21. nov
 
- Lammet blødde fra sår i magen, halsen og hodet
På fisketur med barnebarnet tirsdag kveld, fant Jens Arne Finnstun et lam som var angrepet av ulv.

Publisert: 01.aug.2018 12:03
Oppdatert: 01.aug.2018 12:54

Det var RB som omtalte saken først.

Jens Arne Finnstun fra Råholt var på fisketur med barnebarnet sitt da han tirsdag ved 21.30-tiden fant et sterkt skadet lam.

- Lammet blødde fra sår i magen, halsen og hodet. Det lå og peste og rullet med øynene. Hadde jeg ikke hatt med barnebarnet hadde jeg avlivet det der og da. Jeg liker ikke å se dyr lide, sier han.

ULV PÅ RÅHOLT: Fanget med mobilkamera

STANGE ALMENNING

Den koselige fisketuren tirsdag fikk en brå slutt da de to kom over lammet ved Skrårudseter ved Lysjøen på grensa til Hedmark.

– Vi hørte at sauene i området var urolige, men jeg tenkte ikke noe mer over det. Men da vi skulle hjem fant vi lammet like borti veien fra der vi fisket. Dyret så veldig medtatt ut, så jeg tok tak i det for å sjekke, sier han.

HUSKER DU ULVEN PÅ JESSHEIM: - Den var der en liten stund

– Hva skjedde så?

– Uten mobildekning fikk jeg ikke ringt derfra, men litt senere kontaktet jeg en jeg kjenner i Stange almenning for å vise ham bildene. Han ringte deretter eieren på Minnesund, og etter det ble Klokkerengen i viltvakta varslet. Utpå natta fikk jeg en melding som bekreftet ulveangrep, og at enda en sau var tatt i det samme området, påpeker Finnstun.

Han sier han er klar over naturens gang, men synes det er synd på dyrene som blir skadd.

– Hadde enda ulven drept og spist sauen, men alt som skjer er at den biter dem før den løper videre. Det er ille, påpeker han.

FELLINGSTILLATELSE

Rovviltnemnda i Oslo, Akershus og Østfold, har i overensstemmelse med avdelingen i Hedmark gitt fellingstillatelse på ulv i Eidsvoll øst for Vorma og Mjøsa, i Stange og Nord-Odal.

– Den varer i ei uke. I tillegg har vi gitt sankelaget i Eidsvoll tilskudd til ekstraordinært ettersyn av beitedyr, sier rådgiver Christian Hillmann i miljøvernavdelingen.

– Vet dere om flere ulver der?

– Det har vært stille etter angrepene i Stange tidligere i sommer. Da ble det også gitt fellingstillatelse. Siden har vi fått et par ubekreftete observasjoner, i tillegg til at en ulv er blitt fotografert av et viltkamera. Det virker som det har vært ulv der uten at den har gjort så mye ut av seg. Vi har lurt på om det kan være to, men det vet vi ikke, påpeker Hillmann.

– Hva skjer nå?

– Det er masse folk ute i skogen for å se etter dyrene, så det blir neppe noe aktivt fellingsforsøk akkurat nå. Hvordan de gjør det er opp til dem, men vanligvis sitter jegerne på post i området der sauen ble skadd, for å vente på at ulven skal komme tilbake.

– Å gå etter den har ingen hensikt?

– Nei. Det er fullstendig meningsløst med dyr som er så vare som ulv. Det normale er at jaktlaget sier fra til folk at de vil være alene, og så setter de seg på poster. Jeg antar at det er slik de gjør det her også, sier Hillmann.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no