15. jun
JUBILERER: Det er 100 år siden Dal Misjonshus ble tatt i bruk. Styret i jubileumsåret er f.v.: Torild Habberstad, Torvik Vetland, Unni Zander og leder Berit Vetland.
 
100 år i troens tjeneste
I det lille, hvite misjonshuset ved Skyttersæter har troende møtt hverandre i 100 år. 21. oktober skal Dal Normisjon markere jubileet med fest, gjester, granbar og tyttebærlyng.

Publisert: 12.okt.2018 09:00
Oppdatert: 15.okt.2018 14:27

For 100 år siden gikk det en vekkelse over Dal. Møtene gikk fra hus til hus, og stuene ble fort for trange da folk kom fra fjern og nær. To kraftfulle damer tok tak. Elisabeth Jansen, som måtte ha vært bemidlet utover det vanlige, kjøpte tomta, hvor det lå et hus, og Hanna Jansen, som ledet menigheten, var en god støttespiller. De oppfylte drømmen om et eget bedehus til Dal Indremisjon.

IDEALISTER

I dag har menigheten sju medlemmer – fire av dem utgjør styret. Men de er alle idealister på sin hals, er sterke i troen og de løfter i flokk.

Leder er Berit Vetland, leder før der var mannen Torvik Vetland og før der igjen var det Berits far. Familien har holdt bedehuset levende i årtier.

I dag er Torhild Habberstad nestleder, Torvik Vetland er kasserer og Unni Zander er styremedlem. Sammen har de regien for to sammenkomster i måneden. Hver innsamlende krone kommer fra egne rekker.

– Vi har et formiddagstreff og et kveldsmøte i måneden. Hver gang kommer det gjester utenfra. Når vi møtes på formiddagstreffene, har vi også utlodning med gevinster. I fjor fikk vi inn rundt 12.000 kroner som vi sendte til Normisjonen, forteller Berit Vetland.

DRIFT AV HUSET

Det gamle huset driftes ved inntekter fra lotteriet på adventstreffet.

– Før var det flere som satt gjennom høsten og strikket og heklet til basaren. Nå er det bare meg som driver på. Men vi får inn mange gaver, blant annet fra handelsstanden på Dal og Råholt, som vi lodder ut, forteller lederen entusiastisk. Det skal mere til for at hun mister motet.

Damene i støtteforeningen som ble startet rett etter krigen, holdt månedlige møter rundt i hjemmene hvor det ble strikket, heklet og brodert til basaren.

Berits mann, Torvik, setter pris på hver krone fra utlodningen. De går nemlig til drift og vedlikehold av det gamle misjonshuset.

– Vi må skifte et vindu i annen etasje, delvis skifte ut noe utvendig veggpanel og tette igjen ei dør. Vi håper å gjøre det til våren når det har kommet inn noen penger til, forteller han og håper på god oppslutning rundt basaren.

MYLDRET TIDLIGERE

Før var det bedehus i hvert et vegkryss. Det var det naturlige stedet for lokalbefolkningen å møtes til juletrefester, møter og andre merkedager.

– Folk hadde ikke så mye å drive med da. Det myldret her. Etter krigen kom ofte soldatene fra Sessvollmoen hit. Vi hadde søndagsskole, støtteforening, korvettklubb, ungdomsforening og møter. Tiden har forandret seg, forteller lederen.

De håper på yngre krefter, men styremedlem Zander mener at terskelen er høy inn til bedehuset.

– Vi må ha inn yngre krefter som kan drive det videre. Snittalderen her er høy, sier Berit Vetland.

– Hvordan skal dere lokke nye medlemmer over dørstokken?

– Oppblomstringen har vi overlatt til Gud. Hva vil Gud gjøre her på Dal? Vi må jo være optimister, sier lederen og viser til Martin Cave som startet sitt virke i Imikirken i Stavanger for 39 år siden.

– I salen satt 20 hvithårede damer. Men i stedet for å spørre om hva han selv kunne gjøre der, spurte han Gud om hva Han ville gjøre der. I dag har foreningen 1200 medlemmer, forteller Berit Vetland.

– Ja, men Berit – de bor i Stavanger, repliserer mannen hennes.

– Uansett. Det viktig å spørre hva Han vil gjøre her på Dal. I stedet for å se svart på det. Det er ikke bibelsk. Vi må være optimister, sier Berit Vetland.

LES OGSÅ: Mor og sønn til slummen i Manilla

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no