17. sep
 
Vil bevare bysjelen på Jessheim: – Viktigere med det unike enn det vanlige
Ola Fjeldheim mener politikerne må si nei til Bjørn Dæhlies nye planer i Storgata. – Byutvikling handler om tidlig å se hva man kan få bruk for senere, sier han.

Publisert: 09.apr.2018 21:00
Oppdatert: 09.apr.2018 17:58

Fjeldheim er glad i Jessheim, har jobbet som kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune i flere år og er nå generalsekretær i Fortidsminneforeningen. Han er kritisk til Dæhlie-prosjektet i Storgata 1 og 3.

– Politikerne må ha is i magen, og tenke gjennom hva denne saken egentlig handler om. Disse eiendommene har vært regulert til bevaring siden 1996. Det er det naturligvis en grunn til. De har en høy verdi for kommunen og byen og bør verdsettes der etter. Byutvikling handler om å være langsiktig, holde på de gode løsningene og se tidlig hva du får bruk for senere, sier Fjeldheim.

Han trekker fram Spikersuppa i Oslo som et foregangseksempel.

– Der er det ingen bygninger, men et ledig rom i midten. På et tidspunkt kan det virke dumt med store arealer i sentrum som du ikke har brukt for. Men når byen blir større, så skjønner folk at dette arealet er det eneste vi har igjen, sier Fjeldheim.

– Viktigere med det unike

Bjørn Dæhlie har jobbet med utvikling av de aktuelle eiendommene i fem år. Nå ønsker han å sette opp et tre etasjers næringsbygg mot Storgata og et leilighetsbygg med 18 boenheter på tre etasjer mot Tærudgården.

– Jeg mener arkitekten har fått fram en utnyttelse av eiendommen som også framhever de to historiske bygningene, som er viktige også for meg, uttalte Dæhlie til EUB da de nye planene ble kjent. Tirsdag skal formannskapet behandle en prinsippsak basert på planene og illustrasjonene. Ola Fjeldheim anser planene å bryte med byplanen.

– Det er viktig å tenke på hva vi har og hva vi får. I dette prosjektet dreier det seg om ganske få leiligheter og et lite næringsbygg. Det er ikke akkurat manko på det på Jessheim i dag. Her dreier det seg om et område med kvaliteter i form historiske bygninger, særpreg og grøntarealer. Her bodde også Jessheims første byborger Charles King. Han var ingeniør og drev butikk. Alt dette er samfunnsverdier vi bør dyrke og ivareta, ikke endre og bygge ned. I dette området på Jessheim er det viktigere med det unike enn det vanlige, sier Fjeldheim.

Han mener historien viser at utbyggerne som regel vinner i kampen mot bevaring.

Vil heller ha Dæhlie-statue

– Se borte ved bankbygget. Der legges det riktignok opp til noe bevaring, men man kunne gått lenger i tanken der. Jeg forstår at man må tenke avkastning og lønnsomhet når man jobber som næringsutvikler. Men akkurat dette byområdet ved Kingsgården er ikke egnet for volum, og det har vært kjent helt fra starten av, fra før Dæhlie kjøpte eiendommene, sier Ola Fjeldheim.

Liv Hofseth fra Gardermoen er sterkt imot at det skal bygges med høy utnyttelse på eiendommene i smørøyet av Jessheim.

– Ordfører Tom Staahle ga i lørdagens EUB uttrykk for at det må være regningsvarende å utvikle en slik tomt. Mitt forslag er heller at Dæhlie dropper dette prosjektet, og at kommunen lager en flott og stor bypark med grøntområder der. Så kan det gjerne være en statue av Bjørn Dæhlie der. Som viser hvilken fantastisk skiløper han var, sier Hofseth.

Fortidsminneforeningen

Frivillig organisasjon som kjemper for vern av verdifulle kulturminner og kulturmiljøer i Norge, med særlig vekt på bygninger.

Foreningen ble stiftet 16. desember 1844 etter initiativ av maleren Joachim Frich. J. C. Dahls arbeid var av avgjørende betydning for at foreningen ble stiftet.

Generalsekretær er Ola Fjeldheim. Han bor på Algarheim i Ullensaker kommune.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no