18. nov
BÅNDTVANG: Espen Asakskogen, bestyrer hos Holter, Bjerke og Nannestad allmenninger, ber hundeeiere om å respektere båndtvangen.
 
– Vi vil ikke se en løs hund på vårt område
Etter flere meldinger om løse hunder på allmenningens grunn krever bestyrer Espen Asakskogen at hundeeiere respekterer regler og forskrifter. Mandag ble det funnet en død sau som hadde blitt jaget.

Publisert: 28.aug.2018 15:00
Oppdatert: 28.aug.2018 15:27

– Vi har fått flere meldinger om hunder som jager sauer, to bare de to siste dagene. Nannestad kommune har vedtatt en lokal forskrift om båndtvang til 1. oktober. Skal man ha løs hund nå, for eksempel for trening eller jakthundprøve, må det foreligge en avtale om det fra grunneier. Slike avtaler inngår ikke vi. Vi vil ikke se en løs hund på vårt område denne tida, sier Asakskogen, bestyrer hos Nannestad, Bjerke og Holter allmenninger.

Han viser til at det i Holter Allmenning er lov til å jakte med hund, med sauerenhetsbevis, fra 10. september, i Nannestad- og Bjerke allmenninger fra 15. september.

– GIR BLAFFEN

– Mange vet at det ikke er lov til å slippe løs hunden nå, men enkelte gir blaffen. De gjør det allikevel. Jager hunden sau så handler det jo om å respektere lover og regler, men også om å respektere andres verdier og ikke minst dyrevelferd, sier Asakskogen.

Han opplyser at hvis de kommer over løse hunder nå så kan det bli anmeldelse.

HUND OBSERVERT

– I helgen fikk vi en melding om at noen hadde sett en hund som jaget sauer i flere timer. Saueeierne frykter nå at det kan være både skadde og døde dyr i området, sier Asakskogen.

Saueeiere som har opplevd at hunder jager sauer forteller at hvis sauen ikke blir bitt eller eventuelt drept av hunden, så kan den bli sprengt, det vil si at lungene blir skadet. Da dør de ofte en dag etter.

– Slike hendelser er jo helt unødvendig dersom hundeeiere tar ansvar og respekterer lover og regler, sier Asakskogen.

LES OGSÅ: Hunden Alva ble angrepet av en løs hund

Politiet: – Hunder kan bli avlivet

Politiet viser til hundeloven og opplyser at hunder kan avlives dersom det er eneste mulighet for å forhindre angrep på husdyr eller mennesker.

– Privatpersoners inngrep overfor løse hunder reguleres av hundeloven paragraf 14 og 15. Avliving kan bare skje i nødverge for å forhindre farlige angrep mot husdyr eller mennesker. Alle tiltak overfor hunder må være nødvendige og forholdsmessige ut fra situasjonen og den trusselen hunden utgjør på stedet. Avliving er dermed bare aktuelt når det er absolutt nødvendig og der andre lempeligere tiltak forgjeves har vært forsøkt eller ut fra situasjonen framstår som klart utilstrekkelige, sier Gjermund Hanssen, politiadvokat 2 i Øst politidistrikt.

Han opplyser at strafferammen er bøter eller fengsel inntil seks måneder. 

– Brudd på båndtvang medfører i normaltilfeller et forelegg på 4.000 kroner. Dersom hunden angriper eller utgjør fare for mennesker eller husdyr vil straffen kunne bli strengere og politiet vil måtte vurdere avliving for å forhindre nye angrep, sier Hanssen.  

Han påpeker at Politiet har utvidede inngrepshjemler etter politiloven og hundeloven.

FAKTA

  • I Nannestad, Gjerdrum, Hurdal og Eidsvoll kommuner er det vedtatt en lokal forskrift om båndtvang til 1. oktober (det kan være unntak for bestemte områder).
  • Grunneiere og dyreholdere opplever imidlertid at ikke alle hundeeiere overholder forskriften.
  • Nylig fikk bestyreren for Holter, Nannestad og Bjerke allmenninger to meldinger om løse hunder på deres grunn.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SPRENGT: Mandag ble denne sauen funnet død etter at den etter all sannsynlighet ble jaget av en hund søndag. Foto: Privat
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no