20. jul
 
Berget av brannvesenet da vannet ble borte: – Vi er evig takknemlige for innsatsen de har gjort
I nesten to uker var nær 300 dyr, paret Silje Øverli og Jens-Johan Tærud og flere husstander og hytter i området uten vann. Heldigvis stilte Øvre Romerike Brann og Redning opp med forbilledlig innsats.

Publisert: 16.jan.2018 21:00
Oppdatert: 16.jan.2018 21:41

Klokka er 20.00 på nyttårsaften: Feiringen av det nye året nærmer seg sitt klimaks hjemme på Sandsnes gård i Maura. Plutselig går vannpumpa i stykker. Gode råd er dyre for hunder, kuer, høner – og Silje og Jens-Johan.

– Timingen kunne nesten ikke vært dårligere, sier Jens-Johan Tærud. Den første dagen smeltet de snø så godt de kunne. Det ble kjørt flere lass med snø inn på forbrettet til dyrene i låven. Hver eneste dag siden har de fått en uvurderlig, gratis og helt avgjørende håndsrekning av det lokale brannvesenet.

2.000-3.000 liter daglig

– Hver eneste dag var de her og fylte opp det vi hadde av 1.000 litersbeholdere slik at alle dyrene skulle få det vannet de trengte og slik at vi fikk det til å gå rundt hjemme her. Det har blitt til noen flere arbeidstimer og en del hodebry, men det har vært av enorm betydning og en stor lettelse å få hjelp av brannvesenet, sier Jens-Johan Tærud.

– Vi er evig takknemlige for innsatsen de har gjort, sier Silje Øverli. Hver eneste morgen kom brannvesenet med 2.000-3.000 liter med friskt vann. Når EUB treffer paret denne uka har de fått den nye og spesialbestilte vannpumpa fra Danmark. Det skulle egentlig ikke ta mer enn fire-fem virkedager å få den, men først fredag – tolv dager etter at de mistet vannet – var den nye montert og hverdagen tilbake.

Normalt henter de det de trenger av vann ved hjelp av en vannpumpe i en 90 meters dyp brønn. I området er det fire-fem husstander og noen hytter til som får vann på denne måten.

SKAL OVERREKKE GAVE

– Per nå vet vi ikke hva årsaken til vannutfordringene var, men vi har fått det ordnet og kommer til å ettergå systemet og utbedre ytterligere til sommeren, sier Jens-Johan Tærud. Så fort brannvesenet kom på sin daglige visitt satte de i gang oppvaskmaskinen inne i huset – og benyttet muligheten til å dusje i småkjølig vann.

– Dette må nesten ha føltes som å være med på Farmen?

– Ja, det kan du si. Vi fikk vår lokale Farmen-deltakelse midt på vinteren, humrer Silje Øverli.

Uten hjelpen fra brannvesenet vet de ikke hva de hadde gjort. Nå er utfordringene løst – og paret er fornøyde slik det endte.

– Vi vil reise til brannvesenet med en stor eske sjokolade, sier Silje Øverli og Jens-Johan Tærud.

– Hyggelig å hjelpe til

På ti dager med bistand kjørte brannvesenet 25.000-30.000 liter vann til gården i Maura.

– Vi heter Øvre Romerike Brann og Redning, og dette er en del av det vi kan bistå med. Her var det helt avgjørende å få tilkjørt vann for å holde spesielt dyrene i live. Det er hyggelig å hjelpe til, spesielt hos folk og dyr som setter så stor pris på det, sier brannmester Bjørn Aaby i Øvre Romerike Brann og Redning avdeling Nannestad. Han husker at brannvesenet har bistått på lignende vis også tidligere, men at den siste gangen var for flere år siden.

– Brannvesenet har mange forskjellige oppgaver. På denne måten kan vi bistå, og da gjerne i en tidsbegrenset periode. Det gjelder for eksempel til skaden er rettet, sier Aaby. Han legger til at slike oppdrag er noe av det som bidrar til at jobben betyr noe ekstra.

– Helt klart, og spesielt når vi ser hvor takknemlige folk vi hjelper blir, sier Bjørn Aaby.

Uten vann i tolv dager

  • Nyttårsaften gikk en vannpumpe i stykker på Sandsnes gård i Maura.
  • Med nesten 300 dyr på gården var gode råd dyre.
  • Paret Jens-Johan Tærud og Silje Øverli begynte å tine snø for å gi til dyra.
  • Heldigvis kom Øvre Romerike Brann og Redning til unnsetning.
  • Over en tidagersperiode kjørte de 25.000-30.000 liter til paret. Nå fungerer vannet igjen.
 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Snøsmelting: Her er paret i gang med å smelte snø til hønene foran en varmekanon.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no