19. jul
 
– Veldig fint at de holder på tradisjonen
NANNESTAD. Det sier veteran fra 2. verdenskrig, Kåre Syltevik, om at Nannestad kommune markerte Frigjøringsdagen for 28. gang.

Publisert: 08.mai.2017 21:00
Oppdatert: 09.mai.2017 06:41

Som tidligere år startet dagen med flaggheising, til trompetfanfare ved Hans Harstad, utenfor Nannestad kommunehus. Ordfører Hans Thue ønsket velkommen ved minnestøtta som er reist dem som deltok i motstandsbevegelsen og for Arthur Daniel Engelsrud, den eneste fra Nannestad som omkom som følge av krigshandlinger i under 2. verdenskrig.

Etter denne seremonien ble alle invitert til servering i Nannestad Bygdemuseum.

MINNEMARKERING

– Vi markerer denne dagen for å minnes de som kjempet og falt under 2. verdenskrig, men også de som har tjenestegjort for Norge i fredsbevarende styrker i nyere tid, sier ordføreren.

Kåre Syltevik og Hans Homble er de eneste gjenlevende fra hjemmestyrkene i Nannestad under 2. verdenskrig.

– Det er veldig fint at de holder på tradisjonen med å markere denne dagen i Nannestad, sier Syltevik.

Han var i etterretningstjenesten under 2. verdenskrig.

Mons Nygård har vært ansatt i Forsvarets transportskvadron, og har nyere tid vært med på mange operasjoner med Hercules-fly.

– Jeg har vært både i Libanon, Kuwait, Bosnia og Rwanda. Jeg synes dette er en dag som bør markeres, og det er en fin markering de holder i Nannestad, sier Nygård.

DAG FOR DEM SOM TENKER VI

Forsvaret var også representert i Nannestad ved oberstløytnant Vidar Haukås og kaptein Anne Haukås, henholdsvis sjef og driftskontrollør ved vedlikeholdsskvadronen på Gardermoen.

– Dette er en spesiell dag som jeg er veldig glad for å ha fått en god markering. At Nannestad kommune har dette som tradisjon er fantastisk bra. De fortjener heder, både de som bidro under 2. verdenskrig og de som akkurat nå er i operasjoner ute i verden, og som gjør sin tjeneste for Norge. Dagen blir på en måte en anledning til å hedre de som har den mer og mer sjeldne evnen til å tenke på oss framfor meg. Det ser ut til at samfunnet sakte mens sikkert blir mer og mer kynisk i forhold til dette meg-perspektivet. Denne dagen dreier seg i stor grad om dem som tenker vi, sier Vidar Haukås.

Han tror det kanskje ikke er lett for dagens unge å sette seg inn i hva Frigjøringsdagen representerer.

– Jeg tror det er vanskelig å vokse opp i Norge i dag og tenke konsekvensen av krig, sier Haukås.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no