19. jul
 
Bygget drømmeboligen da barna flyttet ut
Da Per og Trine Haaheim skulle bygge nytt hus, satte de opp en liste med 20 ønsker hver.

Publisert: 27.nov.2017 12:00
Oppdatert: 24.nov.2017 14:20

Da barna flyttet hjemmefra, satt Per og Trine Haaheim igjen med et hus som var upraktisk for bare to. Et nybygg på en utskilt tomt ble løsningen.

– Her er listen jeg fikk, sier arkitekt i Aspekt Arkitekter AS, Eldrid Forsland Lorentzen, og viser fram et ark med punkter som «Vinduer fra tak til gulv, gjerne delt opp i flere felt», «Materiale eksternt: En miks av betong/mur/glass og tre» og «Pusset betongvegg i stue med innebygget peis».

– Huset vi bodde i, var et gammelt funkishus fra 1954 som stadig måtte flikkes på. Vi ønsket oss et sted som var skreddersydd for to personer, og som ikke krevde stadig vedlikehold, sier forklarer Trine Haaheim.

De to vurderte å flytte fra villastrøket til en leilighet, men endte opp med å skille ut en tomt fra den nesten to mål store hagen.

– Vi brukte mye tid på å se på andre hus og finne fram til arkitekter som hadde laget hus vi likte. Vi hadde fem arkitekter innom, og med Eldrid fant vi tonen umiddelbart, sier hun.

LES OGSÅ: Her er Halvor Bakkes eventyrlige hytteparadis på Minnesund


God tomteutnyttelse

Per og Trine satte seg ned og skrev 20 ønsker hver for det nye huset. De 40 ønskene ble til slutt redusert til ti, som ble overlevert arkitekten.

– Hun traff spikeren på hodet allerede med det første utkastet til huset, og har klart å oppfylle alle ønskene på lista, forteller Per. Arkitekten hadde ingenting imot en klar bestillingsliste.

– De ønsket seg samme atmosfære i huset som jeg liker. Og så likte jeg jo godt det siste punktet: «Åpen for kreative løsninger utenom det vanlige og det opplagte», sier hun.

Noen av løsningene arkitekten kom opp med, hadde ikke huseierne tenkt på, slik som at innkjørselen til garasjen er på siden av huset i stedet for rett inn fra gata.

– Eldrid har vært flink til å få mye ut av en liten tomt uten at huset oppleves som en mur ut mot veien, sier Per.

– Som arkitekt må jeg se huset i forhold til omgivelsene: nabohusene, veien og terrenget. Her skjermer for eksempel peismuren i stua mot utsynet rett inn i naboens husvegg, mens bygningsvolumene er med på å skape gode uteplasser. Velger du et typehus, blir det sjelden optimalt i forhold til tomtesituasjon, atkomst, uteplasser, utsikt og solforhold. Dette huset er skreddersydd til tomta samtidig som det oppfyller ønsker og behov for dem som skal leve livet sitt der, sier hun.

Huset har fått livsløpsstandard slik at eierne i utgangspunktet kan bo der livet ut.

– Heissjakten står klar til den dagen vi ikke klarer trappen selv, smiler Per.

Søker arkitekthjelp

Ikke alle vet hvor de skal begynne når behovet for arkitekthjelp melder seg.

– Mange vet ikke helt hva en arkitekt er og hva vi kan tilby, sier leder for Arkitektenes Rådgivningstjeneste, Petter K. Tandstad. Rådgivningstjenesten tilbyr en halvtimes gratis rådgivning på Arkitektenes Hus i Oslo en gang i uka.

– En arkitekt kan lovverk, forskrifter og prosesser og kan veilede deg gjennom hele byggeprosessen. Folk kommer til oss med alle slags spørsmål, fra innredningsspørsmål til planer om nybygg, forteller han. Er du på leting etter arkitekt, finner du mange av arkitektkontorene som tar oppdrag for privatpersoner i Småhusregisteret på hjemmesiden til Norske arkitekters landsforbund.

– De fleste eneboliger i Norge er tegnet av arkitekt, også ferdighus, sier administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Egil Skavang. Velger du et ferdighus, er imidlertid muligheten til medbestemmelse begrenset.

– Ønsker du en enebolig tegnet av arkitekt, vil arkitekten søke å møte dine spesifikke behov og ta utgangspunkt i naturen, stedet og omgivelsene. Det har blant annet mye å si for hvor energieffektivt et bygg er, noe som er viktig i våre dager, sier han.

Arkitektbedriftene har gjort en undersøkelse av hvilke kvaliteter ved en bolig fagfolk anser som viktigst.

– Tilgang på dagslys kom på topp. Og for å utnytte dagslyset mest mulig, må bygget tilpasses omgivelsene, påpeker han.

Byggefeil underveis

I utgangspunktet skulle Per og Trine Haaheim avslutte samarbeidet med arkitekten så fort tegningene var ferdige.

– Men vi dro henne stadig med videre. Det var veldig fint å ha henne med på laget på byggemøter og oppfølging underveis, sier Trine.

– Det er viktig at de som bygger har forstått tegningene riktig, og det er også ulike detaljer som må løses underveis, sier Eldrid.

–Å følge opp et byggeprosjekt krever at man kjenner prosessen og vet hva som er viktig å sjekke på de ulike stadiene – for eksempel når det skal støpes, forklarer hun.

Et par feil ble likevel gjort underveis. Blant annet glemte å lage utsparing i betongdekket til trappeløpet.

– Jeg og Trine sto og så på da de støpte, og sa til oss selv: Skal det ikke være hull til trappa..? Men tenkte at de sikkert hadde planer om å lage åpningen i etterkant, forteller Per.

Entreprenøren oppdaget selv feilen, og åpning ble saget ut etter beste evne.

– Det er umulig å sage hull i betong uten at det blir en skjøt. Men nå synes vi skjøten og merkene etter pussemaskinen på veggen bare er fine – så det gikk jo bra til slutt, sier han.

Egne interiørvalg

Interiørvalgene har Per og Trine stått for selv, og de har brukt mye tid på å finne farger og materialer som harmonerer og skaper en helhet gjennom huset.

Fargen på peisen er hentet fra muren utenfor da den var våt – paret syntes fargen var så fin at de ba maleren bruke samme farge. Fargen på alt av metall i huset er hentet fra et hus på Nesøya.

– Vi snek oss inn i hagen for å finne fargekoden. Huseier lurte fælt på hva vi holdt på med, sier Per.

Gulvet er inspirert av gulv de har sett i barer, restauranter og kirker, og består av polert betong med en matt hinne over.

– Når man sliper betongen, kommer steinene i massen bedre fram. Det gir et fint spill i gulvoverflaten, sier Trine. Huset er fritt for lister og dørterskler, delvis av praktiske årsaker, men også for å bevare de rene linjene.

Utvendig skaper de ulike bygningsvolumene rom for to store terrasser, og skyvedører gir mulighet til å oppheve skillet mellom inne og ute. De originale løsningene har skapt mye interesse.

– Det er mange som ringer på døra og vil inn for å se. Vi har vel hatt rundt 150 personer innom her siden vi flyttet inn, sier han.

– De fleste husene i området er ganske tradisjonelle, så det blir lagt merke til når noen bygger noe nytt, sier hun.

Den eneste som har slitt med overgangen til nytt hus, er hunden.

– Selv et år etter at vi hadde flyttet løp han rett opp mot det gamle huset når vi kom hjem fra tur, sier han.

LES OGSÅ: Slik får du et gøyalt barnerom

 
BADEROM: Badet har fått fliser på 60x60 cm. Ideen om en innfelt hylle over badekaret kom underveis i byggeprosessen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BETONGGULV: Gulvet er av polert betong. Når betong slipes kommer steinene i massen tydeligere fram. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ELEGANT: Trappen som føyer de tre etasjene sammen er blitt et møbel i seg selv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MATERIALMIKS: Huseierneønsket seg en miks av glass, betong og tre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no