16. jul
Kommer ikke til enighet: Ullensaker kommune og Nannestad kommune har fortsatt ikke klart å komme til enighet om en samarbeidsmodell for det nye vannbehandlingsanlegget i Hurdalssjøen.
 
Nabokommunene blir ikke enige om vannsamarbeid: – Vi er ikke med som gratispassasjer
Mens Ullensaker selv vil eie vannverket og ha naboen Nannestad som kunde, ønsker Nannestad et IKS-samarbeid med like rettigheter. Fortsatt er de ikke blitt enige om en felles modell.

Publisert: 10.des.2017 09:00
Oppdatert: 10.des.2017 10:21

Hurdalssjøen blir snart den nye drikkevannskilden til befolkningen i Ullensaker kommune. Over 400 millioner kroner er investert, og onsdag gjennomførte ordførere og rådmenn i de to kommunene et meklingsmøte i håp om å komme til enighet om en samarbeidsmodell. Heller ikke dette førte fram til noen løsning.

– Vi har i et helt år jobbet sammen med Ullensaker om utredning om felles VA. Det har vært møter på politisk nivå både før og underveis. Det har ikke kommet signaler om at organiseringen som IKS skulle være en utfordring. Derfor var vedtaket om vertskommunemodell i formannskapet i Ullensaker en stor overraskelse, sier Nannestad-ordfører Hans Thue (Ap).

Vil ikke miste eierskapet

EUB snakket for noen dager siden med Ullensaker-ordfører Tom Staahle. Da ga han klart uttrykk for at det vil være viktig for Ullensaker kommune å sikre seg mot at de plutselig kan komme i en mindretallsposisjon i et vannanlegg de selv har investert så mye penger i.

– Dette vil kunne skje dersom flere kommer inn på eiersiden i et IKS-samarbeid på et senere tidspunkt, uttalte Staahle. Neste uke skal kommunestyret i Ullensaker behandle saken som har skapt bølger i nabokommunen. På bordet ligger flertallsinnstillingen om Ullensakers suverene eierskap.

– Fra Ullensakers side har man vært tydelige på at «IKS-enes tid er forbi». Jeg tror nok de fleste kommuner har blandet erfaring med IKS-modellen. For denne typen samarbeid mener vi nok likevel at dette er den rette modellen, i hvert fall om man ønsker likeverdighet i samarbeidet, sier Hans Thue.

Avventer kommunestyret

– Det er også viktig å understreke at Nannestad ikke ønsker seg med som gratispassasjer. Vi vil betale vår andel av kostnadene, og dessuten er det ikke kommunens penger vi snakker om her. Det er vannabonnentenes penger. Forbrukerne betaler hva det koster, og da er det gjerne en fordel at så mange som mulig deler på regningen, poengterer Thue.

Han legger til at han har anbefalt kommunestyret i Nannestad at de holder fast ved formannskapets innstilling.

– Jeg er derfor glad for å registrere at alle partiene i Nannestad sluttet seg til innstillingen. Unntaket var bare bygdelista, som ville utsette saken, sier Thue.

Nå avventer de utfallet av kommunestyremøtet i Ullensaker.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no