20. sep
HENSYN: Tonje Aas, Nannestad beitelag, og Karl Henrik Laache, leder for Nannestad Turlag, ber turfolk om å vise hensyn når de er på tur. Mange «glemmer» å lukke grinder, noe som har ført til at beitedyr kommer på feil side av gjerdet.
 
Turgåere: – Vis respekt når du er på tur
NANNESTAD: Karl Henrik Laache, Nannestad Turlag, og Tonje Aas, Nannestad beitelag, ber folk om å vise respekt og oppføre seg ordentlig når man er på tur i skogen.

Publisert: 30.jul.2017 09:00
Oppdatert: 28.jul.2017 11:51

Ved flere anledninger har grinder blitt stående åpne, slik at beitedyr kommer seg på feil side av gjerdet. I Holkebylia hadde nylig en familie besøk av en flokk storfe som tråkket på en nylagt plen.

– Dette er svært kjedelig. Det er gjerder mot utmark, med grinder for at folk skal komme seg ut på tur. Vi har satt opp informasjon på grindene som forteller at det er beitedyr i utmark, og at man derfor må lukke grindene. Det er allikevel mange som ikke gjør det av en eller annen grunn. Beboere i nærheten forteller at grinder ofte står åpne. For et par år siden hadde vi et tilfelle da hele grinda ble fjernet, sier Tonje Aas fra Nannestad beitelag.

KASTET STEIN PÅ STORFE

Hun forteller også at folk har blitt observert da de kastet stein og kvister på storfe i skogen.

– Dette er ikke akseptabelt, sier Aas.

Hun mener de forskjellige aktørene som bruker utmarka må bli flinkere til å informere.

– Det gjelder oss alle. Det er stor befolkningsvekst, blant annet med innflyttere som ikke er kjent med lokale forhold. Men det er en stor oppgave å nå alle. Leser man heller ikke informasjonen vi setter opp blir det vanskelig, sier Aas.

GJESTER

Karl Henrik Laache, leder for Nannestad Turlag, påpeker at turgåere må være klar over at de går på annen manns eiendom, og som har større rett til å bruke marka.

– Vis respekt når du er på tur. Vi er gjester og skal derfor oppføre oss som det. Når man møter en stengt grind, og åpner og går igjennom, er det åpenbart at man skal lukke den etter seg. Det samme gjelder båndtvang. Den må respekteres. Vi møter altfor ofte turfolk med løs hund. Man kaster heller ikke fra seg søppel, og hundeposen tar man med hjem. Dette er grunnlaget for allemannsretten, sier Laache.

FOLKEHELSE

Han mener det er svært viktig at folk er i aktivitet og kan komme seg ut på tur.

– Det er viktig for folkehelsen. Det er bra at flest mulig kan komme seg ut i skog og mark, men man må vise hensyn, sier Laache.

Den Norske Turistforening, som Nannestad Turlag er en del av, har fokus på allemannsretten.

– Men allemannsretten har begrensninger. Du skal etterlate stedet slik det var da du kom. Det kalles sporløs ferdsel. Og i perioden 1. april til 1. oktober er det ikke lov til å gå på dyrket mark, påpeker Laache.

LES OGSÅ: Ravinestien er et sant eventyr i naturen

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no