20. jun
BEKLAGER: Leiv Ommund Knutson (t.h.), og Jarl Magne Grefstad, henholdsvis enhetsleder og driftssjef for vann/avløp i Nannestad kommune, beklager at grunneierne i Holter føler seg uthengt etter at kommunen gikk ut med at noen hadde koblet seg på den offentlige vannforsyningen.
 
– Vi hadde ikke til hensikt å henge ut noen
Etter et møte like før jul mellom Nannestad kommune og to grunneiere i Holter anser man fra kommunens side at den såkalte «vanntyverisaken» i er avsluttet.

Publisert: 03.jan.2018 06:00
Oppdatert: 03.jan.2018 06:21

I høst gjorde Nannestad kommune det kjent på hjemmesiden at de mente noen hadde koblet seg på det offentlige vannforsyningsnettet i Trugstad-Fagerli-området, og at dette var årsaken til at drikkevannet ble forurenset. To grunneiere i det aktuelle området følte dermed at de ble beskyldt for dette og reagerte sterkt. Bøndene ble også oppringt fra kommunen.

BEKLAGER

– Det er alvorlig når vi må gå ut med påbud om å koke drikkevannet. Det ble diskutert om vi skulle gå ut offentlig med årsaken til forurensningen. Vi valgte å gå hardt ut med tanke på hvor viktig det er med rent drikkevann. Det handler om folks helse. Vi kontaktet derfor grunneierne hvor én av de aktuelle kummene lå. Det var helt tydelige indikasjoner på at noen hadde tilkoblet seg brannventilen i denne kummen. Vi hadde ikke til hensikt å henge ut noen. Vi beklager ikke at vi gikk ut som vi gjorde. Det mener vi var helt riktig. Men vi beklager at de følte seg uthengt. Vi ønsket å sette søkelyset på vannsikkerheten, ikke noe annet. Vi vurderte om saken skulle politianmeldes, men valgte denne gangen å ikke gjøre det. Skjer noe lignende igjen et eller annet sted i bygda vil vi imidlertid anmelde saken. At vi gikk hardt ut nå tror vi har positiv effekt, sier Leiv Ommund Knutson, enhetsleder i Nannestad kommune.

KJENT PROBLEM

Han forteller at det ikke er noen ny problemstilling at landbruket i perioder har behov for store mengder vann og at noen kobler seg til offentlig vannforsyning for eksempel for å fylle en gjødseltank raskt.

– Det finnes flere eksempler rundt omkring i landet på at dette har ført til forurensning av drikkevann, og er ikke noen nytt, sier Knutson.

Grunneiere på det aktuelle stedet i Holter er Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad. De følte at kommunen beskyldte dem for å ha forurenset vannet. De gikk dermed ut i Eidsvoll Ullensaker Blad og fortalte sin historie. De forlangte at kommunen skulle dementere beskyldningene eller å anmelde saken. Dette kravet gjentok de senere skriftlig. I samme brev stilte de også krav om økonomisk kompensasjon for tort og svie, hvor beløpet i sin helhet skulle tilfalle Åsen IL og Holter IF.

– Noen slik avtale ble det ikke. Vi anmelder heller ikke denne gangen, og ser heller ikke at vår håndtering av saken må dementeres. Vi anser nå denne saken som avsluttet, sier Knutson.

FØLER SEG FORTSATT BESKYLDT

Hans Ringnes og Lars Kristian Kjærstad er langt fra fornøyde med hvordan Nannestad kommune har håndtert saken.

– Vi føler vi fortsatt er vanntyvene. Det kom ikke noe ut av møtene vi har hatt med kommunen. Vi fikk virkelig oppleve byråkratiet. Ett av argumentene for at de ikke imøtekommer våre krav er at man hevder at vi ikke ble beskyldt for å ha koblet oss til i vannkummen. Det ble imidlertid gjort muntlig da jeg ble oppringt fra kommunen. Vedkommende sa da at dette kunne vi bare innrømme å ha gjort. Dette er senere benektet. Denne saken har vært, og er, en stor belastning for oss. Noe sånt trodde vi aldri vi skulle få oppleve. Vi møter ingen forståelse. Det ble også påpekt at slike beskyldninger må vi tåle når vi bor i Nannestad, sier Hans Ringnes.

Har forteller at det fra kommunens side også påpekes at de ikke ble navngitt da kommunen la ut informasjonen på hjemmesiden.

– Det stemmer jo, men det sto imidlertid at dette hadde skjedd i Trugstad-Fagerli-området. For de fleste i Holter er dette det samme som å navngi oss. Vi eier og driver den jorda der vannkummene står, sier Ringnes.

Han viser til at det i saken på kommunens hjemmeside blant annet ble antydet at det kunne ha vært en gjødselvogn det ble fylt vann i.

– Ingen av oss har husdyr, og har ikke bruk for dette vannet. I området rundt oss er det langt til gårder med husdyr, og det er helt unaturlig for noen av dem å reise langt inn på våre jorder for å fylle tanken. Påstandene er hinsides all fornuft. Byråkratiet er tydeligvis ufeilbarlig, og vi må si vi føler vi ble møtt med arroganse. Vi møtte en vegg. Det var ikke et snev av selvkritikk for hvordan saken ble håndtert fra kommunens side. De tør visst ikke å innrømme at de har tabbet seg ut. Dette bekreftes jo også ved at kommunen ikke valgte å anmelde oss eller å komme med et dementi, slik vi har krevd, sier Ringnes.

Han viser imidlertid til gode samtaler med ordfører og andre politikere.

– De har møtt oss med forståelse, sier Kjærstad.

Leiv Ommund Knutson, enhetsleder i Nannestad kommune, påpeker at det er forskjellig syn på hva som ble sagt i telefonen.

– Utover dette ønsker vi ikke å kommentere ytterligere, sier Knutson.

LES OGSÅ: Bjertnessjøen kan bli framtidig vannkilde

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FAKSIMILE: EUB 26.. okt. 2017
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no