18. jun

SKUTT: Denne ulven ble skytt tidlig mandag morgen Foto: Statens naturoppsyn
 
– Vi er nesten sikre på at dette er ulven som har vært helt rabiat i sommer
Leder Ketil Melvold i Hurdal Sau og Geit, er svært lettet over nyheten om ulven.

Publisert: 07.aug.2017 18:00
Oppdatert: 07.aug.2017 15:10

En ulv ble skutt og drept ved Bergsund i Østre Toten ved 05-tiden mandag. Det kan være den som herjet i området siden mai.

Ulven, ei tispe, ble skutt av jegere som hadde vært ute siden søndag, etter det ble funnet flere skadde og døde sauer i området samme dag. Rovviltkontakt Kjell Arvid Briskodden i Statens Naturoppsyn (SNO) sier til NRK at det trolig er ulven som har forsynt seg grovt av sauer i Hurdal, Gran og Toten. 

– Jeg vil tro det, men det er for tidlig å fastslå, sier han. 

EUB fikk bekreftet at ulven skal undersøkes nærmere. 

– Vi har hentet ulven, og den fraktes til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim. Der skal den DNA-analyseres for så raskt som mulig å avklare identiteten, sier Veronica Salén i SNO. 

VELDIG LETTET

Leder Ketil Melvold i Hurdal Sau og Geit, er svært lettet over nyheten om ulven. 

– Vi er nesten sikre på at dette er den som har vært helt rabiat i sommer. Totalt er flere enn 300 sauer drept i regionen vår. Her i Hurdal er det dokumentert 20 tapte sauer, men det er mørketall så vi får aldri vite nøyaktig antall. Vi er uansett veldig lettet, sier han. 

Melvold forteller om en tung sommer i sauenæringen. 

– Særlig de i Skrukkelia har hatt det ille. Ulveangrep er en forferdelig påkjenning som gir store personlige problemer. De føler dette på kroppen dag og natt, mens myndighetene stort sett bare snakker om penger. Det jeg har sett i sommer har slett ikke vært morsomt, sier han.

EN FORMIDABEL JOBB

– Var hurdøler med på jakta?

– Jeg vet ikke om de var der da ulven ble skutt, men vi har hatt folk med i jakta. Samarbeidet med Toten og Hadeland har vært veldig bra, og jeg kan ikke få rost de involverte nok. De har enorm ståpåvilje, jeg skjønner ikke at de har holdt ut. Det er trist at noen tror vi ikke passer på dyrene våre. Nå må vi følge med i vinter og ta ut ulven når vi ser spor i snøen, sier han.

– Hva skjer nå?

– Vi har tillatelse til å skyte en ulv til, men jeg tror ikke det blir nødvendig. Uansett er beitesesongen over, vi henter jo ned resten av dyrene om en måneds tid, påpeker Melvold. 

Startet i mai

I slutten av mai kom meldingen om at over 30 sauer var tatt av ulv mellom Skrukklisjøen og Gran, på Hurdal-siden. I tillegg var flere sauer skadd. Nøyaktig antall var vanskelig å bekrefte siden sauene beitet på et stort område. Det ble også sett ulv i området tidligere i år, i tillegg til i Lygna-distriktet like før beiteslipp.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus og dennes kollega i Oppland, ga umiddelbart fellingstillatelse på én ulv, som gjaldt i hele Hurdal kommune, vest i Eidsvoll, i deler av Nannestad, på Gran, Vestre Toten og Østre Toten.

VANSKELIG JAKT

Det var ikke klart om det dreide seg om en streifulv. EUB var i kontakt med en jeger som fortalte at det er vanskelig å jakte på ulv på barmark siden man da ikke ser spor etter den.

– Hvorfor dreper ulven mange flere dyr enn han spiser opp?

– Jeg tror den synes det er moro å leke med lammene, som kattens lek med musa. Og den gir seg ikke. Vi bare venter på et nytt angrep, sa rovviltkontakt Hans Petter Klokkerengen i Statens naturoppsyn den gangen. 

Og flere angrep ble det. 

Fakta

  • 30. mai kom meldingen om drepte og skadde sauer i Hurdal og Hadeland.
  • Fylkesmennene i Akershus og oppland ga umiddelbart en fellingstillatelse. 
  • Utover sommeren ble flere sauer drept i regionen - totalt ca 300.
  • Sauebønder jobbet dag og natt for å begrense tapene.
  • Mandag ble en ulv skutt på Østre Toten.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
DREPT: Noen av sauene er som tatt av ulv i Hurdal tidligere i sommer. Foto: Statens naturoppsyn
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no