23. jul
BYGGER BY. Tore Kværner har alltid hatt tro på Jessheim.
 
«Alle» vil til Øvre Romerike
At Norges hovedflyplass ble bygd på Gardermoen, endret Øvre Romerike for alltid.

Publisert: 29.jun.2017 10:00
Oppdatert: 29.jun.2017 10:41

I 2030 har Ullensaker over 46.000 innbyggere, opp fra dagens 35.500. Eidsvoll har økt med 6000 innbyggere til over 30.000, Nannestads 12.800 har blitt 14.800 og Hurdal har vokst fra 2.897 til 3.142. I 1994 var innbyggertallene 18.548, 16.765, 8.084 og 2.542.

MOTOREN BAK VEKSTEN

Fra 1998 var hovedflyplassen på Gardermoen selve motoren bak veksten, noe særlig Jessheim har sett følgende av. I de siste årene har også andre næringer bidratt sterkt til stor vekst også i nabokommunene, ikke minst på Råholt i Eidsvoll, og ført til at regionen blir mer uavhengig av flyplassen.

BYEN SOM BLIR BY

Jessheim var i flere tiår handels- og kultursentrum for de mange militære i leirene i Ullensaker. 11. juni er det fem år siden bystatusen ble feiret og Jessheim har i enda større grad blitt det naturlige sentrumet for hele regionen, der boliger bygges i rekordfart for å huse tusenvis av nye innbyggere. Tore Kværner står bak Jessheim Storsenter og bydelen Skovly som bygges nå. Han er født og oppvokst i Storgata, og har hatt orkesterplass til utviklingen.

– Når skjønte du at veksten ville komme til Jessheim og Ullensaker?

– Da Gardermoen ble vedtatt som hovedflyplass. Da skjønte vi at 2+2 er 4, for dette har skjedd alle andre steder som fikk en hovedflyplass. Det tok kanskje noe lengre tid enn vi trodde, men til gjengjeld har veksten vært kontrollert, påpeker han.

Kværner forteller om et tidsskille mellom byplanen som ble vedtatt for noen år siden og perioden før.

– I den perioden stoppet mange boligprosjekter. Men det store oppdemmede behovet for boliger eksploderte da kommunen fikk klargjort hvor man kunne bygge eller ei. Da skjøt byggingen voldsomt fart. Handelsmessig har veksten vært jevn her i mange år med en fin utvikling hele veien, sier han.

ARBEID OG NÆRHET

Når man bygger en by er det i Tore Kværners øyne noen helt avgjørende grep som må på plass.

– Første bud er nok arbeidsplasser. Så er det helt nødvendig med nærhet til god kollektivtrafikk, noe vi har både til Oslo og flyplassen. Et godt handels- og servicetilbud må også være der, sammen med kultur, påpeker han.

– Har kommunen vært på banen i disse årene?

– Ja, de har taklet veksten veldig godt og sørget for å bygge nye og fornye skoler, og ha full barnehagedekning. Dette er også viktig å ha på plass når man bygger en by, sier han.

– Har du tro på Jessheim i årene som kommer?

– Jeg har alltid hatt tro på Jessheim, ler han.

Det siste prosjektet ligger i Eidsvoll sentrum, hvor det planlegges 300 leiligheter. Her har han den siste tiden sikret seg tilsammen ni eiendommer på kort tid.

– Vorma er helt unik. Det er helt naturlig at her vil folk bygge og bo, sier Bjørn Dæhlie til EUB. Han lover at det blir mange nye og spennende byggeprosjekter i Eidsvoll i mange år fremover. Skilegenden har også kjøpt en rekke eiendommer på blant annet Råholt og Jessheim. Deriblant Storgata 1 midt i Jessheim sentrum. Her er han klar for å bygge forretning, kontor og leiligheter. I tillegg har han investert i en rekke handelseiendommer han leier ut ut til dagligvareforretninger.

 
FORUTSEENDE. Far og sønn Tore og Harald Kværner fikk i 2009 Jessheimprisen for sitt arbeid med å utvikle hjemstedet sitt. Foto: Glen Widing
BELIGGENHETEN. - Tomta er unik, mener Bjørn Dæhlie som nå vil fylle området med 29 leiligheter.
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no