18. aug
 
– Viktig å lære hvordan maten vi spiser blir til
NANNESTAD. Elevene ved Nannestad ungdomsskole har fire uker undervisning på Hegli gård i løpet av sin tid på skolen.

Publisert: 17.apr.2017 06:00
Oppdatert: 17.apr.2017 17:54

Nå har imidlertid Nannestad kommune sagt opp avtalen.

– Hvis avtalen ikke fortsetter blir vi de siste elevene som får undervisning på Hegli. Det er synd hvis dette tilbudet blir borte. Det er lærerikt å være her. Vi synes det er viktig å lære hvordan maten vi spiser blir til, og så får vi prøve det vi lærer teoretisk også i praksis. Vi håper vi kan komme tilbake i både 9. og 10. klasse. Vi stortrives, sier Camilla Kåsen fra 8. trinn.

FØRSTE UKE

Hun har sammen med sin klasse hatt sin første uke på den alternative opplæringsarenaen. Sammen med Lydia Marie Jensen og Elise Marie Fjeld hadde hun dyrestell da EUB var på besøk.

– Dette er både gøy og lærerikt. Det er interessant å se hvor mye arbeid og kunnskap som ligger bak maten vi kan kjøpe i butikken, og hvordan man drev en gård i gamle dager. Det er nettopp fordi det er gøy at vi lærer så mye, sier Fjeld.

Blant oppgavene denne dagen var å strø og fôre både høner og kuer.

SELVLAGD

På den økologiske gården får de blant annet tilberede mat av råvarer produsert på gården.

– Vi har også målt opp jorder og bygninger, så vi har fått bruk for matten vi har på skolen. Det er mange forskjellige dyr på gården, og det er virkelig koselig, sier Jensen.

I verkstedet holdt Adrian Mathisen og Øivind Lind Kristiansen på med snekring. De reparerte ei bærebåre.

– Dette er gøy. Vi lærer mye, og får prøve ting vi ikke har prøvd før. Og så forstår vi også mye bedre hvorfor vi lærer all matten, sier Mathisen.

VARIERTE OPPGAVER

Ved veven satt Frøya Stangnes Håland og Elise Margrethe Karlstad.

– Vi trives veldig godt på Hegli, og lærer veldig mye forskjellig, sier Karlstad.

På kjøkkenet holdt gruppa som hadde ansvaret for maten til. Hver dag er det felles måltid tilberedt av elevene selv.

Ved grua hadde ikke Ariel Karianne Skjøfstad og David Bjørnhaug problemer med å holde varmen da de stekte dagens rett, pytt i panne.

– Jeg har ikke lagd mat på denne måten før, men det er morsomt å lære hvordan man lagde mat i gamle dager, sier Skjøfstad.

BEGYNTE I 1998

Undervisningsopplegget på Hegli gård er inne i sitt 19. år. På gården har elevene fått lære om hvordan det er å drive gårdsbruk med eldre metoder, lokal historie, natur, tradisjoner og kultur.

Hovedmålene har blant annet vært å gi elevene kjennskap til og respekt for livsgrunnlaget, få bedre sammenheng mellom teori og praksis, arbeidserfaring, arbeidsglede og selvtillit og en sammenhengende læringssituasjon. Den siste vinteren på ungdomsskolen har elevene invitert til gjestebud for besteforeldre.

Følg Eidsvoll Ullensaker Blad på Facebook

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no