20. okt
PIONÉR: Emmeline Pankhurst. Allerede i 1903 stiftet Emmiline Pankhurst og hennes døtre Womens Social and Political Union i England.Illustrasjon: Matzene, Chicago / EUB
 
8. mars – kvinnedag er en menneskedag
KOMMENTAR: I dag markerer vi en dag som jeg skulle ønske vi ikke burde stoppe opp ved. Men dessverre – det er fortsatt behov for kvinnedagen.

Publisert: 08.mar.2018 11:30
Oppdatert: 08.mar.2018 12:12

Det er fortsatt behov for å kjempe for at kvinner skal være likestilte med mannen – i skole, arbeidsliv og i hjemmet. Det som burde være naturlig, er det fremdeles ikke.

Vi som har opplevd å være ungjenter på slutten av 1960 og -70-tallet, vet at vi er kommet et godt stykke på veg.

BANKET PÅ DIREKTØRDØRA

Det er mange, mange år siden jeg som 18-åringen banket på den store, blanke kontordøra til direktøren og fortalte ham at jeg ikke lenger ville gå i korte skjørt.

Jeg ville at alle jentene skulle få lov til å bruke bukse på kontoret. Det var nemlig nedfelt i arbeidsreglementet at kvinner skulle bruke kjole eller skjørt. Bukse var forbudt. Like etter kom rundskrivet om at kvinner kunne bruke bukse, forutsatt at vi hadde en genser om dekket bakdelen. Og vi som omtrent hadde gått med så korte skjørt at ingenting var overlatt til fantasien! Ny runde til direktøren, nytt rundskriv: kvinner kunne gå kledd som de ønsket.

"JÆVLA RØDSTRØMPE"

Dette er jo ikke til å tro i 2018, men slik var det. Det var så visst behov for å gå i 8.-marstog og føre likestillingskamp. Det var en manneverden der ute. «Jævla rødstrømpe» var et vanlig uttrykk som ble hyppig brukt av menn med frykt for å miste makt.

Allerede i 1903 stiftet Emmiline Pankhurst og hennes døtre Womens Social and Political Union i England. De satte i gang en radikal kvinnebevegelse som kjempet for at kvinner skulle få stemmerett. De ble kalt suffragetter og kampen ble ofte «belønnet» med arrestasjon og trakassering. Jeg bøyer meg i støvet for disse modige kvinnene. Mot disse, var min buksekamp mot en direktør bak et stort, blank skrivebord for småtteri å regne.

Hva med i dag? Hva med våre småjenter? La dem gå kledd i rosa klær, pynte seg med strutteskjørt, leke med dokker og latesminke seg. Det er unektelig en forskjell mellom gutter og jenter. Det er ikke der kampen ligger. Med eller uten tyllskjørt – de skal ha samme rettigheter til utdanning og yrkesdeltakelse uten at noen tenker en tanke rundt kjønn. Likelønn er en selvfølge. Kvinner skal kunne forsørge seg selv uten å være avhengig av en mann. Men det er et tankekors at selv om det er flest jenter i dag som tar høy utdannelse, så er de i fåtall i ledende stillinger. Mange kvinner velger også frivillig å jobbe deltid – det er det få menn som gjør.

KONTANTSTØTTEN - ET PARADOKS

Kontantstøtten er et paradoks i vårt moderne samfunn. Den betaler kvinnen, for i hovedregel er det kvinner som benytter seg av den, for å være hjemme. Støtten sørger for at kvinnen mister inntekter og deltakelse i samfunnet. De blir også pensjonstapere.

Deltakelse i samfunnet er kanskje det alvorligste, særlig for innvandrerkvinner. I stedet for å bli lønnet for å være hjemme i et ofte patriarkalsk familiemønster med menn på toppen av pyramiden, burde de bli ekstra lønnet for å gå ut i samfunnet og arbeidslivet – noe som igjen vil føre til at deres barn blir bedre integrert i samfunnet.

Det er disse kvinnene som nå trenger kvinnekampen mest. Det er de vi burde gå på barrikadene for. Den kampen blir om mulig enda vanskeligere fordi den ikke bare står opp mot kultur, men også mot en sterk og streng religion.

Jeg gir min varmeste hyllest til de modige kvinnene som nå kaster sløret i Iran. De vil ikke lenger bli kuet til å dekke til hår og hud. Svaret fra det religiøse styret er å kaste dem i fengsel. De er dagens suffragetter og de trenger vår støtte.

La oss være medsøstre i gavnet og ikke bare i navnet.

God kvinnedag til alle – mann som kvinne, og husk at kvinnedag er menneskedag.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
EUB markerer den internasjonale kvinnedagen 2018 med masse godt stoff med lokale kvinner i front og fokus.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no