22. apr
MIDDAG. Alle kommunene på Øvre Romerike er enige om at å servere middag på institusjonene klokka 13, er alt for tidlig. Illustrasjonsfoto: Magnar Haraldsen
 
15 timer mellom kveldsmat og frokost
HURDAL. Hurdal skal vurdere å gjøre som Nannestad: å rokkere på tidspunktene for måltidene på sykehjemmet. Eidsvoll har satt i gang et prøveprosjekt, og i Ullensaker har de i flere år servert middag klokka 16.

Publisert: 01.apr.2017 11:30
Oppdatert: 01.apr.2017 07:36

Det var i siste kommunestyremøte at Bjørn Brekke, H, tok opp problemet med at middagen blir servert klokka 13 og kveldsmaten klokka 18. Så går det hele 15 timer til neste måltid, som er frokost.

IKKE SOM HJEMME

Brekke mente at slike tidspunkter for mat ikke henger sammen med livsmønsteret som de eldre hadde da de bodde hjemme.

– Det er for hyppige måltider på morgenen og for lenge mellom hvert måltid på kvelden. De som har kommet i den fasen i livet burde få nyte det på best mulig måte, sa Brekke.

Ordfører Runar Bålsrud fortalte at nå skal helse- og omsorg utrede muligheten av å flytte middagsserveringen til seinere på dagen.

Denne undersøkelsen vil avdekke om det er behov for omlegging av matserveringen, samt fra hvilket tidspunkt det er mulig å innføre senere hovedmåltid, opplyste ordføreren.

15 TIMER

I dag serveres det frokost klokka 09, mellommåltid (saft eller smoothie) klokka 11, middag klokka 13, kaffe klokka 16 og kveldsmat klokka 18, med mulighet for for saft eller smoothie senere på kvelden.

– Hvorfor serverer dere middag klokka 13? Det er svært får mennesker i dag som spiser middag så tidlig?

– Det er et tidspunkt som man har hatt historisk bakover i tid. De fleste sykehjem rundt om i Norge har hatt og har denne rutinen. Vi ønsker å tilrettelegge for en bedre rytme for de eldre, hvis det viser seg at det er behov for det. Utredningen vil også vise om det får noen konsekvenser for rutiner og turnus, sier Janne Lind, sektorleder for levekår i Hurdal kommune.

– 15 timer fra kveldsmat til frokost – det er mange timer uten mat. Vil senere middag utløse senere kveldsmat, også?

– Det er også noe vi skal vurderes, svarer sektorlederen.

prøveprosjekt

I Eidsvoll har de siden årsskiftet hatt et prøveprosjekt hvor de serverer varm lunsj klokka 13 og middag klokka 16 på helsetunets korttidsavdeling. Det har vært særdeles vellykket. Vanlig middagstid har så langt vært klokka 13.

– Vi har planer om å gå bort fra eksisterende måltidsplan. Den er ikke gunstig for pasientene. Nå skal vi se på om denne ordningen også kan innføres på langtidsavdelingen. Det er noe mer utfordrende fordi flere pasienter må mates. Kveldsmat er klokka 18, men det tilpasses individuelt. Alle beboerne får mat etter behov på kvelden, opplyser virksomhetsleder Vidar Roseth.

ULLENSAKER DREVET PÅ I FLERE ÅR

– Vi har de tre, fire siste årene servert middag klokka 16, forteller enhetsleder ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter, Sylvia Aastad. Hun sier at det er lunsj klokka 13, og at det dermed blir flere måltider gjennom døgnet, og at pasientene er godt fornøyd med ordningen.

LESERBREV: Verdig ernæring til de eldre

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no