20. apr
Engasjerte: 9B på Vilberg ungdomsskole er en flink og engasjert gjeng. De siste ukene har de konsentrert seg om å løfte glemte kriser fram i lyset.
 
– Viktig å bry seg om alle
9B på Vilberg ungdomsskole løfter fram viktige temaer som vi i Norge fort kan glemme. – Det er spennende med en annerledes skolehverdag, sier Ashna Usman (14).

Publisert: 07.des.2017 19:00
Oppdatert: 07.des.2017 19:28

Utrygg abort, hepatitt C, konflikten i Den sentralafrikanske republikk og helsekrisen etter ebola er viktige temaer, som vi her til lands fort kan glemme. Det ville elevene på 9B på Vilberg ungdomsskole gjøre noe med.

– Vi jobber med å rekke ut til folk med disse temaene. Målet er at flest mulig skal vite om det. Det er viktig å bry seg om alle, sier Fride Løkken (14). Skoleprosjektet er i regi av Leger Uten Grenser. Ved hjelp av flyers, sosiale medier, foredrag, leserinnlegg i avis og samtaler med kjente og ukjente, satser elevene på å få mest mulig oppmerksomhet rundt de glemte krisene. Én representant fra Leger Uten Grenser har også holdt foredrag i klassen.

Kan fortelle andre

– Vi har fått vite mye mer om temaer som folk flest velger å ignorere. Viktige ting som mange ikke er like åpne eller komfortable med å snakke om, sier Martine Smedsrud (14).

– Det er fint å få vite om. På den måten kan vi også fortelle andre om det og få løftet opp disse temaene på dagsorden i hverdagen, sier Frida Aamodt.

Gullveig Fredriksen (14) har også vært i Oslo. Der delte hun ut en informasjonsbrosjyre og snakket med mange.

– Det ga meg en liten tankevekker. Mange hadde selvsagt hørt om disse temaene og krisene, men ikke mange hadde god kunnskap om det. Det forteller meg at dette er temaer det er viktig å rette søkelyset på, sier Fredriksen. Elevene har vært delt inn i grupper og jobbet med forskjellige temaer. Denne uka presenterte de sine arbeider for medelevene.

– Nyttig og lærerikt

– Det har vært nyttig og lærerikt for elevene å se verden litt utenfor lærebøkene. Vi har sett hvordan vi kan knytte kompetansemålene i opplæringsloven litt utenfor fagbøkene, og har brukt flere fag i dette arbeidet. Det har vært gøy å se at barn på 14 år kan engasjere seg så mye i noe som egentlig ikke vedgår dem i deres hverdag, sier kontaktlærer Stine Nebbenes.

Elevene har selv innhentet informasjonen de har trengt. Snart skal også en elev i klassen ha skyggedag med én kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser.

– Flere av de andre elevene på skolen har vært misunnelige på det vi har gjort og fått til. Det er jo litt gøy, smiler Ashna Usman (14).

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no