22. aug
SATSER. Marthe Bogstad (25) har tatt i bruk sitt nye fjøs på gården Randby på Kløfta.
 
25-åring ser positivt på ei framtid som bonde. Nå står Marthes fjøs til ti millioner kroner ferdig
KLØFTA. Nylig ankom 21 mjølkekuer det nye fjøset til Marthe Bogstad. Nå skal hun bygge opp besetningen.

Publisert: 15.jan.2016 11:26
Oppdatert: 27.jan.2017 13:50

Mjølkekuene har vært en del av en samdrift mellom gårdene Randby på Kløfta og Smedstad i Gjerdrum, og har vært oppstallet hos Marthes onkel Ole Kristian Skallerud i Gjerdrum.

- Det er nå ti år siden det var mjølkekuer på Randby, så dette er morsomt. Onkel har også mjølkerobot, så 16 av kuene er vant til dette. Jeg har imidlertid kjøpt ytterligere fem kuer fra et båsfjøs, så de må læres til å bruke mjølkeroboten. Det må også de 15 kvigene som skal kalve i løpet av januar og februar, sier Marthe.

Hun har en kvote på 400.000 liter per år. Forrige uke hadde hun sin første leveranse av mjølk.

DATASTYRING

I fjøset er det plass til 45 mjølkekuer pluss påsett. Kraftfôret styres av et datasystem og det kan legges inn individuelle mengder for dyra. Kuene registreres i fôringsautomaten via et RFID-merke de har i øret.

- Grovfôret kjøres inn på fôrgangen med en liten kompaktlaster, forteller Marthe.

Det blir nå en helt ny hverdag for den unge bonden. Byggingen av fjøset, som er støttet med midler fra Innovasjon Norge, startet i august i fjor.

Entreprenør er Gråkjær. Innredninger og annet utstyr er levert av Felleskjøpet. Bygget har en grunnflate på 1.320 kvadratmeter.

ETTER PLANEN

- Det har vært veldig hektisk, men alt har gått etter planen. Jeg har fått mye hjelp av mine foreldre og søsken i denne perioden. Vi har jobbet på spreng for å bli ferdig. Nå blir det godt å komme i gang ordentlig. Det har jeg ventet på, sier Marthe.

Nylig ankom mjølkekuene, og mjølkeroboten fra DeLaval skulle testes.

- Det var spennende, men dette fungerte bra med en gang. Det var en lettelse. Flere av kuene var jo vant til mjølkerobot, så jeg trengte mer opplæring enn dem, sier Marthe.

Hun er utdannet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås, hvor hun studerte økonomi og administrasjon.

TOK OVER I FJOR

- Det moro at noen vil ta over gården, og drive videre med verdens viktigste yrke. Mat er jo noe vi må ha, sier mamma Brita Skallerud.

I fjor tok Marthe over hjemgården Randby på Kløfta etter sine foreldre Øivind Bogstad og Brita Skallerud. De drev også aktivitetsgård i tillegg til ordinær drift.

- Dette har også jeg holdt på med det første året, og er noe jeg vil fortsette med. Etterspørselen bare øker, sier Marthe.

Randby gård består av 450 mål jord hvor det dyrkes gras og korn. I tillegg er det 350 mål skog.

REKRUTTERING

Sigurd Enger, leder i Akershus Bondelag, legger ikke skjul på at han er litt bekymret for rekrutteringa. Gjennomsnittsalderen for norske bønder er 54 år, og bare ti prosent av bøndene er under 40 år.

- Vi er derfor veldig glade for at vi har ungdommer som Marthe som tør å satse. Vi ser blant annet at søkertallet til landbruksutdanning går ned. Derfor er rekruttering er også noe vi har fokus på i Bondelaget, sier Enger.

LES OGSÅ: - Spennende tider for landbruket

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no