16. jun
MISTER JOBBEN: Bare uker etter at LHLs nye flaggskip på Jessheim åpnet dørene legger de ned hjertekirkrgien etter å hv avsluttet avtalen med Helse Sør-Øst. Det innebærer at 50-100 ansatte mister jobben på Jessheim-sykehuset. Foto: Glen Widing
 
50-100 ansatte mister jobben på nytt sykehus
Allerede før de har rukket å pakke ut flyttelasset og arrangere åpningsfest må hjertekirurgien på det nye LHL-sykehuset legges ned. Opptil hundre ansatte står nå i fare for å miste jobben.

Publisert: 08.mai.2018 21:00
Oppdatert: 08.mai.2018 16:17

I et sentralstyremøte hos LHL tirsdag formiddag ble det vedtatt en styrt avvikling av hjertekirurgiavtalen med det offentlige. Dermed er det slutt på åpen hjertekirurgi på oppdrag fra det offentlige på det splitter nye LHL-sykehuset på Jessheim.

– Det er vemodig, men det viktigste for oss er at hjertepasienter som trenger hjertekirurgi nå får dette i det offentlige helsevesenet etter at Oslo universitetssykehus har bygd opp sin egen kapasitet. Derfor har vi valgt en styrt avvikling av hjertekirurgiavtalen med det offentlige, sier generalsekretær i LHL, Frode Jahren.

Omstilling og nedbemanning

Siden Feiringklinikken ble åpnet i 1989 behandlet de der 100.000 hjertepasienter og 23.000 med åpen hjertekirurgi. I mars ble Feiringklinikkens siste åpne hjertekirurgi gjennomført, klinikken stengt og flyttet til Jessheim. Nå, få uker senere, legges kirurgien ned på det nye sykehuset – noe som innebærer omstilling og nedbemanning ved LHL-sykehuset.

LES OGSÅ: Per fra Leikanger ble Feiringklinikkens siste hjertepasient

– Det er for tidlig å si hvor mange kirurger og andre yrkesgrupper ved sykehuset og ved hovedkontoret som rammes i form av omstilling og nedbemanning. Den prosessen starter nå. Foreløpige anslag tyder på at mellom 50 og 100 ansatte må nedbemannes, sier Frode Jahren til EUB.

– Det vil fram mot sommeren være en krevende prosess, men LHLs nye sykehus er fleksibelt og det gjør tilpasningsprosessen enklere, legger han til.

Manglende volum

Årsaken til oppsigelsen av avtalen er nedgangen i behovet for hjertekirurgi fra det offentlige.

– Oslo universitetssykehus kommuniserer nå tydelig at de selv har kapasitet til å utføre hjertekirurgien fra LHL, og at de kan stille med nødvendig beredskap for LHLs øvrige hjerteprosedyrer, sier generalsekretæren.

Han understreker at sykehuset kommer til å fortsette å være et hjertesykehus, med 4000 til 5000 hjertebehandlinger årlig, men ikke lenger åpen hjertekirurgi på vegne av det offentlige.

– Vi skal satse videre på andre hjerteprosedyrer, lungebehandling, rehabilitering og nye helsetjenester, sier Jahren.

LES OGSÅ: Her innredes et av Norges mest moderne sykehus

Opererer selv

Helse Sør-Øst forklarer at de har hatt en god dialog med LHL, og at de skal fortsatt levere tjenester til Helse Sør-Øst.

– Behovet for å kjøpe tjenester innen hjertekirurgi har gått kraftig ned de siste årene, blant annet fordi vi har fått nye og mer effektive behandlingsmetoder og det er færre som blir hjertesyke, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF Cathrine M. Lofthus til EUB.

For pasientene vil LHLs beslutning innebære at all åpen hjertekirurgi i regionen i framtiden vil bli gjort ved Oslo universitetssykehus.

– Det er allerede i dag slik at de aller fleste av disse operasjonene gjøres ved Oslo universitetssykehus, sier Lofthus.

– Synd og skuffende

– Det er selvfølgelig veldig trist at hjertekirurgien nå forsvinner, sier avdelingsoverlege og ansatterepresentant i LHLs sentralstyre, Olaf Rødevand.

– Vi har utgjort et trygt høykvalitetstilbud, med god kvalitet og flinke fagfolk. At dette nå forsvinner er svært trist, og blant de ansatte har dette naturlig nok utløst en betydelig skuffelse, legger han til.

Han forklarer at det er ekstra krevende at det skjer rett etter flyttingen til det nye sykehuset.

– Det gjør det selvfølgelig ekstra vanskelig, og vi kunne ønsket at vårt tilbud som ideell organisasjon ble møtt med større forståelse fra Helse Sør-Øst. Det er en konkurranse og dragkamp mellom oss, som privat ideell aktør, og det offentlige om å behandle denne pasientgruppen, sier Rødevand.

Han ønsker foreløpig ikke kommentere saken ytterligere.

Ble reddet i fjor høst

«Hjertesenteret kan bli nedlagt før det er ferdig» var tittelen på Eidsvoll Ullensaker Blad 6. september i fjor.

Årsaken var at LHL protesterte kraftig mot det de mente var et forsøk fra Helse Sør-Øst på å legge ned Feiringklinikken, og dermed fjerne én femtedel av hjertetilbudet i Norge fra neste år. Dette ville i så fall betydd at LHL ikke hadde fått videreført sitt hjertetilbud ved det nye sykehuset på Jessheim. 

LES MER300 arbeidsplasser og nytt LHL-sykehus i fare

Etter et møte med administrerende direktør i Helse Sør-Øst to dager senere kom LHL-generalsekretæren jublende ut.

– Vi måtte få klar beskjed om at klinikken skal videreføres. At vi skal ha stabile og forutsigbare rammebetingelser. Det har vi nå fått, sa Jahren til EUB da.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no