17. jul
AKTUELL: Kjell Ola Dahl er aktuell med den nye kriminalromanen «Søsteren».
 
Kjell Ola Dahl aktuell med ny bok
Kjell Ola Dahl er ute med ny kriminalroman. Historien i boka utspiller seg i Oslo, men mye av inspirasjonen er hentet fra dagliglivet i Feiring.

Publisert: 03.jun.2018 06:00
Oppdatert: 30.mai.2018 12:13

Sola steiker på den lille gården i Feiring. Fra fjøset høres lyden av brekende nyfødte lam.

Ut fra sidedøren på huset kommer Kjell Ola Dahl smilende. Han tasser barbeint bort til steinbordet i hagen, hvor han har gjort klar kaffe til EUBs utsendte.

– Du får sitte i skyggen, hvis du synes det er for varmt, sier Dahl og skjenker i kaffe.

«Søsteren»

Dahl fikk Riverton-prisen for sin forrige roman «Kuréren». Hans nye bok, «Søsteren», er bok nummer ni i en annen serie: Om Gunnarstranda og Frølich.

I «Søsteren» har Frank Frølich akkurat sagt opp sin stilling i politiet og begynt som privatetterforsker.

Frank tar motvillig på seg et oppdrag for å finne storesøsteren til en irakisk jente som bor på asylmottaket. Jenta ønsker familiegjenforening i Norge, men hennes søster er ikke å finne.

Forfatteren Fredrik Andersen, ber ham innstendig om å avslutte letingen, men uten å si hvorfor. Morgenen etter blir forfatteren funnet drept i hjemmet sitt på Nordstrand i Oslo.

– Jeg vil beskrive samfunnet jeg bor i, og dette med flyktninger er en del av virkeligheten. Så det er en klassisk krimhistorie satt inn i en moderne kontekst, forklarer Dahl.

Gjenspeiler samfunnet

Dahl mener at kriminallitteraturen er ypperlig egnet til å problematisere forhold i samfunnet vi lever i. Sjangeren har en unik posisjon når det kommer til det å kunne rette et kritisk blikk på aspekter av samfunnet.

– Litt av oppgaven til skjønnlitteratur er å problematisere. Når fokuset er på forbrytelser, kan man også fokusere på makt, som for eksempel politi, presse eller politikere har. Slikt man ikke må ta for gitt, sier Dahl

Virkelighet og fantasi

Dahl har en fantastisk utsikt til Mjøsa, i naturskjønne omgivelser på Feiring. Det er vanskelig å ikke la seg inspirere.

– Jeg prøver å ha en distanse til stedet når jeg skriver, men jeg henter ting fra dagliglivet hele tiden. Jeg har en gård, og det å jobbe fysisk er en slags inspirasjon i seg selv, for da går man og tenker, forklarer Dahl.

Dahl lar seg også inspirere av sitt eget liv. Forfatteren som blir drept i Dahls roman, har skrevet en bok om en skipskatastrofe til sjøs. Det er ikke helt tilfeldig. Dahl har nemlig selv skrevet en bok om skipskatastrofen Scandinavian Star.

– Når man skriver en historie, så ligger det alltid et sted mellom virkeligheten og fantasien, forklarer forfatteren.

Fakta

  • Kjell Ola Dahl (født 4. februar 1958 på Gjøvik) er en norsk forfatter.
  • Dahl er cand.mag. med fagene psykologi, jus og bedriftsøkonomi.
  • Dahl arbeidet som lærer og rådgiver på Askim videregående skole da han debuterte litterært i 1993 med kriminalromanen Dødens investeringer.
  • Dette var første bok i serien om politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

 
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no