18. okt
Strekker seg : Lufthavndirektør Øyvind Hasaas sier målet for Oslo Lufthavn alltid er å strekke seg videre og forsøke å bli bedre. – Gårsdagens prestasjon holder ikke i morgen, sier han.
 
– Vi jobber som toppidrettsutøvere
Om 20 år spår lufthavndirektør Øyvind Hasaas at Oslo Lufthavn kan ha fått en tredje rullebane, passasjertallet har økt til 50 millioner årlig – og at en helt ny generasjon fly er tatt i bruk.

Publisert: 03.okt.2018 15:00
Oppdatert: 03.okt.2018 15:10

– Vi jobber som toppidrettsutøvere. Gårsdagens prestasjon holder ikke i morgen. Vi må hele tiden strekke oss for å bli bedre, sier Hasaas til EUB.

Han står ute på én av rullebanene på Oslo Lufthavn. Et fly fra Qatar Airways er på vei inn for landing. Den store jubileumsfesten 8. oktober nærmer seg. Det er tid for mimring og et historisk tilbakeblikk – og samtidig naturlig å løfte blikket og se framover.

OM 20 ÅR

– Hvor er Oslo Lufthavn om 20 år?

– Da kan vi ha fått tre rullebaner her oppe, og under normale omstendigheter ligger passasjertallet oppunder 50 millioner reisende i året. Vi vil også se en helt ny generasjon fly gjennom de elektriske. De støyer mindre og er langt mer miljøvennlige.

– En fantastisk reise

Han har vært lufthavndirektør de fire siste årene.

– Oslo Lufthavn har vært en fantastisk reise. Det er helt utrolig hva man har fått til her oppe, og passasjerveksten har vært over all forventning i forhold til hva man la til grunn. Punktligheten er også blitt bedre og bedre. Nå ønsker vi å være den ledende, europeiske lufthavnen, sier Hasaas.

– Hva er det beste med flyplassen?

– Oslo Lufthavn er en kompakt og moderne lufthavn. Mens mange flyplasser sliter med at de er mindre brukervennlig for de reisende, er denne svært kompakt, effektiv og skal alltid gi en god passasjeropplevelse. Arkitekturen skiller seg også ut. Der er de samme arkitektene som har tegnet både den nye og den gamle delen av Oslo Lufthavn. Det gjør flyplassen gjenkjennbar, og den har et skandinavisk uttrykk, sier Hasaas.

Han trekker også fram punktligheten og OSLs viktige rolle som arbeidsplass med ansatte fra 95 forskjellige nasjonaliteter.

Gradvis utvidelse

Non-Schengen Østutvidelsen, som allerede er i gang på Oslo Lufthavn, vil gjøre den østlige piren ferdig utbygd. Ifølge masterplanen er det rom for utvidelser av både pir nord og pir vest de neste årene.

– Det vil komme gradvise utvidelser etter hvert som vi ser behovet er der. Ett av våre hovedprinsipper er at det skal være nok kapasitet til enhver tid. Det er dyrt for samfunnet om det ikke er det, sier Hasaas.

– Er det noen områder Oslo Lufthavn kunne vært bedre på?

– Vi er godt fornøyde med mye, men det er alltid noe som kunne vært bedre. Som hovedflyplass må vi alltid være sultne på forbedringer, og det jobber vi med hele tiden. Enhver reisende fortjener en god opplevelse, og selv om gårsdagen var god har det mindre betydning for morgendagen, sier Hasaas.

NYE STØYSONEKART

På spørsmål om når de nye støysonekartene knyttet opp mot planleggingen av en tredje rullebane vil være klare, svarer Hasaas at de vil bli offentliggjort i løpet av 14 dager.

– Det jobbes nå med en kvalitetssikring av verdiene.

Først ble det offentliggjort støysonekart som fikk store konsekvenser for lokalbefolkningen. Etter en stund forsikret Avinor at støyen ikke ville få like store konsekvenser som først forutsatt.

– Vi er trygge på at de nye støykartleggingene vil gi et bedre konsekvensgrunnlag enn det første som ble presentert, sier han.

ALLTID NESTE MÅL

Flyet fra Qatar Airways har landet. Hasaas ser ingen grunn til å ta av selv om Oslo Lufthavn feirer 20-årsjubileum.

– For oss er det alltid neste mål som gjelder. Neste arbeidsoppgave. Slik må det være, smiler han.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no