17. jun
 
– Det er viktig å beholde dagen der vi nordmenn er litt annerledes
EIDSVOLL. Nasjonaldagen er fortsatt viktig for de fleste, og oppslutningen i år sto ikke noe tilbake for tidligere feiringer.

Publisert: 17.mai.2017 13:59
Oppdatert: 18.mai.2017 12:28

– Det er viktig å beholde dagen der vi nordmenn er litt annerledes, sier Brit Bunæs.

Den tidligere ungdomsskolerektoren var forsanger under arrangementet i Wergelandslunden ved Eidsvoll kirke.

– Feiringen av nasjonaldagen hadde mer alvor over seg i tidligere tider. Da visste man hvor mye friheten virkelig betyr. Men dagen har verken mistet sin betydning eller sin glans, sier hun.

– Det er mange flere bunader nå enn da jeg var ung, og det var hyggelig at været ble så bra at folk kunne vise seg i finstasen, påpeker Bunæs.

BRUKBART VÆR

Dagen startet med regn, men det ga seg i god tid før barnetoget, og under arrangementet i Wergelandslunden krøp temperaturen helt opp på tosifret nivå.

– Det ble en fantastisk oppslutning om arrangementet. Og det er morsom å se alle tidligere elever som nå tar ansvar, sier Brit Bunæs.

TRADISJONELT OPPLEGG

Arrangementet i midtbygda i Eidsvoll var sydd sammen etter samme mønster som tidligere, med kjempelangt barnetog, sanger med nasjonal betydning, underholdning av barnehagebarn, skoleelever og kulturskoleelever, taler for dagen og kransnedleggelser på bautaer og minnestøtter utenfor Eidsvoll kirke.

Isac B. Jørgensen fra Vilberg ungdomsskole holdt tale for dagen og trakk fram norske fortrinn som demokrati, ytringsfrihet, selvstendighet og et velfungerende monarki.

Julie Grasmo Grønoset holdt tale på vegne av russen og viste til et Eidsvoll-russen hadde tatt ansvar og stått fram som gode forbilder, og påpekte at overskuddet fra Krafttak mot kreft og russerevyen blant annet ble gitt til fotballaget Bøn Unified.

Wergelandslunden var stappfull av folk etter at barnetoget var nådd fram, men det er beklagelig at mange valgte å forlate parken mens arrangementet fortsatt pågikk.

LANGT Å GÅ

– Det har vært en morsom dag, sier Kristine Prestegård som går i første trinn på Vilberg skole.

– Det fineste har vært å spise is og pølser. Det verste var å gå hele den lange vegen fra skolen til Wergelandslunden. Da ble jeg sliten, fastslår seksåringen.

– Nå skal jeg til bestefar som har bursdag.

FRA KINA TIL EIDSVOLL

17. mai-feiringen blir mer spesiell for dem som ikke opplever den én gang i året gjennom hele livet.

76 år gamle Zhanghao Feng kom helt fra Kina for å feire dagen sammen med familien som er bosatt i Eidsvoll.

Dette er andre gangen hun opplever norsk 17. mai, og hun synes feiringen er veldig fin.

– Kina har nasjonaldagen 1. oktober. Den blir feiret mest i de store byene, og ikke med barnetog, men med militærparade, forklarer slektningen Zhongling Xue.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no