21. nov
 
– Vi orker ikke dette en sommer til
Naboer til Norsk Biokrafts anlegg i Moreppen er fortvilte over fluene de hevder kommer fra mottaket av hestemøkk til produksjon av fyringspellets og hestegjødselkompost.

Publisert: 10.jul.2018 06:00
Oppdatert: 10.jul.2018 07:47

– Vi kan ikke tenke på å sitte ute og spise. Det er helt forferdelig. Vi har bodd her siden 2003, og trives veldig godt, men vi orker ikke dette en sommer til. Vi bor på landet, og noen fluer er jo naturlig, men ikke dette omfanget, sier Elin Rue, en av de nærmeste naboene.

Hun mener det er flott å gjøre hestegjødsel til en ressurs.

– Det er i utgangspunktet en kjempefin idé, men produksjonen må foregå slik at ikke naboer blir berørt, sier hun.

Hennes mann Jørn Tore Rue forteller at flueplagen eskalerte i fjor.

– Det er blitt lagret hestemøkk ute, og det er knuste vinduer og åpne porter. Selv om det er under tak kan jo ikke dette betegnes som innendørs lagring, sier Rue.

Han forteller at de har kontaktet Nannestad kommune om problemet.

NY SØKNAD

Norsk Biokraft viser i en søknad av mai i år til Fylkesmannen i Oslo og Akershus til at det er vanskelig å produsere biopellets slik som planlagt. Derfor søker firmaet nå om tillatelse til å kompostere hestegjødsel med strøflis til ulike typer jordprodukter. Det søkes da blant annet om å kunne lagre ferdig behandlet og hygienisert hestekompostgjødsel utendørs i inntil 30 dager.

– Vi har fått varsel om dette, og vil svare på høringen innen fristen 24. august. Vi kan ikke stille oss positive til dette, sier Rue.

Nannestad kommune er også høringsinstans i denne saken. Konstituert virksomhetsleder forvaltning, Ingebjørg Lajord, opplyser at kommunen foreløpig ikke har skrevet noen uttalelse.

IKKE HESTEMØKK UTE

Morten Gjerdrum Aasen, styreleder hos Norsk Biokraft AS, forstår ikke at flueplagene kan stamme fra anlegget.

– Naboene har jo klaget, men jeg forstår ikke dette. Vår produksjon har ikke mye fluer, fordi det ikke lagres ubehandlet hestegjødsel verken utendørs eller inne under tak. Når containerne ankommer blir de tømt utenfor bygningene og umiddelbart fraktet inn under tak, hvor hygieniseringsdelen av komposteringen starter. Ubehandlet hestemøkk blir ikke liggende utendørs. Etter kompostering, om lag seks måneder, fraktes den ferdige komposten vekk for sekking og distribusjon. Da vil det i en begrenset periode være ferdig kompost utendørs for lasting og borttransport. Dette foretas på den andre siden av anlegget fra der det er naboer. Den ferdige komposten er luktfri og burde sånn sett ikke være til sjenanse, sier Gjerdrum Aasen.

Han viser til at det tar 11 dager for et flueegg klekkes.

– I løpet av denne tiden har vi snudd vår gjødsel to ganger. Da blir det 55 grader i haugen, og da overlever ikke flueegg, sier Gjerdrum Aasen.

SELGER EIENDOMMEN

Norsk Gjenvinning Miljløeiendommer AS, som eier anlegget i Moreppen, har nå lagt eiendommen ut for salg.

– Vi har vurdert dette og kommet fram til at vi selger hele eiendommen. Vi har flere interessenter, men har foreløpig ikke fått bud opp mot det vi har forventninger om, det vil si om lag 30 millioner kroner, sier Rune Engen-Glug, som representerer grunneieren i forbindelse med salget.

FLYTTER TROLIG NESTE ÅR

Gjerdrum Aasen opplyser at det ikke er aktuelt for Norsk Biokraft å kjøpe eiendommen for summen det snakkes om, og at de nå ser etter lokaler et annet sted.

– Jeg tror nok ikke en ny eier i Moreppen vil beholde dagens bygningsmasse, som trenger oppgradering uansett bruk. En videre leie fra vår side er uansett lite sannsynlig, fordi Norsk Biokraft AS trenger mer kapasitet enn anlegget på Moreppen kan tilby. Etterspørselen fra staller for vårt tilbud på kjøring og mottak av hestegjødsel, så hestegjødselen ikke dumpes, men behandles og utvikles til et bærekraftig produkt, er svært stor. Staller og hesteeiere er opptatt av denne problematikken og ønsker seg gode, miljøvennlige løsninger. Vi jobber derfor nå med andre grunneiere, og dersom vi finner et nytt sted, noe jeg har god tro på, så vil vi flytte ut av lokalene i Moreppen innen første kvartal neste år, sier Gjerdrum Aasen.

Han opplyser at søknaden til Fylkesmannen opprettholdes.

– Søknaden vi hadde opprinnelig passet ikke med virkeligheten, slik at den nye søknaden er egentlig bare en tilpasning til dagens situasjon, sier Gjerdrum Aasen.

LES OGSÅ: Skal gjøre millionbutikk av hestemøkk

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FAKSIMILE: EUB 18. november 2015.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no