fakta

  • Gjennom tidene har det vært flere store flommer i Vorma. 
  • Den siste virkelig store flommen var i 1995. Den verste var Storofsen i 1789. 
  • I 1995 måtte Sundet sikres med sandsekker av et sivilforsvar som var satt i beredskap.
  • På flomsteinen i Sundet er det merket opp vannstandene under flommene i 2011, 2013, 1937, 1939, 1895, 1910, 1967, 1995, 1927, 1860 og 1789.

Flom i Sundet: Robåter fortøyd i Brandt-gården

 
PAVILJONG: Paviljongen i Sundet står under vann. Det samme gjør strandpromenaden.
NÆR KANTEN: Vannet flommer rundt det nye leilighetsbygget i Sundet, men det skal være tatt høyde for slike flommer som det nå er i Vorma.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no