21. jul
Krystallklar: Frps gruppeleder Ståle Lien Hansen sier det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å støtte et bygge- og deleforbud for berørte eiendommer i Ullensaker kommune. – Min klare oppfatning er at dette vil få for store konsekvenser for berørte innbyggere, spesielt med tanke på at de nye støysonekartene fra Avinor framstår som svært midlertidige, sier Lien Hansen.
 
– Vi kan ikke gå inn for noe byggeforbud
Det er blitt ramaskrik blant berørte innbyggere etter at kommunen sendte ut nærmere 2.000 varsler om bygge- og deleforbud. Nå er det helt i det blå om det blir en realitet.

Publisert: 12.jan.2018 06:00
Oppdatert: 11.jan.2018 22:55

Gruppelederne i de tre største partiene – Ap, Høyre og Frp – er nå helt eller delvis imot å innføre et bygge- og deleforbud nå.

– Jeg kan ikke anbefale min partigruppe å gå inn for et bygge- og deleforbud. Min klare oppfatning er at dette vil få for store konsekvenser for berørte innbyggere, spesielt med tanke på at de nye støysonekartene fra Avinor framstår som svært midlertidige, sier Ståle Lien Hansen, Frps gruppeleder.

200 sendte varselsvar

13. november avslørte EUB at et nytt støysonekart for tredje rullebane gjorde at administrasjonen i Ullensaker kommune ville innføre bygge- og deleforbud på 2.000 eiendommer i kommunen.

4.000 innbyggere ble direkte berørt. Dagen etter sendte kommunen ut varsler om midlertidig bygge- og deleforbud til eiendommer i det som kan bli nye røde og gule støysoner. Det har vært avholdt folkemøte med over 400 deltakere, og rundt 200 har sendt inn uttalelser til varslet. Innbyggerne lurer på alt fra verditap på eiendommer som følge av nye støysoner og midlertidig forbud mot tiltak til ønske om juridisk og økonomisk bistand fra kommunen (se fakta). Formannskapet og kommunestyret som skal ta endelig stilling i saken.

– Vi må avvente nye og grundigere støysonekart fra Avinor før vi kan gå inn for et bygge- og deleforbud, sier Lien Hansen.

– Vi kan komme til å gå inn for et delvis byggeforbud, men neppe like omfattende som det som ligger på bordet nå. For eksempel i forhold til landbrukseiendommer har vi sett at det er behov for noe mer fleksibilitet. Det er boligbygging i utsatte soner som er det vesentlige for oss, sier Eyvind Schumacher, Aps gruppeleder.

– Det som gjør denne saken ekstra utfordrende er at Avinor selv sier at støykartene vi har fått til nå ikke er endelige og vil kunne endre seg. Ut fra svaret de gir gjennom samferdselsministeren kan det se ut til at vi ikke trenger å ta hensyn til dem i det hele tatt. I så måte rimer det dårlig med at vi skal innføre et byggeforbud før endelige kart foreligger, sier Karianne Raad Wanggaard, Høyres gruppeleder.

Kan komme til å vente

Eidsvoll og Nannestad kommuner har, som Ullensaker kommune, også fått en juridisk betenkning i forhold til de nye støysonekartene. De har foreløpig ikke bestemt seg for hva de ønsker å gjøre og om det kan bli aktuelt å sende ut varsel om bygge- og deleforbud.

Ordfører Tom Staahle (Frp) uttalte til EUB 13. november at «alt tyder på at vi vil gå inn for å iverksette et midlertidig bygge- og deleforbud i områdene med røde, gule og tilliggende stiplede linjer». Nå sier han følgende:

– Foreløpig har det ikke vært en politisk sak oppe. Når den kommer, så vil det på vanlig måte bli jobbet med den i partigruppene. Det skal ikke dra ut for lenge i tid, sier han.

– Kan det bli aktuelt å vente med politisk behandling til etter at Avinor kommer med nye støysonekart til våren/sommeren?

– Ja, kanskje, svarer Staahle.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no