17. jun
ØL: Bryggerimester Frank Werme hos Sundbytunet brygger 50.000 liter øl i året. - Men det er fullt mulig å brygge sitt eget øl hjemme, sier han.
 
- Vi har drukket øl i tusenvis av år
Interessen for å drikke øl og brygge det selv, har eksplodert i Norge.

Publisert: 27.okt.2017 18:00
Oppdatert: 27.okt.2017 12:02

I flere tiår har de store bryggeriene dominert ølmarkedet, men siden 1990-tallet har etterspørselen etter noe annet eksplodert i Vesten.

– Folk gikk lei utvannet industriøl og ville ha andre smaker. Ølkunder i dag leter etter alt fra beksvart porter til øl som smaker en hel fruktkurv. Alt finnes der ute, Norge har i dag 260 ulike bryggerier som lager godt øl i alle varianter. I tillegg til 6000 i for eksempel USA, sier bryggerimester Frank Werme i Bryggerikjelleren på Sundbytunet. Han har 15 år bak seg som brygger, inkludert noen år hos norske Den Nøgne Ø der han også brygget øl for det kjente skotske bryggeriet Brewdog. I dag selges ølet hans gjennom Vinmonopolet samt flere butikker i Ullensaker. Det han ikke vet om øl, er antakelig ikke verdt å vite.

HYGIENE

– Hva er hemmeligheten bak et godt øl?

– At du vil ha en til når du har drukket opp glasset ditt, sier han.

– Er det noe en kan klare selv?

– Ja, det er i grunnen enkelt å brygge øl hjemme, men det er svært viktig med god hygiene på alt som kommer i kontakt med ølet. Og da mener jeg mye bedre hygiene enn det som er vanlig i et kjøkken. Utstyret må være helt rent, du vil ikke ha bakterier i ølet ditt, påpeker Werme.

For dem som vil prøve seg på ølbrygging hjemme, finnes det en utstyrsjungel å gå seg vill i, inkludert svært kostbart maskineri. Men ikke alt er like nødvendig, skal vi tro bryggeren i Jessheim.

– Du kan brygge øl i en stor kjele på komfyren, for du må ikke ha det dyreste utstyret. Uansett kan det være lurt å begynne med ferdige ølsett med alle ingrediensene du trenger, så kan du heller brygge etter egne oppskrifter etter hvert. Da bestemmer du selv smak og alkoholstyrke. Riktig temperatur er også viktig, men alt dette fins det mengder med informasjon om på nettet, sier han.

OLDEMORS KOKEBOK

Vi mennesker har drukket øl så lenge vi har bakt brød, og er du usikker på oppskrifter har Werme et tips:

– Se gjennom din oldemors oppskriftsbok. Det var vanlig å brygge øl i gamle dager, og kanskje hun skrev ned noe i boken sin.

– Er øl blitt en motegreie?

– Nei, jeg tror interessen for øl er kommet for å bli. Også kvinner er mer interessert i øl nå, og det stemmer ikke at de bare vil ha lyst og lett øl. Tvert imot, mange kvinner er opptatt av smak og vil ha noe annet enn pils, sier han.

Må ha til brygging

  • Stor kjele
  • Gjæringsbøtte med gjæringslås
  • Termometer
  • Desinfiseringsmiddel
  • Boksåpner og sleiv
  •  Hevert/slange
  • Kaustisk soda
  • Flasker og korker
  • Kjøkkenvekt
  • Ølsett – maltekstrakt med tilsatt humle
 
ØL: Bryggerimester Frank Werme hos Sundbytunet brygger 50.000 liter øl i året. - Men det er fullt mulig å brygge sitt eget øl hjemme, sier han.
OPPSKRIFT: I gamle dager var det vanlig å brygge øl i hjemmet. Hvis du har oldemors kokebok, finner du kanskje en oppskrift i den.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no