16. jul
Debatten i formannskapet lot det ikke henge igjen tvil om at Høyres to representanter, Willy Kvilten og Karianne Raad Wanggaard, er habile.
 
Alvorlige beskyldninger mot Høyre førte til utsettelse av sak
En epost som ble sendt Ullensaker kommune mandag kveld inneholdt så alvorlige angrep rettet mot et medlem i Ullensaker Høyre at formannskapet valgte å utsette behandlingen av det første byggetrinnet i Jessheimmarka.

Publisert: 20.jun.2017 17:33
Oppdatert: 20.jun.2017 17:48

Da formannskapet i Ullensaker samlet seg til møte tirsdag ettermiddag, ble de alvorlige beskyldningene mot Høyre tatt opp som første sak. Eposten ble ikke lest opp, men referert til. Ifølge varaordfører Willy Kvilten (H) inneholder eposten både uriktige påstander og trusler om at «noen følger med». I eposten skal det være snakk om at en av Ullensaker Høyres medlemmer har interesser i Jessheimmarka og at dette medlemmet påvirker resten av Høyre til å stemme til hans fordel.

– Eposten kommer fra en av interessentene i Jessheim sørøst, og den inneholder en rekke grunnløse påstander, både løgn og usannheter, sa Kvilten.

– Det påstås av representanter i Ullensaker Høyre ikke tenker selv, men blir påvirket sterkt av enkelte medlemmer.

Eposten skal ha vært rettet mot ett bestemt medlem i Høyre, som ikke sitter i formannskapet, men Kvilten mener innholdet i eposten er egnet til å trekke Ullensaker Høyres troverdighet i tvil.

– Derfor ønsker jeg å ta opp saken i full offentlighet her i formannskapet. Både Karianne Raad Wanggaard og jeg blir trukket inn i dette, fordi vi blir anklaget for ikke å tenke selv. Jeg vil derfor ha en habilitetsdebatt, sa Kvilten.

FØLGER ENKELTPERSON

Rådmann Erlend Eggum sa at habilitet i prinsippet følger enkeltpersoner, og ikke grupper.

– Habilitet følger enkeltpersoner. Men det reises spørsmål om andre i partiet kan trekkes med. Det stilles spørsmål om koblinger og om påvirkning. Normalt er det ikke slik at det fører til inhabilitet. Vi kjenner ikke bakenforliggende forhold i denne saken, og kunnskapen vi sitter med gjør det ikke mulig å vurdere dette her og nå. Men som hovedprinsipp følger inhabilitet person. Vi trenger mer kunnskap før vi kan si noe mer, sa Eggum.

ERKLÆRT HABILE

Debatten i formannskapet lot det ikke henge igjen tvil om at Høyres to representanter, Willy Kvilten og Karianne Raad Wanggaard, er habile.

– Vi har sittet i formannskapet nå i to år uten at det har vært spørsmål om habiliteten til Høyre. Med min kunnskap til hvordan Høyre behandler saker er jeg ikke bekymret for seriøsiteten og habiliteten. Men jeg syns samtidig at denne saken bør løftes opp, for jeg forstår at dette potensielt kan sette Høyre i en uholdbar situasjon, sa Holstad.

Ståle Lien Hansen (Frp) har forståelse for Høyres syn.

– Men det er samtidig slik at spørsmål om habilitet følger enkeltpersoner og ikke politiske partier. Vi bør kunne behandle saker selv om det kommer slike påstander, sier Hansen.

Lars Egil Berg (Sp) finner ingen grunn til å tvile på troverdigheten til partiet Høyre.

– Jeg ser ingen grunn til å tvile på habiliteten til Høyre. Brevet inneholder også en rekke urimelige påstander. Men jeg forstår at det oppstår en situasjon vi må løse, sa Berg.

BLE UTSATT

Ordfører Tom Staahle foreslo å utsette saken som utløste eposten, nemlig førstegangsbehandlingen av områdene B5 og B6 på Jessheim sørøst.

– Formannskapet er enige om at representantene fra Høyre i formannskapet har troverdighet. Men spørsmålet om Høyre som parti mister troverdighet på grunn av dette, bør vi undersøke nærmere. Jeg foreslår derfor at vi ber om en uavhengig gransking av habilitetsspørsmålet før vi behandler saken, sa Tom Staahle.

Formannskapet vedtok forslaget enstemmig. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
– Eposten kommer fra en av interessentene i Jessheim sørøst, og den inneholder en rekke grunnløse påstander, både løgn og usannheter, sa varaordfører Willy Kvilten (H).
Telefon: 63 92 27 00 // Tips oss: Skjema »

Administrerende direktør:Eva Holmgren »
Ansvarlig redaktør:Bjørn Inge Rødfoss »
Produksjonsredaktør:Knut Øsmundset »
Vaktsjef og digitalt ansvarlig:Jørgen Berg-Sollien »
Salgssjef:Tina Berger »
EUB har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
EUB bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no