20. jul
 
– Vi blir på en måte lurt til å lære noe vi trodde var kjedelig
Barbara Anna Zielonka (35), engelsklærer ved Nannestad videregående skole, skal søndag 18. mars til Dubai hvor verdens beste lærer skal kåres. Hun er én av de ti finalistene av det som startet med hele 30.000 søkere og nominerte fra 173 land.

Publisert: 03.mar.2018 21:00
Oppdatert: 02.mar.2018 09:36

– Barbara er den perfekte lærer. Det som skiller henne fra andre er at hun bruker digitale verktøy helt annerledes enn andre lærere gjør. Vi får blant annet bruke telefonene våre i undervisningen, og har faktisk ikke åpnet læreboka. Hun er veldig aktiv og dagsaktuell, og vi lærer hele tida noe nytt. Dette mener jeg er veldig viktig i forberedelsene til framtiden, sier Mia Thuv Solhaug, elev på VG2 studiespesialiserende ved Nannestad videregående skole.

SPILL OG QUIZ

Thuv Solhaug foreller at Zielonka også lager digitale spill med quizer til.

– Dette svarer vi på, og så blir vi rangert når timen er over. Veldig morsomt, sier Thuv Solhaug.

Også klassekollega Frida Vibeto Kongtorp uttrykker stor tilfredshet med Zielonkas undervisningsopplegg.

– Hennes timer er morsomme, og hun er flink til å flette temaene vi har, for eksempel historie, inn i spill og digitale ting, og det blir morsomt og enkelt å lære. Hun er veldig inspirerende, og har også kontakt med mange mennesker rundt i verden som vi kan snakke med, for eksempel på Skype, og utveksle kunnskaper. Kan jo da nevne land som Bahamas, Japan og Kina. Det er mye bedre enn å lese om det i ei bok, sier Vibeto Kongtorp.

ELEVENE BLIR «LURT»

– Vi blir på en måte lurt til å lære noe vi trodde var kjedelig, og hun gjør det morsomt. Vi vet vi alltid skal gjøre noe nytt og vi gleder oss alltid til timen, sier Thuv Solhaug.

Også rektoren setter pris på å ha Zielonka som lærer på skolen.

– Hun er en pådriver i det pedagogiske utviklingsarbeidet, og til å få med alle elevene ved å tilpasse undervisningen. Hun er kreativ i forhold til å jobbe med den enkelte elev. Å ha en av de ti beste lærerne i verden i staben er stort. Det setter sitt preg på skolen, sier Atle Solberg Berland, rektor ved Nannestad videregående skole.

DIGITALE VERKTØY

Selv mener Zielonka at det viktigste hun gjør i undervisningen er bruk av digitale verktøy på et ganske høyt nivå.

– Jeg er kjempeinteressert i IKT, og kan bruke det i undervisningen. Det er også viktig med globale prosjekter. Det gir elevene mulighet til å bli kjent med andre tenåringer fra forskjellige steder i verden. Da kan de øve på sine muntlige kunnskaper med folk fra hele verden, noe jeg synes er kjempeviktig. Det handler også om global kompetanse. Norge er et flerkulturelt land, og i framtida kommer de til å jobbe sammen med folk fra forskjellige verdensdeler. Det er viktig for meg å engasjere elevene. Det er eleven som er i sentrum. Det er ikke bare jeg som skal stå foran klassen og snakke i 90 minutter. Det er meningsløst for meg, sier Zielonka.

Hun forteller at hun ble tipset om at hun med sitt undervisningsopplegg burde melde seg på den verdensomspennende konkurransen. Hvis hun skulle gå helt til topps på kåringen av verdens beste lærer på Global Education and Skills Forum i Dubai 18. mars, er premien én million US dollar. Zielonka er den første læreren fra Norge som deltar i konkurransen.

VIL HJELPE LÆRERE I ANDRE LAND

– Det er en stor ære å komme så langt, og veldig gøy å bli sett, men det blir vanskelig å beskrive dette når man vet hvor mange som har søkt. Men uansett resultat har jeg oppnådd det jeg kan oppnå. Hvis jeg skulle vinne vil jeg bruke pengene til å hjelpe lærere i andre land som ikke har samme tilgang til den moderne teknologien, slik vi har i Norge. Jeg vil blant annet hjelpe to-tre skoler i Afrika med digitale verktøy. Mange andre land har mye å lære av Norge, og trenger å få hjelp, tips og utstyr. Det handler om framtiden til barna. Det finnes ikke noe viktigere. Alt bør handle om undervisning, sier Zielonka.

«OPPVOKST» PÅ SKOLE

Hun er opprinnelig fra Polen, hvor også begge hennes foreldre var lærere, hennes far i nesten 40 år og moren i 27 år. Zielonka visste tidlig at det var lærer hun også skulle bli.

– Jeg gikk på ungdomsskolen like ved den videregående skolen mine foreldre underviste ved, og var veldig ofte med dem på undervisning i stedet for å reise hjem. De har inspirert meg masse, sier hun.

Hun har også som 17-åring undervist som frivillig ved et hjem for foreldreløse barn i Polen.

– Da visste jeg at å være lærer var noe jeg ville gjøre videre i livet. Skulle jeg eventuelt ha valgt et annet yrke ville det nok blitt noe innenfor IKT, sier Zielonka.

LIKER Å REISE

I tillegg til å vie det meste av sin tid til skole, får hun også tid til andre ting, blant annet å reise sammen med sin mann.

– Vi elsker å reise. I fjor var vi i Australia, og i år skal vi til Kina. Ellers liker jeg å lese mye, og da gjerne faglitteratur med temaer som metodikk og pedagogikk, sier hun.

De har bodd i Norge i 11 år, og er nå bosatt i Holter. De har som innbyggere i Nannestad også mange muligheter til friluftsliv.

– Jeg liker å gå på ski, og da er Sjonken og Nordåsen mine favorittsteder, sier Zielonka.

LES OGSÅ: Til Amandus med filmer i svart-hvitt

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
PERFEKT: Elevene Mia Thuv Solhaug (t.v.) og Frida Vibeto Kongtorp, her med Barbara Anna Zielonka mellom seg, liker svært godt hvordan engelsklæreren underviser.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no