19. jul
NY STRØMMÅLER. Alle strømmålere i Norge skal byttes ut med en smart måler, gjerne kalt AMS. I løpet av de neste årene skal det installeres 2,5 millioner nye strømmålere i Norge. Disse skal overvåke forbruket ditt time for time.
 
– Vil tjene gode penger på å vite mest mulig om oss
ØVRE ROMERIKE. De nye strømmålerne registrerer husstandens forbruk av strøm gjennom hele døgnet. Ikke uproblematisk, hevder Datatilsynet.

Publisert: 21.mar.2017 08:42
Oppdatert: 21.mar.2017 12:09

– Utfordringen er at det her er snakk om en ny behandling av personopplysninger vi ikke har hatt før. Hvor det er en omfattende mengde personopplysninger som behandles ved at det skjer en registrering av husstandens forbruk av strøm i løpet av døgnet. Personopplysningene blir behandlet av aktører som ikke har vært vant til å behandle slike personopplysninger tidligere, sier fagdirektør for teknologi Atle Årnes i Datatilsynet. Han ber forbrukerne søke informasjon om hva slags behandling av personopplysninger som gjøres.

LES OGSÅ: Kan si nei til ny strømmåler av frykt for overvåking

Viktig med god informasjon

– Dette er informasjon man kan få av dem som installerer AMS-en. For eksempel at de forteller hvor man får god informasjon om behandlingen. I framtida vil det være en mulighet for at nye aktører vil kunne be om tilgang til opplysningene for å eventuelt å tilby nye tjenester. I slike tilfeller må forbrukerne ta stilling til hvem man vil gi informasjonen til, poengterer Årnes.

– Informeres det godt nok fra nettselskapene om denne informasjonen som nå samles inn?

– Vi har ikke vært rundt og sett etter om det gis tilstrekkelig informasjon. Men, vi har sett eksempler på at det er gitt ut feil informasjon, samt at informasjon mangler. Og hva synes de som har fått installert AMS hos seg? Synes de at de har fått tilstrekkelig informasjon om produktet?

– Hva slags type informasjon kan det være snakk om?

– Informasjon om hvem som er ansvarlig for innsamlingen av opplysningen, hvor ofte innsamling av opplysningene faktisk skjer, hvor man kan be om ytterligere informasjon, hvordan dataene er beskyttet og hvordan man kan hente data rett ut fra AMS og hvordan og hvorfor. Kan man se detaljerte data via web-grensesnitt. Kjøper man elektriske apparater i dag, er man vant til at det følger med en god bruksanvisning.

Samtykkebasert

– Må vi regne med et samfunn der vi stadig mer kan bli overvåket i ulike sammenhenger?

– Vel, vi behøver i hvert fall ikke hjelpe til med at det blir slik. Vi vil nok oppleve at det er flere og flere virksomheter som tjener gode penger på å vite mest mulig om oss. Vi vil også se at det finnes tekniske løsninger med sensorer som kan registrere detaljer om vår aktivitet. Men disse virksomhetene kan ikke behandle opplysninger om oss uten at nødvendig tillatelse foreligger. Veldig ofte er slike tillatelser basert på samtykker fra oss som blir berørt. Å innhente informasjon om strømforbruk er lovregulert, og ikke basert på samtykke. Men ytterligere bruk av slike opplysninger til andre formål er i utgangspunktet samtykkebasert. Vi forbrukere bør være mer tilbakeholdne med å tillate bruk av våre personopplysninger der vi like godt kan si nei, sier han.

LES OGSÅ: Elektroingeniøren kontrollerte den nye strømmåleren - fant ingen feil

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SER UTFORDRINGER. Fagdirektør for teknologi Atle Årnes i Datatilsynet ber forbrukerne være på vakt mot strømmålerne.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no