20. jul
KLIKKER: Alt går ikke som det skal i de topp moderne husene. Foto: Hurdal Økolandsby
 
Problemer med teknikken
De smarte løsningene i Økolandsbyen er kanskje ikke så smarte likevel, ifølge Teknisk Ukeblad.

Publisert: 20.jan.2018 17:05
Oppdatert: 20.jan.2018 17:58

Mandag 27. november 2017. Aron Ljung i Økolandsbyen i Hurdal våkner av at lysene i aktivhuset blinker. Konstant. Lysbryterne fungerer ikke.

– Vi skjønner at noe er gærent, sier Ljung til Teknisk Ukeblad. 

Han får kontakt med flere naboer. Det viser seg at lysene i hele landsbyen blinker og er umulig å slå av eller på. Flere persienner og stikkontakter streiker. Dette skjer i et område på flere hundre meter.

ALDRI SETT DET FØR

Husene i Økolandsbyen har integrert et trådløst smarthussystem for styring av lys, solskjerming og fem stikkontakter. Frustrerte innbyggere kontakter utbygger Filago og leverandør og importør av smarthusløsningen.

Importør Autobolig logger seg på flere av serverne som styrer boligene.

– Vi har aldri sett det før – fullstendig jam på alle kanaler. Det er ikke dagligdags, for å si det mildt, markedssjef Erik Braatnes til Teknisk Ukeblad.

De mistenker ifølge Teknisk Ukelbad at en ekstern støykilde hindrer den trådløse kommunikasjonen. Samme dag kontakter Autobolig og leverandør Isoreflect Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og be om assistanse. Problemene fortsetter ut over dagen og natta.

«Vi har familier med skolebarn og småbarnsfamilier som sitter i mørket 28. time, og beboerne er harniske over situasjonen. (…) Ut ifra beskrivelsen av det trådløse systemet, skal nåværende situasjon være tilnærmet umulig med tanke på omfanget og spredning. Det vil måtte bety at «senderen» som forstyrrer er meget kraftig», skriver Thomas Bentzen, daglig leder i Isoreflect, til Nkom i en epost påfølgende dag.

BEFARING

Nkom kommer på befaring, men finner ingen eksterne støykilder.

«Målingene viste og at det var lav annen frekvensaktivitet i området og at bakgrunnstøyen var lav.», skriver Nkom i en oppsummering av besøket.

Autobolig og Isoreflect sjekker loggene sine. Loggene viste at smarthusproblemene ble borte 17.55, fem minutter før Nkom og Autobolig kom for å undersøke forholdene.

– Ekstremt påfallende, sier Thomas Bentzen til Teknisk Ukeblad.

Verken Isoreflect, Autobolig, Nkom eller smarthusprodusent Loxone har funnet den konkrete årsaken til hendelsen. En eller flere støykilder slo ut den trådløse kommunikasjonen som styrer lysene og brytere for persienner og stikkontakter.

Les hele historien hos Teknisk Ukeblad.

EKSPERIMENT

Beboer Ljung forteller at hendelsen føyer seg inn i en rekke som har gjort at de har fått nok av smarthussystemet.

– Siden vi flyttet inn for 3,5 år siden, har det bare vært et langt eksperiment. Det har ikke funket som forespeilet. Det skal en så liten støykilde til for at ting ikke fungerer – for eksempel at TV-en har stått for nær persiennene, slik at de ikke virker. Nå kjenner jeg vi har fått nok av hele systemet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Petter Steen, en annen landsbybeboer, er heller ikke fornøyd.

– Jeg hater smarthus. Jeg skulle veldig gjerne betalt penger for å få et gammeldags opplegg. Jeg orker ikke skrive inn passord for å slå på lyset, sier han til Teknisk Ukeblad.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no