17. nov
DET GODE LIV : Landmanden Alex Hansen og hans viv Katrine Elting lever det gode liv i Hurdal. Det samme gjør grisene som de oppdretter.
 
Alex og Katrine lever det gode liv som økobønder i Hurdal
– Jeg lever ut min drøm i det smukkeste landet i verden, sier økobonden Alex Hansen på Gjøding gård. Nå har han solgt skinnet før bjørnen er skutt, men det bekymrer verken ham eller kjøperne. Der i gården stoler man på hverandre.

Publisert: 17.jun.2018 20:00
Oppdatert: 17.jun.2018 22:08

De nesten strutter av lykke og tilfredshet, Alex Hansen og Katrine Elting, der de viser rundt i sitt økologiske mekka på Gjøding gård.

Den foretaksomme, lille bondefamilien solgte både griser, egg, hanekyllinger og blomster de ikke ikke hadde. Over 100.000 kroner solgte de for, med levering et halvt år fram i tid.

– Vi trengte penger for å kjøpe det vi skulle selge. Siden vi ikke har fast inntekt, var det ikke mulig å få lån. Derfor ble dette var eneste løsningen, forteller Alex.

TILFELDIGHETENE RÅDDE

Landmand Alex er 35 år – og dansk. Han studerte Økologisk Landmand ved Kalø Økologisk Landbrugsskole og trengte til praksis i to måneder. Da tok tilfeldighetene over og ordnet det slik at han fant Hurdal økologiske landsby på nettet. Og der trengte de akkurat da en ferievikar. Det var i 2014, og Alex havnet i langt inne i Bygde-Norge, omgitt av skogkledde åser. Han var fortapt i norsk natur.

– Jeg prøvde å få leie jorda av eieren, selskapet Filago. Det lyktes ikke, men jeg ga meg ikke. Gang på gang kom jeg tilbake, og i fjor høst fikk jeg leie 100 dekar, pluss 60 dekar til fruktproduksjon.

– Hvorfor ble du ikke i Danmark, der hvor jordene er flate og store, i stedet for å ta deg opp til små åkerlapper omgitt av berg?

– I Danmark er det store gårder med kostbar leie. Der er kjempestore områder med monokultur, og det er bare de store som får tilstrekkelig i EU-tilskudd. Vi vil heller ha et småbruk i Norge, sier Alex, og røper at et eget bruk lokker.

FLYTTET INN I HALMHUS

Sammen med Katrine, som er oppvokst i en økolandsby i Danmark, og hunden Matilde, som er gammel og grå, flyttet han inn i et av halmhusene på Gjøding gårds tunrom. Der lever de det enkle liv, uten TV og det som «vanlige» folk regner som nødvendige «onder».

– Vi liker ikke å ha penger. Det er mange valg vi slipper å ta fordi vi ikke har penger. Det gjør livet enklere. Vi klarer oss på 2000 kroner i måneden, mener landmanden.

Det synes Katrine er i minste laget.

– Vi bruker litt mer, da, Axel, sier hun.

De flyttet inn i halmhuset med den største glede, selv om det ikke hadde verken innlagt vann eller toalett. Det har de imidlertid orden på nå. Det gjør livet lettere når den lille dreng kommer til verden i august. Det er parets første barn.

– Det ser vi fram til med stor glede! stråler Katrine, og stryker seg over den svulmende babymagen.

Hva babyen skal hete? Nei, det vil de ikke si noe om.

– Vi får først se hva han passer til å hete. Vi er svake for gamle, nordiske gudenavn. Balder er jo fint – det og, smiler de to.

FRITT FOR KJEMISKE HJELPEMIDLER

Alex og Katrine driver 100 prosent økologisk jordbruk. De mener begge at det konvensjonelle jordbruket i dag ikke er bærekraftig. Tvert om. Det utarmer jorda, noe som på sikt vil føre til mindre avlinger. Pløying er heller ikke en metode de bruker.

– Vi tenker oss å drive med vekstskifte. Det er det motsatte av monokultur. Monokultur fører til jordtretthet, og gjøre jorda mer avhengig av gjødsling.

Men vegetarianere er de overraskende nok ikke.

– Jeg har prøvd, men ble bare sur og sint av det. Jeg har vokst opp på et småbruk med slaktedyr. Dyr skal leve et fritt og naturlig liv, og det er da ikke noe galt å slakte dem, om også det blir gjort på en ordentlig måte, mener Alex.

Og så kommer historien om skinnet og bjørnen.

HOTELL FOR GRISER

Paret ønsket altså å holde viltløpende griser for så å selge dem. Men de manglet penger til investering i grisunger. Alex driver firmaet Hansen lokalmat, og gjennom det kunne folk bestille seg halve griser og betale enten depositum eller hele beløpet på forskudd.

Bestillingene strømmet inn, og nå løper 20 betalte og glade grisunger rundt på jordet. Om natta hviler de ut i en sagflisbingen, og om dagen blir de kost med av sine eiere.

– Folk får et annet forhold til maten de spiser når de vet at dyret har hatt et godt liv. Halvparten av grisene er solgt til innbyggere i økolandsbyen, og tre av hunngrisene skal vi beholde for videre oppdrett, forteller Alex.

De lager grisematen selv, og har slik sett full kontroll over at foret er 100 prosent økologisk. Vannet kommer fra springen og ikke fra Hurdalssjøen.

– Vannet derfra kan ha tilsig fra konvensjonelt jordbruk. Det tar vi ikke sjansen på, sier landmanden.

Også parets griser lever et lykkelig, økologisk liv, i likhet med sine oppdrettere.

HENTER VANN I SJØEN

Vanningsanlegg har de ikke. Men Hurdalssjøen er full av H2O. Alex eier en gammel Gråtass fra 50-tallet, en henger og en 100-literstank. Farkosten har gått jevnt og trutt i den lange tørkeperioden. Men uten spreder, er ikke gode råd dyre, derimot gratis.

– Folk har kommet med kanner og hjulpet til med å vanne grønnsaksplantene, forteller Kristine.

Grønnsaksplanter trenger mer enn vann for å vokse seg kraftige. De må også ha gjødsel. I Alex og Katrines halmhus står en rugekasse. Paret har kjøpt befruktede egg fra en økologisk gård. Går det som planlagt, kommer 180 kyllinger til å klekkes. Komposten fra kyllingene skal brukes til gjødsel på grønnsaksjordene.

– Etter tre uker skal vi skille haner og høner. Hønene skal legge egg for salg, og hanene skal gå i bringebærhagen for gjødsel. Folk har lagt inn langsiktige bestillinger både på egg og på hanekyllinger – både ferdig slaktet, eller til hjemmeslakt – med og uten hode, forteller Alex.

Noen tusen solsikker er sådd, mens andre planter er beregnet på å tiltrekke seg rovinsekter. Formålet er at rovinsektene skal spise skadeinsekter.

BLOMSTER PÅ MEIERIODDEN

Gjøding gård eier et område ved Meieriodden. Der har paret sådd mange forskjellige typer snittblomster, solsikker, tagetes, kornblomster – også de for salg.

I likhet med grise-, egg- og hanekyllingbestillinger, har folk tegnet seg for blomsterabonnment. De kan selv gå ned til odden og plukke sine ukentlige små og store buketter for å pynte opp i hus og stue.

HELHETLIG PLAN

Landmanden og hans viv har satt en vel gjennomtenkt og helhetlig plan ut i livet på Gjøding gård. Det går en rød tråd gjennom det hele. Ikke en ting er overlatt tilfeldighetene. Hver liten detalj har sin funksjon.

– Alt henger sammen på en gård. Målet er å bruke så mye som mulig og kjøpe så lite som mulig, smiler Alex og Kristine, som har funnet den perfekte livsstilen i Hurdal.

 
HALMHUS: Katrine bor, sammen med sin kjære Alex, i et av halmhusene i økolandsbyen. Der lever de det enkle livet de ønsker.
KLEKKING: Hunden Matilde passer på at eggklekkingen går som den skal inne i rugekassa.
SNART TRE: Katrine Elting og Alex Hansen blir snart foreldre. En liten dreng kommer i august.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør (konst.):Vegard Storbråten Øye »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no