25. jun
 
- Vi er en brobygger over til næringslivet
JESSHEIM. I 50 år har Orbit Arena hjulpet dem som trenger hjelp til å komme tilbake i arbeid.

Publisert: 17.mar.2017 13:07
Oppdatert: 18.mar.2017 21:16

I 1968 etablerte kommunene på Øvre Romerike selskapet Eidsvoll Industri for å skape tilrettelagte arbeidsplasser. I 2008 ble de til dagens Orbit Arena. Ullensaker, Eidsvoll, Nannestad og Hurdal kommuner og Akershus fylkeskommune eier 85 prosent, private bedrifter eier resten. Nytt firmanavn til tross, tanken bak er som før – å tilby en meningsfull hverdag til folk som av ymse grunner faller ut av arbeidslivet.

TILBAKE I JOBB

– Vi ønsker å være best i landet på å få folk tilbake i arbeid så raskt som mulig, understreker administrerende direktør Hanne Ulsletten.

– Allerede etter åtte uker utenfor arbeidslivet skjer det noe med folk, og fra da av blir det verre og verre å komme seg tilbake. At folk står utenfor arbeidslivet er usunt for både den enkelte og samfunnet som helhet, påpeker hun.

Årsakene til at folk blir faller ut av arbeidslivet er mange, og det skjer i alle yrker, bransjer og samfunnsklasser.

– Disse menneskene trenger påfyll av motivasjon og selvtillit, og selvsagt behov for å føle mestring. Det er der vi kommer inn i bildet, sier hun.

BEDRIFTSØKONOMI

Orbit Arena drives som et hvilket som helst aksjeselskap, bare uten aksjeutbytte. De må ut i markedet for å tilby sine tjenester, og må være konkurransedyktige på pris. Hvis ikke taper de oppdrag til andre selskaper.

– Vi må ha god kvalitet på alt vi leverer. Nav er hovedkunden vår, men vi er også en brubygger til næringslivet. Gjennom NHO deltar vi i faglig utvikling og rekrutteringssamarbeid gjennom prosjektet Ringer i vannet. Der kartlegges bedriftenes behov og finner riktig person til jobben. Vi er også første bedrift i Akershus som er godkjent for Navs nye tiltak for å få folk tilbake i jobb, sier økonomisjef Susanne Røen Rotnebo.

På lista over samarbeidspartnere står mange større selskaper fra mange ulike bransjer.

STOR ENDRING

Som arbeid- og inkluderingsbedrift har Orbit Arena gjennomgått store endringer. Så også deltakerne.

– Før kom mange voksne folk som havnet utenfor av arbeidslivet etter for eksempel ulykker og slitasjeskader. I dag er det også mange yngre, og vi har også tilbud til skoleelever. Ikke alle mestrer ordinær og teoretisk klasseromsundervisning. Hos oss kan de få teoretisk påfyll basert praktisk opplæring, sier fagsjef Elin Kristine Nystad.

– Den klassiske oppfatningen om arbeid- og inkluderingsbedrift stemmer ikke med dagens virkelighet. Våre deltakere kommer fra alle bransjer og yrker. 160 personer er i arbeid eller på kurs hos oss til enhver tid. I Nav sitt nye tiltak som Orbit Arena tilbyr, er og målet at 60 prosent av dem skal tilbake i jobb. Det handler om å hjelpe mannen i gata som av forskjellige årsaker trenger bistand til å komme seg tilbake i jobb, påpeker Ulsletten.

OMSTILLING

2015 og 2016 var en relativt tøff tid for Orbit Arena, med endrede rammevilkår og konkurranse i form av mange nye aktører, og dermed konkurrenter, i det samme markedet. Omsettingen som har ligget på 70 millioner kroner i flere år, sank til 60 millioner i fjor.

– Og der blir vi i år, så får vi se hva som skjer framover. Vi tok omstillingen på alvor, spisset virksomheten og landet trygt på beina. Starten på 2017 har vært god med nysatsinger som Orbit Arena bygg, netthandelen Godlukten og Orbit Arena kompetanse i tillegg til blant annet Orbit Arena catering, og vi er i drøftinger om mulig etablering på Amfi, sier Ulsletten, som påpeker at de så endringene komme.

– Omstillinger bidrar alltid til uro i en organisasjon. Vi tok hånd om dette gjennom tilpasninger av organisasjonen, endringer i tilbudet og primært med naturlig avgang, men det er klart vi merker at 100 deltakere blir borte, sier hun.

Som alle andre bedrifter ruster Orbit Arena seg nå til å møte framtiden. Skal de klare det på en god måte må det nytenkning til.

– Derfor er det viktig at vi har evnen til å se framover. Det betyr blant annet at vi tilpasser virksomheten avhengig av markedets behov. Og ikke minst må vi være med på den digitale veksten, for den kompetansen er helt avgjørende og noe vi ikke kommer utenom. Orbit Arena er veldig positivt innstilt til framtiden, og vi ser bare opp og fram nå, sier de tre.

LES OGSÅ: Godt år for Orbit Arena

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no